HABERLER>GÜNCEL
15 Mart 2019 Cuma - 18:18

O belediyede işçiler ayaklandı: Kan kustuk kızılcık şerbeti içtik!

AK Partili Menderes Belediyesi ile Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmadı. İşçiler belediye önünden yürüyüşe geçerken Sendika Başkanı Metin Şanlı, “Kimse bizi siyaset yapmakla suçlamasın. İşçilerimizin tek derdi ekmek, aştır. Kan kustuk kızılcık şerbeti içtik” dedi.

O belediyede işçiler ayaklandı: Kan kustuk kızılcık şerbeti içtik!

EGEDESONSÖZ- Menderes Belediyesi ile Türk-İş Sendikası’na bağlı Belediye İş Sendikası arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinden grev kararı çıktı. İşçiler haklarını vermeyen AK Partili Belediye Başkanı Bülent Soylu’ya tepki gösterdi. Belediyede çalışan 72’si kadrolu 300’e yakın işçi  belediye önünde basın açıklaması yaparak yürüyüşe geçti.  Sendika yetkililerine “yüzde 11’den fazla zam vermem” diyen Başkan Bülent Soylu’dan enflasyon oranı olan yüzde 20 civarında zam işçiler ayrıca içeride kalan ve ödenmeyen ikramiyelerini de talep etti.

UZLAŞMAZ TUTUMU VAR
Belediye önünde işçilerle birlikte açıklama yapan Belediye-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Metin Şanlı, “Hiç kimse bizden enflasyonun altında bir sözleşmeye imza atmamızı beklemesin. Belediye-İş toplu sözleşme süreçlerinde, günübirlik, dönemsel fırsatçı politikalar değil; karşılıklı güvene dayalı uzun vadeli ve ilkeli politikalar izlemektedir. Belediye-İş’in; dürüst, tutarlı ve ilkeli toplu sözleşme politikaları sonucu, örgütlü olduğu iş yerlerinde toplu sözleşmeler masada bitmiştir. Masada biten sözleşmelerimiz, ülkemizin gerçeklerinden uzak olmadığı gibi, üyelerimizin beklentilerinden, enflasyondan, hayat pahalılığından ve çocuklarımızı daha iyi yaşatma arzumuzdan bağımsız değildir. Sendikamızın bütün iyi niyetli çabalarına ve samimiyetine karşın Menderes Belediyesi’nde toplu sözleşme sürecimiz Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun tek taraflı, uzlaşmaz tutumu nedeniyle tıkanmıştır” dedi.

KARDEŞ KARDEŞE BUNU YAPAR MI?
Belediye Başkanı Soylu’nun süreci bilerek ve isteyerek çıkmaza soktuğunu belirten Şanlı şunları söyledi:

“Menderes Belediyesi’nde 09.01.2019 tarihinde başlayan toplu sözleşme sürecimizde üç oturum yapılmış, 08.03.2019 tarihi itibariyle 18 maddede anlaşma sağlanamamıştır. Uzlaşmazlığın sebebi Sayın Soylu’nun bize layık gördüğü %11’lik ücret artışıdır. Aslında %11’lik teklif, “ben uzlaşmak istemiyorum” demektir. Sayın Soylu’nun bu uzlaşmaz tutumu, toplu sözleşme sürecimizi geri dönülmez bir noktaya doğru sürüklemektedir. Çünkü yasal olarak toplu sözleşme sürecinde uyuşmazlık tutanağının tutulması aşamasına gelinmiştir. Hiç kimse bizleri hakkımızı aradığımız için “siyaset yapmakla” suçlamasın. Menderes Belediyesi işçisi seçim değil, geçim derdindedir, ekmek derdindedir. Bizler iyi niyetimizi her aşamada gösterdik. Menderes Belediye işçisinin iki ikramiyesi ve üç bayram primi ödenmemesine rağmen sustuk, “kan kustuk, kızılcık şerbeti içtik” dedik. Biz sadece alın terimizin karşılığını, hakkımızı istiyoruz. Bizlerin sabrını test edenler, yanlış yapıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her sabrın bir sınırı, her yolun bir sonu var. Ülkemizin gerçeklerini de yaşadığımız ekonomik sıkıntıları da çok iyi biliyoruz. 2019 yılı asgari ücret artışı %26,06. Şubat 2019’da TÜİK’in açıkladığı Aralık 2018 enflasyonu %20,30, gerçek enflasyon dediğimiz, çarşı Pazar enflasyonu %30’un da üzerindedir. Sayın Soylu, bu ekonomik gerçekler ortadayken, yıllardır Menderes’e emek veren, alın teri döken, her türlü fedakârlığı yapan işçi kardeşlerinize yaptığınız %11’lik teklif, ekonomik gerçekliklere, sizin kardeşlik hukukunuza sığar mı?

Sayın Soylu, siz unutmuş olabilirsiniz ama biz unutmadık. Hatırlayın, 2017’deki sözleşme imza töreninde “Çalışma arkadaşlarımız bizim kardeşlerimizdir. Kardeşlerimiz için en iyisi neyse onu yapmanın arzusundayız” diyordunuz. Kardeş kardeşe bunu yapar mı? Ya göründüğünüz gibi olun ya da olduğunuz gibi görünün. Gün Menderes işçisine hak ettiğini verme, kardeşliğinizi gösterme günüdür.


Menderes, İzmir’imizin göz bebeği, Ege’nin incisidir. Menderes’i Menderes yapan, günün 24 saati, hayatın tüm alanlarında alın teri döken; Menderes’e emek veren belediye emekçileridir. Bugün Menderes Belediyesi’nde üyelerimiz, belediye emekçileri huzursuzdur. Üyelerimiz günlük mesailerini “ne zaman toplu sözleşme imzalanacak” “geçim sorunumuzu çözebilecek miyiz?” gibi düşüncelerle geçirmektedir. Bizler üyelerimizin daha huzurlu ve verimli bir şekilde çalışmalarını, üretmelerini Menderes halkına daha da iyi hizmet vermelerini istiyoruz. Geleceği konusunda kafasında belirsizlikler olan, hayat pahalılığından, zamlardan bunalan üyelerimizin daha iyi hizmet vermesi beklenemez.

Menderes Belediyesi işçileri de Menderes halkı da böyle bir belirsizliği adaletsizliği hak etmiyor. Elbirliğiyle bu sorunu çözmeliyiz. Biz dün olduğu gibi, bugün de sorumluluk bilinciyle taşın altına elimizi koymaya hazırız. Biz dün olduğu gibi yarın da bize bir adım atana iki adım atmaya hazırız. Ancak  hiç kimse bizden enflasyonun altında bir sözleşmeye imza atmamızı beklemesin. Sendika olarak Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’dan talebimiz açık ve nettir.

Sayın Soylu, Menderes’te toplu sözleşmeye değil, mutlu sözleşmeye imza atın. Kardeşliğinizi gösterip, enflasyonun geldiği noktaya bakıp, elinizi vicdanınıza koyup, sözleşmeyi masada bitirin. Unutmayın ki, sözleşmeye atacağınız imza, iş barışına, huzura ve alın terinin hakkına atılacak imza olacaktır”

 
Bu acıya yürek dayanmaz!
 
Kocaoğlu’ndan duygusal veda: Hepinize hakkımı helal ediyorum!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sendikacı 17 Mart 2019 Pazar 15:35

Sendikacılık örgüt işidir. İşçi kardeşlerimizin hakkını savunmak, yaşam kalitesini arttırmak için daha güçlü örgüt, daha güçlü sendika olmazsa olmaz. Biz yöneticiler olarak en ücra yerdekiler de dahil olmak üzere tüm emekçi kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız. Bugün Menderesli kardeşlerimize yapılan haksızlık yarın başka bir yerde, başka bir kardeşimize yapılmasın diye hepimiz oradaydık. Bu büyük aileyi Menderesli işçiler, oralı işçiler, buralı işçiler diyerek ayrıştırmaya, bölmeye kimsenin gücü yetmez. Hak için, adalet için, emek için hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için!

Yorumu oyla      4      5  
Bizim yazdığımız neden yayınlanmıyor 17 Mart 2019 Pazar 10:25

Belediye personeli yatıyor diyenleri sahaya davet ediyoruz öyle bahar havasında değil soğuk ve yağmulu havalarda ortalık buz kestiğinde klimanın altında oturup bilgsayarda işini değil bankadaki dolarlarını borsadaki paralarını takibini yapanlar gelip burada afkam kesiyorlar biz kimseden sadak istemiyoruz bir zananlar kasada para olmadığı için belediyede çalışılırmı dışarıda çok para var diyenler vardı kimse işe girmek istemiyordu çalışan arkadalarımıza çarşı esnafı veresiye vermeye çekindiği için arkadaşlar borç harç ay sonu getiriyordu pazarlarda tezgah altından yiyecek toplayan lar vardı o günler unutulamaz damdan düşmedik biz yıllarımızı verdik ve sözleşme zananı geldi şimdi hükümetin açıkladığı enfkasyon oradnında makul olanı istiyoruz sendikamızda kocaman bir ailedir herkes bir birine destek olur orada olanların çoğu sendikalı arkadaşlarımızdır tabiki vatandaşda destek vermek için gelecektir konturollü programlı randevulu bir basın açıklaması olmuştur sayın zeybekçinin orada olması tesadüftür bu basın açıklamasının izinleri emniyet valilik tarafından verilmektedir kasıt arayanlar gitsinler izinlere baksınlar bizi ve mücadelemizi hiç bir parti kendine siyasi malzeme yapmasın biz hak mücadelesi başlatmış olup arkamızdan konuşanlarada yuhlayanlarada şunu söylüyoruz yarın sizin başınıza geldiğinde sendika olarak biz size sahip çıkacağız başkası değil

Yorumu oyla      4      5  
Has personel 16 Mart 2019 Cumartesi 23:08

Menderes personel belediye çalışanlarının bodrolarınıda paylaşsaydınız 5000 küsür tl olan maaşı 8000 tlye çılartıp insanları yanıltarak işçi düşmanlığı yaratmanın anlamı yok memurların ek göstergeleriyle nekadar aldığını da yazsaydınız bu planlı bir basın açıkşamasıydı sayın zeybekçinin gelişi tesadüftü eğer öyle olmasaydı Valilikten izin de çıkmazdı engelleye bilirdi oradaki basın açıkşamasın dada belediyenin maddi durumu konuşulmamış olup yazılanların hepsinin yalan olduğuda gerçektir orada basın açıklaması yapan sendika temsilcilerimiz konuşurken yuhlayan personel sendikacılığı bilmedikleri için herdaim köleliğe mahkum olacaklardır ve bizden yardım istediklerinde yine biz onlara sahip çıkacağız çünki örgütlü bir toplumun herdaim kazanma şansı çoktur

Yorumu oyla      4      6  
Menderes Vatandaş 15 Mart 2019 Cuma 23:48

Öncelikle; Belediye önünde grev yapan işçiler Menderes Belediyesi işçisi değildi. Otobüslerle İzmir''den gelen ve başka yerlerde çalışan işçilerdi. Belediye ile alaksı olmayan, toplanmış tutulmuş bir kitlenin Menderes Belediyesi işçisi olaral gösterilmesi ve lanse edilmesi kişilerin ve sendikanın hatta haberin YALAN olduğunun göstergesidir. 8.000 TL maaş alan, %11 zam ile 9.000 TL maaş alacak kişilerin, bu ekonomik ortamda bunu kabul etmeyerek greve gitme çabasına girmesi düşünülemez. Burada siyasi bir hareket söz konusudur. Her ne kadar, sendika bunu inkar etse de durumun bu şartlar altında tam da bundan ibaret olduğunun aksinin iddia edilmesi, akli dengelerin yerinde olmadığının da kanıtıdır. Bir Belediye işçisinin 9.000 TL maaşı kabul etmemesi için, birkaç üniversite, birkaç doktora yapmış olması ve Belediyeye çok fazla şey katıyor olması gerekir. Bu işçiler bu şartları sağlamadığına, masa başında oturarak iş yapmalarına rağmen; dışarıda çöp kamyonunun arkasında çalışan ve ağır işi yüklenen personeller karşısında, bu kadar ütopik taleplerde bulunmak hem insanlığa hem de etik kurallara aykırıdır. Grev kararının seçim öncesine denk getirilmesinin ve bugünki sözde basın açıklamasının Sn. Nihat Zeybekçi ve Sn. Mahmut Atilla Kaya''nın geldiği saatlere denk getirilmesinin tek sebebi işçi haklarını aramak değil, bazı siyasi örgütlere hizmet etmekten başka bir şey değildir. Bu yüzden, konunun fazla uzatılmaması, sahte ve göstermelik değil de gerçekten Belediyede çalışan işçi kardeşlerimizin daha fazla zor durumda bırakılmaması adına işçileri sözde savunan sendikanın asli görevine dönüp siyasi rant peşinde koşmayı bırakıp, yaptıkları yanlıştan bir an önce dönmelerini bir vatandaş olarak temeni ediyorum.

Yorumu oyla      6      7  
Menderes Personel 15 Mart 2019 Cuma 23:13

Greve gelenler Menderes Belediyesi calisanlari degildi ki? İzmirden otobuslerle gelmis, Menderes ile alakasi olmayan kisilerdi. Ayrica adamlar en dusuk 8.000 TL aliyor. %11 zamla birlikte maaslari 9.000''i gececek. Bu adamlar ust duzey yonetici mi? Kaldi ki mudurler bile o parayi almiyor. Cop toplayan ve asgari ucret alan belediye personelleri bu kriz ortaminda haline sukur ederken, 8.000 yetmez 9.000 ver demek, nankor ve ac gozlu olmak degil de nedir? Ek olarak sendikanin derdi isciler olsaydi eger, kasadaki paradan belediye borcundan bahsetmezdi ve Nihat Zeybekci''nin geldigi saatlere grevi denk getirmezlerdi. Bu sendika sendikaliktan cikmis, siyasi bir orgut haline gelmistir. Allahtan korkun. Millet acken, siz 9.000 TL maas istiyorsunuz. Gorende sizi Holding Ceo''su sanar. Aksama kadar oturdugunuz yerden para kazaniyorsunuz. Gidin asgari ucrete bir cop toplayin ya da sicak havada asfalt dokun de gorelim? Madem iscisiniz, emekcisiniz. Aldiginiz paranin hakkini verin.

Yorumu oyla      6      7  
Mister No 15 Mart 2019 Cuma 20:33

IZBAN´da %26 ´ya Aziz Kocaogluna laf söyleyen AKP´liler %11 hakkinda ne düsünüyor acaba ?

Yorumu oyla      7      7  
Cumaovalı 15 Mart 2019 Cuma 19:19

Kadrolu İşçiler eylem yapıyor ama sayın Bülent soylunun işe aldığı diğer işçilerde eylem yapan işçileri yuh''luyorlar. Böyle birşey olabilir mi? İşçileri karşı karşıya getirmek ne demek ? Yazık çok yazık. Birde akp parti araçlarını belediyenin önüne koyup son ses seçim müzikleri çalarak eylemi provake ettirdiler. Çok ayıp çok

Yorumu oyla      6      6  
Rakam alalım 15 Mart 2019 Cuma 19:02

Acaba işçilerin istedikleri zamla alacakları ücret ne olacak. ? Ayrıca bir devlet memuru (düz memur) sanırım kpss şu bu sınavla atanıyor ve 3000 civarı alıyordur. İşçiyse kartvizitle (yüzde 85 i)

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Zelanda'da hayatını kaybedenler için İzmir'de gıyabi cenaze namazı
Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler ...
Fırat Kalkanı Harekatı'ndan acı haber
Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı Harekat alanında icra edilen görevler ...
İzmir'in büyük hastanesinde yangın!
İzmir'in büyük hastanesinde yangın! Tahliye ediliyor
 
İzmir'de akıl almaz olay!
İzmir'in Urla ilçesinde, geçen ay içine zehir karıştırılan makarnayı yiyen martı ...
Dikili'de kaçak göçmen operasyonu!
İzmir'in Dikili ilçesinde yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışan ...
Urlalı Oğuzhan'ın ölümünde yeni gelişme!
İzmir'in Urla ilçesinde 3 yıl önce motosikletiyle köpeğe çarptıktan sonra ...
 
Cami saldırılarına Erdoğan'dan kınama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan ve en az 40 ...
3 atama bir görevden alma resmi gazetede yayımlandı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Devlet Hava Meydanları ...
Karaburun'a 'özel' plan!
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı kararı ile Karaburun-Ildır Körfezi Özel ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva