Nedim ATİLLA
Tramvaya binenler, binmemekte ısrar edenler…
11 Nisan 2018 Çarşamba

Pazartesi bir yazı yazdım portalimizde ; “Avrupa ulaşımında devrim gibi gelişmeler”  başlığıyla… Dedim ki, “Türkiye’deki “kamyon lobisi” ne düşünür bilemem ama onlara kötü bir haberim var… AB, ticari taşımacılıkta kullanılan araçlar ile iş araçlarının karbon salınımının izlenmesi ve denetimi konusunda çok önemli bir uygulamaya hazırlanıyor…”

Gerçekten de Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, kamyon, otobüs ve benzeri ağır iş araçlarının karbondioksit salımı ve yakıt tüketimlerinin denetlenip, raporlanmasını kapsayan bir düzenleme üzerinde uzlaşıya vardı. “Şaşırtıcı gelebilir ama bu kararlar araçların karbon salımı konusundaki ilk yasal düzenleme olacak” dedim.

Bizde adet böyledir. Lafı ensesinden anlayanlardan geçilmez. Yıllarca Yeni Asır’da, Akşam Ege’de de ulaşım üzerine yazılar yazdım. Her zaman İzmir gibi hızlı büyüyen kentlerde tüm güçlüklere rağmen toplu ulaşımı savundum. Bu da zaten dünya görüşümün parçası…  Bu güzel şehrin hep güzel kalması için ulaşım altyapısının daha verimli kullanımı, daha az enerji tüketimi, daha düşük yatırım ve işletme gideri, daha az kirlenme, daha az trafik kazası, daha hakkaniyetli bir ulaşım hizmeti diledim…   Beklentim ulaşım yapısının toplumun yararı yönünde değiştirilmesi isteniyorsa örneğin Avrupa’da olduğu yönündeydi.

***
Ama.. Pazartesi yazısının altına “Kamyon Lobisinin” adamları “kargaşayı körükleyecek”, kafaları karıştıracak yorumlar döşendiler. Benim böyle kafa karıştırıcılara nasıl hitap ettiğimi bilenlerden biri adını doğru yazmış… İki üç yorumcu da benim Mavişehir dolmuşlarının iptaline karşı çıkışımı tramvaya karşı çıkış gibi “algı yaratmaya” çalışmışlar. Tam bir anlamazdan gelme hali.

Hayatı boyunca toplu taşımayı desteklemiş biri olarak “hakikati ben biliyorum ya” deyip geçemiyorum bu haksızlıklar karşısında. Kaldı ki binlerce İzmirlinin de benim gibi düşündüğünü biliyorum. Düşüncelerimi yineleyeyim de anlamayanlar anlasın:

  1. İzmir’de tramvay gecikmiş bir yatırımdır. Elbette yapılmalıydı. Ama Karşıyaka tramvayı gibi bir yere varmayan, sitelerin ortasında olmamalı, bir yere varmalı mesela İzban’a entegre olmalıydı. Konak tramvayı da kıyı şeridini kullanmalı Üçkuyular-Alsancak limanı arasında çalışmalıydı. Kentin zaten sıkışık ana arterlerini daha da sıkışık hale getirmemeliydi. Zaten son günlerde Alsancak- Gazi Bulvarı arasında durum ortada…
  2. Mavişehir dolmuşlarının kaldırılması CHP’nin yerel yönetim bildirgelerine uygun olarak bölge halkına sorularak yapılmalıydı. “Biz sizin için her şeyin iyisini düşünürüz, siz sadece bizim istediğimizi yapın yeter” diyen Stalinist şehirciliği yansıtmamalıydı. Bugün bile o kararı alan UKOME memurlarının kulakları epey çınlıyor. Bölge nispeten gelir grubu yüksek bölge olduğu için kazanan kim sorusunun cevabı çok net: Taksiciler… (Şahsen benim taksi giderim üçe katlandı, ehliyetim yok, aracım olsa da şehir içinde asla kullanmayacak bilinçteyim…)


ÖZEL ARAÇTAN VAZGEÇMEK ŞART!

  1. Tramvaylarımız çok şık ve çok rahat araçlar ama İzmir’de “özel aracımdan vazgeçeyim de tramvaya bineyim” düşüncesini maalesef yaratamıyor. Tramvayın ana istasyonlarındaki özel park yerleri yetersiz ve ben de özel aracı ile gelenlere “hadi özel aracını park et de tramvaya bin” diyemiyorum. Daha rahat bir İzmir için kent içinde özel araçtan vaz geçmek şart…
  2. İki değişik grup için de merakım var: Birincisi Büyükşehir Belediyesinin “makam araçlı” yöneticilerinden kaçı son uygulamadan sonra işe gidip gelirken toplu ulaşıma geçti? İkincisi de kalem oynatıcıları… Tramvaya övgü düzenlerden kaçı tramvaya bindi bugüne kadar… Merak ediyorum gerçekten…

***

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görev süresinin 14. yılında değişen İzmir fotoğrafını anlattı geçenlerde. Konuşmasındaki her sözüne katılıyorum Kocaoğlu’nun:  “İzmirliler biliyor ki, kendilerine hizmet eden bu Belediye, kimsenin hakkını hukukunu çiğnemez. Dürüst ve çalışkandır. Rüşvet yemez.  Adam kayırmalara, farklı yollardan usulsüz para toplamalara, yasaların çiğnenmesine, devletin zarara uğratılmasına asla izin vermez.” 

***
Bunların altını çizip bir daha yazayım altı ay sonra:  Otomobilin ve toplu taşımanın maliyet, hız veya konforunda meydana getirilecek olumlu ya da olumsuz değişiklikler bunların kullanımına olan talebi artırabilir veya azaltabilir.

Toplumun ve giderek bireylerin yararları açısından İzmir’de daha çok deniz ulaşımı kullanılmalıdır. Kuzeyde Mavişehir ve Alaybey’e, güneyde İnciraltı ve Sahilevleri’ne iskeleler yapılmalıdır.

İzmir’de ulaşımın bugünkü yapısı otomobil ağırlıklıdır. Bu yapı, aynı miktarda yolcuyu taşımak için daha çok taşıt ve daha çok altyapı, kamuya ve kullanıcıya daha yüksek maliyet, daha fazla enerji ihtiyacı, artan hava kirliliği, yüksek kaza olasılığı ve çirkinleşen fiziksel çevre anlamına geliyor. Bu yüzden “otomobilsiz” günlerin sayısı bütün dünyada hızla artmaktadır.

Evet; demokrat,  hoşgörülü, güvenli, enerjik, dirayetli, güçlü ve inançlı, kararlı, şeffaf, adaleti her türlü değerin üzerinde tutan, tasarruf eden ve kendi göbeğini kendi kesebilen bir kent İzmirimiz. Ama bunlar bazı sorunları görmezden gelmemize neden olamaz…

Yani küçük ve önemsiz nesnelerin ne yazdığına bakmadan bu güzel kentin geleceğini düşünmek zorundayız.

 

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 24 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 14 Nisan 2018 Cumartesi 12:03

Türkiye'de dolmuşlar çok sıkı kontrol altındadır. Bunların belgelendirilmeleri, araç yaşı, bakımları, hat düzenlemeleri başka hiçbir ülkede olmayacak şekilde sıkı denetim altındadır. Batı'da ulaşım maliyetini toplulaşarak düşürmeyi hedefleyen ve UBER adıyla icat ettikleri şey, Türkiye'de belediyelerin denetiminde hatlı yapılan işin korsan versiyonudur. Ve güvenilmezdir. İstanbulda taksiciler tepki göstermiş olsalar da daha sonra hatlı dolmuşçular da olaya uyanmışlar ve taksicilere destek vermişlerdir. Sanırım bu konuda belediye ulaşım yetkilileri daha doyurucu bilgi verebilirler.

Yorumu oyla      12      9  
Lombak 13 Nisan 2018 Cuma 13:35

Farklı hatların birbiriyle entegrasyonu da sorun. Hadi tramvayı kabul ettik diyelim. Karşıyaka tramvayı geliyor bir apartman bloğunun önünde duruyor. Hadi o kalktı arkasında tersane. Ancak tersane de kalksa İzban'a yakın bir durak elde edebiliyorsun. Mevcut durumda Alabey'e yürüyeceksin de izbana tabanvayla entegre olasın. Eksikleriyle kabul ettiririz zihniyeti. İmkansız denileni yapın millet sizi takdir eder. Fark yaratın takdir eder. Ben yaptım olducularla bu işler olmuyor.

Yorumu oyla      16      11  
Lombak 12 Nisan 2018 Perşembe 23:57

Belediyecilik biraz da imkansız gibi görünenleri yapmaktır.

Yorumu oyla      13      9  
yok ya 12 Nisan 2018 Perşembe 17:15

55 dakika yolculuk mu sürüyor ? ataşehir-karşıyaka iskele arası 25 dakika gibi bir süre sürüyor.

Yorumu oyla      16      8  
İzmirli 12 Nisan 2018 Perşembe 16:39

Avrupalılar demek ki bir şey bilmiyor ki dar sokaklara , şehrin göbeğine , trafiğin içine tramvay yapmışlar. Halbuki Lombak' a sorsalardı bu hataya düşmezlerdi. F.Altay - Halkapınar arasında da tramvaydan önceki gibi otobüsleri tramvay ile beraber çalıştırmak net gerizekalılıktır. Otobüs , otomotil dediğimiz taşıtlar çevreye inanılmaz zararlı taşıtlardır. Otobüs , otomobil sayısı ne kadar az olursa o kadar iyidir. Günümüzde raylı sistemler ana omurgayı oluştururken otobüs hatları besmele olmuştur ki doğrusu da budur ancak metro güzergahında , özellikle yeraltından giden metro güzergahında alternatif olarak belli aralıklarla otobüs çalıştırılabilir. ulaşım master planına bakarsak da Buca metrosunun 2.etabı Üçyol_Çankaya_Alsancak_Halkapınar_Bayraklı diye gidiyor. Zamanında Bornova Merkez , salhane, Halkapınar , alsancak , Çankaya , konak diye metro güzergahı olsaydı dediğinde haklısın ancak tramvayın güzergahında şu an metro yapılması imkansız ve gereksiz. Şimdi Buca metrosu Bayraklı ya uzayacak. Alsancak , Altınyol, Yeşildere gibi yolların rahatlaması için alternatif yol yapılması gerekiyor. Bunun 1.aşaması çevre yolunun 1.aşamasıydı. 2.aşaması körfez geçiş projesidir. Tartışılan bir proje ancak yapılması gerekiyor mu evet. tünel olur, köprü olur bir şekilde körfeze minimum zarar ile yapılması gereklidir.

Yorumu oyla      11      14  
12 Nisan 2018 Perşembe 15:57

Sayın yazarın acaba tramvayın Çiğli izbana ve Atasanayi metrosuna uzatıldığından haberi varmı? Ayrıca dibindeki bostanlıda iskele varken mavişehire değil Çiğli'ye iskele yapılmalıdır. İzmirin gelişememesinin sebebi yıllardır yatırımların hep aynı yerlere yapılmasındandır. Aynı yere gereksiz paralar harcaya harcaya gelişmesi gereken yerler bir türlü gelişemedi. Bostanlı da sahil düzenlemesi mevcut iken ne diye tekrar bozulup yeniden yapıldı? Çiğli sahilleri neden inciraltı gibi değerlendirilmiyor? Çiğli ilçesi, sahilleri olupta halka yararlandırılmayan tek bölgedir. Ayrıca tramvay çok yavaş. Bu kadar yavaş bir tramvay İzmir gibi ulaşım sorunu olan bir şehirde ihtiyaca cevap veremez. Arabayla 10 dakikada geçtiğim karşıyaka mavişehir hattını tramvayla 55dakikada almak akıllı bir insan hareketi değil.

Yorumu oyla      16      10  
Lombak 12 Nisan 2018 Perşembe 14:57

Gazi Bulvarı, Çankaya, Montrö Meydanı, Lozan Meydanı, Alsancak Camii, Kapalı Spor Salonu- Alsancak Garı. Bu saydığınız güzergahın metro olması gerekiyordu. Tramvay değil. O zaman ulaşımı ikame etmez ulaşıma alternatif yaratırdınız. Mevcut yolları kısıtlamazdınız. Bu hatta metro yakışır. Modern şehirlerde tramvay ikame için değil alternatif yaratmak için vardır. Alanın müsaade etmediği yerde metro yaparsınız. Yoksa işte böyle Alsancaktaki gibi sıkışır kalırsınız. Hata geliyorum dedi. Geldi. Geçmiş olsun.

Yorumu oyla      18      12  
Sahiz 12 Nisan 2018 Perşembe 08:08

Yazık taksi dolmuslarida ekmeğinden ediyorlar

Yorumu oyla      10      18  
Komedi 12 Nisan 2018 Perşembe 01:01

Yalili demokratın mesajını okuyunca sanırsın ki tramvay kıbrıs şehitlerinden 10 km öteden geçiyor.

Yorumu oyla      21      6  
Kimin hizmetinde olsun? 12 Nisan 2018 Perşembe 00:21

Tramvay, Gündoğdu'da ve Kıbrıs Şehitlerinde Lay Lay Lom yapanların hizmetinde mi olsun; yoksa, Gazi Bulvarı, Montrö, Lozan, Alsancak Camii,etrafına işine gücüne gidenlerin, Kapalı Salon ve Çevresindeki Sağlık Kuruluşlarına gidenlerin hizmetindemi olsun? Cevap verilmesi gereken soru bu. Gündoğdu Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri'nde saatlerce volta atanlar, 500-600 mete daha fazla yürüyüp tramvay durağına gitsinler bir zahmet.

Yorumu oyla      23      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva