HABERLER>EKONOMİ
3 Nisan 2021 Cumartesi - 08:46

Nesli tükeniyor... Tezgahta 250 lira!

Karadeniz'de özellikle bu aylarda görülen kalkan balığının, avlanma oranları son yıllarda büyük oranda düştü. Kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan balığı az olduğu için pahalı fiyatıyla dikkat çekiyor. Satılan bazı kalkanların yasal boyun altında olduğunu belirten Prof. Dr. Saadet Karakulak, av oranı yüzde 90 oranında azalan kalkan balığının korunması için avcılığın düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Nesli tükeniyor... Tezgahta 250 lira!

Türk mutfağının en leziz balıklarından olan ve şubat-mart-nisan aylarında en çok görülen kalkan, bu yıl balıkçıyı ve balık severi mutlu etmiyor. En çok tüketilen endüstriyel balık türlerinden olan kalkan daha çok Karadeniz'de avlanırken, beklenenin çok altında tezgahlara geliyor. 

Milliyet'in haberine göre Mart ayı boyunca bol miktarda avlanması beklenen yassı balık türünün kilo fiyatı balıkçı tezgahlarında 250 TL'den başlıyor. Düğmeli balıklardan kalkanın sırtındaki düğmelerin boyutu ve sivriliği kalitesinin ve lezzetinin ilk göstergesi olarak kabul edilirken, son yıllarda çok az avlanması fiyatların artmasına neden oluyor. 

Haziran 2020 de kilosu 120 TL'den satılan kalkan balığının av oranındaki hızlı düşüş ise Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü istatistikleri tarafından doğrulanıyor.

AB KORUMAK İSTİYOR
Dip balığı olduğu için daha çok Karadeniz’de ve trol ağlarıyla yakalanan kalkan, 2010 yılında 2 bin 700 ton avlanırken 2019'da  ise sadece 272 ton avlandı.

Av oranı kalkanın artık endüstriyel tür olmaktan uzaklaştığını gösterirken çiftliklerde üretilmesi de çok uzun ve pahalı yöntemlerle gerçekleşiyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Saadet Karakulak, kalkanın Karadeniz'de bile stoklarının çökme noktasına geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Karakulak, “Ne yazık ki son yıllarda stoklarında büyük düşüş var. Korumamız gereken bir tür olmasına rağmen aşırı avlanma tehdidi lezzetli balığı yok ediyor. Bulgaristan ve Romanya'nın Avrupa Birliği'ne girmesiyle Karadeniz'de stoklarının düzelmesi için adım atılıyor. AB, bu iki ülke üzerinden Karadeniz'de kalkan avcılığını düzenlemek istiyor. Kalkan avcılığının bir süre tamamen yasaklanması ve stoğun düzeltilmesi gerekiyor. AB, avcılığa kota sistemi getirmek istiyor. Önerimiz avcılık oranının ayarlanması" dedi.

Prof. Dr. Karakulak, kalkan balığının üretiminin 3 yılı bulması ve büyük yatırım gerektiği için tercih edilmediğini söyledi.

"VATOZU KALKAN DİYE SATANLAR VAR"
Atlas Okyanusu doğusunda, Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Deniz'inde görülebilen kalkan en çok Karadeniz'de avlanıyor. 20-27 metre derinlikte ve dipte yaşayan kalkan balığı 50 cm'den sonra olgunluğa erişebiliyor. Boyları 1 metreye kadar çıkabilen kalkan balığının Türkiye'de yasal avlanma boyutu 45 cm. Kılçıksız Balık kitabının yazarı ve balık şefi Süleyman Dilsiz, "Artık stokları kıt olan kalkanın yenmesinin tam mevsimi. Fakat tezgahlarda az, küçük ve çok pahalı olması düşündürücü. Tezgahlardaki balıkların bir kısmının Romanya ve Bulgaristan'dan geldiğini biliyoruz. Daha can alıcı sorun ise vatozu doğraıp kalkan diye satan balıkçılar olduğunu öğrendim. Oysa Sinop civarında yakalanan kalkanın lezzetine doyum olmaz" dedi.

 
50 bin liraya virüsten uzak villa tatili
 
Resmen yayımlandı... 13 büyükelçiliğe atama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
50 bin liraya virüsten uzak villa tatili
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzmanların sosyal izolasyona dikkat ...
AK Parti'den ekonomiye ilişkin yeni yasa teklifi
AK parti meclise yeni yasa teklifi verdi. Yasa teklifine göre yiyecek ...
Elvan, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle görüştü
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine ...
 
Mahkeme kararı iptal etti: KOAH hastalığı vurgusu!
Urla Zeytinler ve Uzunkuyu arasında tartışmalara neden olan balık kurutma ...
Başkan Doğruer açıkladı: Kınık OSB'de geri sayım
1 milyon 128 bin metrekare alan üzerine kurulan Kınık Tarıma Dayalı Organize ...
Egeli turizmcilerin bayram umudu
Koronavirüs salgınıyla birlikte durgun bir yıl geçiren turizm sektörü, ...
 
Bitcoin 60 bin doların üzerini gördü
Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, ay ortasında ...
SPK'dan 10 yabancı yatırım kuruluşuna ceza!
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),10 yabancı yatırım kuruluşuna usulsüz açığa ...
Siber saldırılar KOBİ’leri iflasa sürüklüyor
Günümüzün dijitalleşen dünyası kolaylıklar ve fırsatlarla birlikte çok ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva