HABERLER>EKONOMİ
17 Ocak 2018 Çarşamba - 08:14

O sektöre 'ithal' darbe: Uyarı üstüne uyarı geldi!

Beyaz et üreticisinin olmazsa olmazlarından olan altlık fiyatları adeta uçtu. Altlık üreten pirinç fabrikaları da ithal pirince yenik düşünce iş çıkmaza girdi. Yetkililer, “Kriz olmadan yetkili mercileri göreve davet ediyoruz” dedi.

O sektöre  ithal  darbe: Uyarı üstüne uyarı geldi!

EGEDESONSÖZ- Elektrik, kömür ve altlık fiyatlarının artması nedeniyle iki yıldan beri zararına çalıştıklarını söyleyen kanatlı beyaz et fason üreticileri, şimdi de altlık bulamıyor. Pirinç fabrikalarında artık olarak çıkarılan ve tavuk fason üreticilerine satılan pirinç kabuğu çok sayıda fabrikanın üretimi durdurması nedeniyle bulunamıyor.

Tavuk üreticilerinin üç olmazından biri olan altlık –diğerleri elektrik ve kömür- bulunmamasının nedeni olarak yurt dışından ithal edilen pirincine uygulanan verginin % 45’ten %15’e indirilmesi olarak görülüyor.

Pirinç fabrikaları yurtdışından Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerden getirilen pirince karşı rekabet edemeyince çok sayıda fabrika üretimini durdurdu. Edirne bölgesinde üretimi durduran çok sayıdaki fabrikadan tüccarlar çeltik alamıyor ya da çok kısıtlı oranda bulabiliyor.

TAVUKÇULARA YAZIK OLACAK
Tavuk üreticilerine pirinç kabuğu satan tüccarlardan İlkay Saraç durumun özellikle tavuk üreticileri açısından vahim olduğunu ifade etti.

Saraç, bölgedeki fabrikaların, yurt dışından gelen pirinç ile fabrikaların rekabet edilemediğini kaydetti. Saraç “Son dönemlerde Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden pirinç ithal ediliyor. Yurtdışından gelen pirincin vergisi %45’ten %15’e düştü. Edirne bölgesindeki fabrikalar bu durum ile rekabet edemediği için pirinç işlemiyor. Pirinç işlemeyince kabuk olan altlık çıkmıyor. Bu durumda ben de Ege Bölgesi’ndeki tavuk üreten müşterilerime altlık yollayamıyorum. Sektör açısından durum oldukça kötü. Bu gidişle kapatacaklar. Çünkü altlık çok sınırlı oranda bulunuyor. Geçen yıl ben tonunu üreticilere 350 TL’den fabrikadan alıp satıyordum. Şu anda ben 350 TL’ye alıyorum. Bu gidişle fiyatların daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

Altlık sorununa ilişkin konuşan Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Abdullah Koç ise “altlık materyali konusunda yaşadığımız sorunların bir kısmı devletin pirinç ithalatı politikalarından kaynaklanıyor. Bulgaristan’dan ithal edilen kabuksuz pirinç, sektörel bazda bizleri açığa düşürdü. Yaşanan sorunun çözümü için bakanlık nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor. Pirinç kabuğu ithalatında yasak var. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızdan bu yasaklamanın kaldırılması için resmi münacatlarımızı yaptık. Şu anda Marmara bölgesindeki çeltik fabrikaları da ithal pirinç yüzünden çalışmıyor. Bu durumdan etlik tavuk sektörü ciddi şekilde etkileniyor.  Üretici çeltik kabuğunu 2017’de tonunu 250 TL’ye rahatlıkla buluyordu. Bugün peşin paraya 600-700’TL’yi alabiliyor” dedi.

“KRİZ OLMADAN YETKİLİLERİ UYARIYORUZ”
Başkan Koç konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 
“Çeltik sezonunun başı olmasına rağmen fiyatların bu kadar yükselmesi birkaç ay sonra çeltiği 1000 liraya bulamayacağız anlamına geliyor. Şu anda ürün bulamayan üreticiler hayvan alamamaya başladılar ve üretim olumsuz yönde etkilenmeye başladı. Mali açıdan baktığımızda ise zaten zararına üretim yapan üretici bu şartlar altında hiçbir şekilde üretim yapamaz. Çeltik maliyeti tek başına % 240 oranında arttı. Olası büyük bir krizin önüne geçmek adına yetkili mercileri göreve davet ediyorum” dedi.

“ZARARINA ÜRETTİĞİMİZ HALDE ALTLIK BULAMIYORUZ”  
Kanatlı beyaz et üreticisi Abdullah Yılmaz, ise çeltiğin bulunmamasının kendilerini oldukça zor durumda bıraktığını kaydetti. Yılmaz “Çeltik altlık bulamazsak civcivi alamıyoruz. Civcivi alamayınca üretim yapamıyoruz. Yumurtadan yeni çıkmış bir civcivi beton zemine koyamayız, koyarsak civciv üşür ve büyük ihtimalle ölür. Çok pahalı olmasına rağmen bulamıyoruz. Zaten zararına üretim yapıyoruz buna rağmen altlık bulamıyoruz” dedi.

Sektör üreticileri çeltik altlık bulamayınca talaş kullanıyor ancak talaş piyasası da çeltiğin bulunmaması nedeniyle talebin artması nedeniyle talaş fiyatlarının da ciddi oranda yükseldiği belirtiliyor. 

 
İzmirli sanayiciler sandık başında!
 
İzmir'in o ilçesine 750 polisle operasyon!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nurizade 17 Ocak 2018 Çarşamba 11:30

Anlaşıldığı kadarıyla yakında tavuk eti ve yumurta ithal etmek zorunda kalacağız.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli sanayiciler sandık başında!
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), yeni dönem yönetim kurulu ...
İZTO'da istifa depremi! 'Değişim' istediler!
İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) Nisan ayında yapacağı seçimler öncesi, ...
İzmir'den Hollanda'ya turizm çıkarması
İzmir, Hollanda’nın Utrecht kentinde 48’incisi gerçekleştirilen Vakantiebeurs ...
 
İmzalar atıldı...Türkiye düğmeye bastı!
Uzun menzilli savunma sistemi için imzalar atıldı. Aselsan`a milli uzun ...
Büyük ikramiye dörde bölündü
On Numara sonuçları için vatandaşların heyecanlı bekleyişi sona erdi. ...
İzmir’de bit pazarı esnafından isyan: Kendimizi yakarız!
İzmir’de Bit Pazarı’na yeni yer bulunamadı. Çaresiz kaldıklarını söyleyen ...
 
Sektörde ‘ayar’ kaçtı… İzmir’in Suriyeli kuyumcuları!
Suriye’deki iç savaştan kaçarak İzmir’e yerleşen Suriyeliler, kuyumculuk ...
İzmirli pastacılar yeni başkanı seçti: 21 yıllık başkan devrildi!
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası’nın 21 yıllık Başkanı Hamdi Yapıcı ...
İzmir'de böylesi ilk kez yakalandı! Nasıl çektin be adam?
İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında yakalanan 523 kilo ağırlığındaki orkinos, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva