HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2014 Cuma - 15:18

‘Nükleerle savaş’ın önemli isminden ‘İzmir’in Çernobili’nde korkutan tespitler

Nükleer Savaş Karşıtı Uluslararası Hekimler Platformu'nun Almanya birimi eski başkanı Angelika Klaussen ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Üyesi Alper Öktem, İzmir'de radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddia edilen eski kurşun fabrikasının çevresinde radyasyon ölçümü yaptı. Ölçümlerde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından daha önce belirtilen değerlerin üzerinde radyasyon tespit edildiği öne sürülerek atıkların acilen taşınması gerektiği savunuldu.

‘Nükleerle savaş’ın önemli isminden ‘İzmir’in Çernobili’nde korkutan tespitler

İZMİR - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi organizasyonuyla İzmir'e gelen Angelika Klaussen, Gaziemir ilçesinde bulunan ve çalıştığı dönemde çevresine radyasyonlu atıkların gömüldüğü iddialarıyla gündeme gelen eski kurşun fabrikasının arkasında bulunan Aydın Mahallesi'nde Muhtar Ali Mert ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Klaussen ve Öktem, tel örgüyle çevrilmesine rağmen tellerin kesilerek vatandaşın kestirme yol olarak kullandığı patikadaki cüruf atıkları üzerinde ölçümler yaptı.

Yapılan ölçümde bölgede doğal koşullarda yılda 1-1,5 milizivert olması gereken radyasyon değeri, 3,5 - 4 milizivert olarak çıktı. Klaussen, ölçümle ilgili yaptığı açıklamada bölgede 2 ile 5 milizivert arasında değerler ölçtüklerini, bunun normal değerlerin üzerinde olduğunu ifade etti.



100 miliziverte kadar olan ölçümlerin "düşük radyasyon" olarak tanımlandığını, geçmişte düşük radyasyonun insan sağlığını tehdit etmediğine yönelik bir algının bulunduğunu söyleyen Klaussen, ancak özellikle Japonya'daki Fukuşima olayı sonrası yapılan araştırmalarda düşük radyasyonun da göğüs, troit kanseri ve astım gibi hastalıklarının görülme sıklığını artırdığının saptandığını ileri sürdü.

Klaussen, şöyle konuştu: "Burada çıkan radyasyon değeri kesinlikle yüksektir, yetkililerin belirttiği değerlerin üzerindedir ve insan sağlığı açısından risklidir. Özellikle burada oturan insanlar ve çocuklar sağlık taramasından geçirilmelidir. Bu atıkların bir an önce bölgeden taşınması zorunludur. Atıkların bulunduğu alan daha geniş bir tel örgüyle çevrelenmeli. Özellikle çocuklar ve hamilelerin bu alana yaklaşmaması sağlanmalı. Tel örgüyü çevreleyen alanda barakalarda insanlar yaşıyor. Bu insanların bir an önce bölgeden tahliye edilmesi gerekiyor."



Fabrikaya getirilen radyasyonlu atığın Türkiye'de üretilmediğinin, bunun kaçak yollarla getirildiğinin iddia edildiğini ifade eden Klaussen, Türk istihbarat kuruluşlarının atığın nereden ve nasıl getirildiğini araştırmasını ve bu atıkların üretildiği ülkede imha edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Üyesi Alper Öktem ise bölgeyle ilgili TAEK raporlarını okuduktan sonra 2 kez ölçüm çalışması yaptıklarını, raporda belirtilenin aksine fabrika yerleşkesi dışında da radyasyon tespit ettiklerini söyledi.

"KADERCİ MANTIK"
TAEK'in "atıkların üzerine toprak dökülmesini" önerisinde bulunduğunu bunun kabul edilemeyeceğini söyleyen Öktem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olacak şey değil. Toprağın üzerine yağmur yağdıkça oluşan akıntıların hangi kimyasal reaksiyonlara yol açacağı bilinmiyor. Atıkların burada bırakılması, kaderci bir mantıkla üzerine toprak örtülmesine insanın inanası gelmiyor. Hala buradan kaldırılmasıyla ilgili en ufak bir çalışma görmüyoruz. Nükleer atık, ister yüksek ister düşük doz radyasyon yaysın böyle gelişigüzel ortalık yerde bırakılmaz. Yaygın radyasyon ölçümleri ve sağlık taramaları gerekiyor. Bugüne kadar zarar verilmiş mi bunun bilimsel olarak araştırılması gerekiyor. Bundan sonra zarar vermemesi için derhal bu atıkların buradan kaldırılması lazım."

Öktem ve Klaussen'in açıklaması sırasında bölgede oturan bazı vatandaşlar da atıklar nedeniyle sağlık sorunları yaşadıklarını iddia etti. Heyet daha sonra fabrika arazisi çevresinde oturan mahalle sakinleriyle bir kahvehanede toplantı yaptı.

Gaziemir ilçesinde 2010 yılında faaliyetini durduran bir kurşun fabrikası atıklarının depolandığı bölümde radyasyon bulunduğu yönündeki haberler üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Aralık 2012'de bölgede radyasyon ölçümü yapmış, raporda ölçülen radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığı ifade edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da fabrika yetkililerine 5,7 milyon lira para cezası kesmişti. (a.a)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emre akçay 4 Ocak 2014 Cumartesi 13:59

evelallah gaziemiir belediyesiÇEVRE konusunda süper!!!!!hemen hallederler!!!!!!!!

Yorumu oyla      11      6  
Lombak 3 Ocak 2014 Cuma 16:00

Nereye kaldırılsın? Kaldırılan yerde durum ne olacak?

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni hayata merhaba: Melis 2 hafta sonra pencerede
Binlerce kişinin yaşatmak ve ilik vermek için seferber olduğu 8 yaşındaki ...
Albay Temizöz’e rekor ceza istemi: 5 müebbet ve…
Faili meçhul cinayetler davasında emekli Albay Cemal Temizöz için 5 kez ...
Gezi eylemlerine şok iddianame: Suçun adı terör!
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İstanbul TMK 10’la yetkili Cumhuriyet savcılığına ...
 
İzmir’in ‘utancı’: 2013 yılında en çok işlenen suç…
İzmir Adliyesi'nde 2013 yılında, ağır ceza, asliye ceza, sulh ceza, çocuk ...
İlköğretim okulundan korkunç ölüm: Buz sarkıtı can aldı
Van’da bir ilköğretim öğrencisi arkadaşları ile teneffüste oynadığı esnada, ...
Emniyet'in gazeteci yasağına yargı freni
TGC'nin gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesi yasağına karşı açtığı ...
 
Büyük operasyonun detayları: Joker şebekesini çökerten soru!
İzmir merkezli olarak 7 ilde, ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda usulsüzlük ...
İzmir’de korkunç ölüm: 11.kattan düştü
İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde tekstilci 38 yaşındaki Nedim Mersin, iddiaya ...
Cemaat yazarı Gülerce'den şok tweetler!
Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva