HABERLER>TARIM
2 Ekim 2020 Cuma - 10:28

Neptün Soyer'den önemli mesajlar: Bozdağ ile Alsancak bir değildir

Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Soyer, küçük üreticilerin kendi ayakları üzerinde durması, ürettiğinin değer kazanması için çalıştıklarını belirterek, "İlla bir ışık, bir çıkış yolu vardır. Bu büyük mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Köy, üretir. Köyü, kentin bir mahallesiyle aynı yere koymak, doğru değildir. "Ödemiş'in Bozdağ köyü ile Konak'ın Alsancak mahallesini aynı tutamazsınız" ifadesini kullandı

Neptün Soyer den önemli mesajlar: Bozdağ ile Alsancak bir değildir

EGEDESONSÖZ- Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, ulusal bir televizyon kanalında çıktığı sabah programında kooperatifçiliği anlattı. Küçük üreticilerin, kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak için kooperatifleşmenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer, "İlla bir ışık, bir çıkış yolu vardır. Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Ürünlerimizi katma değerli hale getirmeye devam edeceğiz" dedi. Köy statüsünün yok edilip mahalleye indirgenmesini eleştiren Soyer, "Ödemiş'in Bozdağ köyü ile Konak'ın Alsancak mahallesini aynı tutamazsınız. Köy, köydür ve üretendir" ifadesini kullandı.

ÜRETİCİLER, ÖRGÜTLENMEK ZORUNDADIR
Üreticilerin mutlaka kooperatif çatısı altında birleşmesi gerektiğini belirten Neptün Soyer, "Bir araya gelmeliyiz, dayanışma içinde olmalıyız. Anadolu'da çok eski bir kültürdür, dayanışma. Ahilik geleneğinden gelir. Teorikle pratiği bir araya getiren Mustafa Kemal Atatürk oldu. Kooperatif şirketler kanununu çıkardı. 77 maddenin hepsi kanunlaşmadı ancak Atatürk, üreticilerin ürünlerinin değer kazanması ve daha çok kazanmaları için kooperatifleşmeyi işaret etmiştir" dedi. Bademler Köyü'nden çıkan dönemin büyük siyasetçisi Mahmut Türkmenoğlu'nun kooperatifçilik adına yaptığı çalışmaları ve bıraktığı eserleri anlatan Soyer, şu bilgileri verdi:

YARIMADADAN TÜRKİYE'YE YAYILACAĞIZ
"Rahmetli Türkmenoğlu döneminde Bademler köyünde başlayan üretici örgütlenmesi, ülkeye örnek oldu. Biz de bu örnek hareketi büyütmek derdindeyiz. Yarımada'dan başlayarak tüm ülkeye yayılacak bir kooperatifleşme sürecini başlattık. Küçük kooperatifleri, Köp-Koop Birliği çatısı altında buluşturduk. Binlerce köyümüz, mahalle statüsüne geçirildi. Bu büyük bir yanlıştı. Ödemiş'in Bozdağ köyü ile İzmir'in Alsancak mahallesini bir tutamazsınız. Köy, üreticidir. Üretimin olduğu yerin köy olduğunu, halkının, üretimlerinin desteklenmesi gerektiğini, yasadaki yerinin ayrı olduğunu söylüyoruz. Seferihisar, büyük bir mandalina bahçesi gibidir. Kendimi bildim bileli, mandalina 30 kuruşa, 40 kuruşa ancak satılır. Satsuma mandalinamızı kurutarak, katma değer katarak, kilosu 60 liradan satılan bir ürün haline getirdik. "

SÜT FİYATI BİR YILDIR ARTIRILMADI
"Tohum, toprakla buluştuğunda çoğalan bir şey. Biz üreticiler de tohum gibi çoğalacağız, kooperatiflerle..." diyen Neptün Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kooperatifçilik, özerk bir yapıdır. Devlet, kooperatiflere müdahale edemez ancak destekler. Sütün satış fiyatıyla ilgili bir gelişme sağlayamadık. Sütün maliyeti, çok yüksek. Üst üste gelen zamlarla üretim maliyeti çok yükseldi. Sütün üreticiden çıkış fiyatı, 2 lira 30 kuruş... Eskiden bir litre sütle iki kilo yem alınırken, artık bir litre sütle bir kilo yem almak bile zorlaştı. Bir yıldır zam yapılmadı. 10 kuruşluk desteklemenin de artırılması lazım. Kooperatif yapılanmasında memur atanması yoktur. Üretim planlaması diye bir şey yok. Bırakın 2050'yi, 50 gün sonra süt fiyatının ne olacağını bilmiyoruz."

 
Kars Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
 
İtfaiyecilerden Sertel’e anlamlı ödül
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent ışık 2 Ekim 2020 Cuma 17:13

Altan koraltan laf olsun diye mi yorum yapıyorsun? Şato dediğin yerde etrafındaki konutların kaç lira olduğundan haberin var mı?

Yorumu oyla      2      3  
altan koralttan 2 Ekim 2020 Cuma 14:22

bozdağ'la şato bir midir?..hanımefendi yüksekten hoşlandığı için bir olabilir...

Yorumu oyla      6      8  
Chp li 2 Ekim 2020 Cuma 13:06

Akpye kızmayın kardeşim, sülale devrini sizde kılıf bulup yaşıyorsunuz.

Yorumu oyla      6      5  
Ahmet Şevki Ünal 2 Ekim 2020 Cuma 12:21

Sn Neptün soyer kooperatifcilik konusunda uzman kişilik , geçen yıl söyleşileri ni dinledim canlı olarak ,konusunda uzman ve diksiyon u çok güzel ..adeta kendini kooperatifcilige adamış bir insan ..saygılar Başarılar Neptün hanım a

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli pamuk üreticisi ithalat kurbanı!
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Meslek ...
İzmir’de pamuk hasadı uydudan kontrol edilecek
İzmir'de pamuk hasadında kaliteyi artırmak için hasat makinelerinin Uydu ...
İzmir'de ihracatlık nar hasadı başladı
Türkiye'de ihracat pazarlarına yönelik nar üretiminin önde gelen merkezlerinden ...
 
Urla’da üreticiye can suyu: Kooperatif, devletten hibe kazandı
Geçen dönemki Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın 2. başkanlığını yaptığı Urla ...
Bakan Pakdemirli'den hileli ürün açıklaması: İfşa yetmez, caydırıcı ceza gerekli!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hileli ürünlerin ifşasının bazen ...
Hazine arazileri 10 yıllığına kiraya verilecek
Çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla, nüfusa ...
 
Egeli tarımsal ürün ihracatçılarının hedefi 10 milyar dolar
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege ...
Zeytinde tedirgin eden tablo!
Manisa'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, zeytin ...
Bakanlıktan zeytin, badem ve ceviz üretimi çağrısı
Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytin, ceviz ve badem bahçeleri kurulmasını ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva