HABERLER>DÜNYADAN
20 Ocak 2017 Cuma - 08:57

NATO'dan 'Trump' açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin NATO'ya yönelik güvenlik garantilerinin arkasında duracağından emin olduğunu belirterek, "Trump'la bir telefon görüşmesi yaptım. Bana, ABD'nin kendisini NATO'ya karşı sorumlu hissetmeye devam edeceğini söyledi." dedi.

NATO dan  Trump  açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'nın "Die Welt" gazetesine verdiği röportajda, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın NATO'ya yönelik eleştirilerinin ardından ilk defa açıklama yaptı. Stoltenberg, ABD başkanı seçilen Trump'la çalışacağı için mutlu olduğunu söyledi.

Stoltenberg, "ABD'nin NATO'ya yönelik güvenlik garantilerinin arkasında duracağından kesinlikle eminim. Trump'la bir telefon görüşmesi yaptım. Trump, görüşmede bana çok açık olarak ABD'nin kendisini NATO'ya karşı sorumlu hissetmeye devam edeceğini söyledi." diye konuştu.

Stoltenberg, Trump'ın NATO'ya terörle mücadele konusunda yönelttiği eleştiriye ise "NATO zaten uluslararası terörle mücadele konusuna müdahil ve biz NATO'nun bu alandaki katkılarının nasıl artırılabileceğini tartışıyoruz." şeklinde cevap verdi.

Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle güvenlik sahasının değiştiği ve istikrarsızlığın yaygınlaştığı zamanlarda NATO gibi güçlü kurumlar gerekli. NATO ittifakı sürekli değişiyor ve NATO, değişimlere uyum sağlama yeteneğine sahip. Dünya değişiyor ve bizde aynı 70 yıldır yaptığımız gibi değişiyoruz."

"SİBER SALDIRILAR BAZI ÜLKELERCE DESTEKLENİYOR"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ülkelerine yönelik siber saldırılar hakkında da konuştu. Stoltenberg, "Yaptığımız ölçümler geçen sene NATO birimlerine uzmanlarımızın yoğun şekilde müdahalesini gerektiren aylık ortalama 500 ciddi saldırı yapıldığını ortaya koydu. Bu veriler geçen seneye kıyasla yüzde 60'lık bir artış demek. Yapılan saldırıların çoğu ise kişiler değil bazı ülkelerin resmi kurumları tarafından desteklendi." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun bilgi ağına yönelik saldırıların 2015 yılına kıyasla yüzde 60 arttığına dikkat çekerek, 2016 yılında NATO birimlerine aylık ortalama 500 ciddi saldırı düzenlendiğini belirtti.

Yapılan saldırıların çoğunluğunun bireysel saldırılar olmadığını söyleyen Stoltenberg, bazı ülkelerin resmi birimlerinin bu tür saldırıları desteklediğinin altını çizdi.

Stoltenberg, siber güvenlik konusunda, "Bu gelişme konusunda oldukça endişeliyim. Siber savunma konusu bir sonraki NATO zirvesinde önemli bir rol oynayacak. Bu alandaki çabalarımızı artırmaya devam etmek zorundayız." ifadesini kullandı.

NATO'nun bütün üye ülkelere bu tür saldırılar durumunda bir krizle mücadele takımı sunduğunu anlatan Stoltenberg, siber saldırıların çok büyük bir tehdit oluşturduğunu, enerji ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere bir çok kritik kurumun alt yapısına zarar verebileceğine dikkat çekti.

Stoltenberg, siber saldırıların askeri boyutuna değinerek, "Siber saldırılar NATO'nun savunma çevikliğine zarar verebilir ve bizim silahlı birliklerimizi görevlerini yapma konusunda olumsuz etkileyebilir. Günümüzde bütün askeri faaliyetler veri transferine dayanıyor. Eğer veri transferi sağlanamazsa bu büyük kayıp ve zarar meydana gelebilir." dedi.

Stoltenberg ayrıca NATO üyesi bir ülkeye yapılacak büyük çaplı bir siber saldırının NATO üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını öngören 5. madde kapsamında da değerlendirilebileceğini bildirdi. (AA)

 
Senegal ordusu Gambiya'ya girdi
 
Fırat Kalkanı'nda 224 DEAŞ hedefi imha edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Senegal ordusu Gambiya'ya girdi
Senegal ordu birliklerinin, Gambiya'da devlet başkanlığının Adama Barrow'a ...
O DEAŞ lideri öldürüldü iddiası
ABD Savunma Bakanlığı, DEAŞ’ın üst düzey yetkililerinden Ebu Enes el Irakı'nın ...
Trump kritik ismin göreve devam etmesini istedi
Donald Trump'ın sözcüsü Spicer, Trump'ın Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel ...
 
Rusya ABD'yi Astana zirvesine davet etti
Suriye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'yi Astana'da yapılacak olan ...
İran'da 17 katlı bina çöktü: 30 itfaiyeci öldü
İran'ın başkenti Tahran'da bulunan 17 katlı bir işyerinde henüz belirlenemeyen ...
İtalya'da çığ felaketi: Çok sayıda ölü var
İtalya'da dün en büyüğü 5.7 büyüklüğünde art arda meydana gelen depremler ...
 
Obama: Rusya bu ülkeye zorla girdi!
Rusya'ya uygulanan yaptırımların, bu ülkenin Ukrayna’ya yönelik saldırgan ...
O ülkede ikinci evliliklere düğün yasağı!
Çin'de ikinci kez evlenenlerin düğün yapmasına, israfı engellemek amacıyla yasak getirildi.
Türkiye'nin Zürih Başkonsolosluğuna saldırı
Türkiye'nin Zürih Başkonsolosluğuna yanıcı maddelerle saldırı gerçekleştirildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva