HABERLER>EKONOMİ
28 Şubat 2018 Çarşamba - 21:17

Nasır’dan Demirtaş’a sert tepki: Kiralık yerleri boşalt, üyelere ver

İzmir Ticaret Odası’nda seçimlere kısa süre kala gerçekleştirilen meclis toplantısı gergin geçti.

Nasır’dan Demirtaş’a sert tepki: Kiralık yerleri boşalt, üyelere ver

EGEDESONSÖZ-  İzmir Ticaret Odası’nın Nisan ayında gerçekleştirilecek seçimleri öncesinde çalışmalar sürüyor. Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve İşadamı Mahmut Özgener’in yarışmasının beklendiği seçimler öncesi yapılan meclis toplantısı gergin geçti. 

Demirtaş’ın başkanlığındaki yönetim kurulu daha önce tartışmalara neden olan eski hizmet binalarının İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne tahsis edilmesi konusunu meclise getirdi. Demirtaş, bu kez bizzat mütevelli heyeti Başkanı olduğu üniversiteye eğitim faaliyetleri gerekçe göstererek tahsis ettiği işlemin iptalini istedi. Oda yönetiminin Meclise sunduğu teklifte, “eski binaların, (Ticaret Odası başkanlık binası ve sicil müdürlükleri binası) yüksek öğretim amaçlı kullanım için yetersiz olduğu, bu konudaki mekansal standartları karşılamadığı, ayrıca binaların mevcut altyapısındaki sıkıntılardan dolayı mimari, mekanik ve elektrik projelerinin geliştirilme şansı bulunmadığı” belirtildi. Daha sonra da oda ile üniversite arasındaki kira sözleşmesinin feshedildiği vurgulandı. 

FARKLI KULLANIM TALEBİ
Meclise gelen teklif listesinde üniversiteye verilmeyen binalar için oda üyelerinin eğitiminde kullanılması da istendi. Buna göre, deniz kenarındaki binanın “oda üyelerine üst düzey eğitim yeri”, kara tarafındaki binaların ise “meslek okulu olarak eğitim amaçlı kullanılması”nın uygun olduğu belirtildi. 

KARŞI ÇIKTILAR
Toplantıda söz alan meclis üyeleri gelen teklife karşı çıktı. Üniversite için eğitim olmayan yerin oda üyelerine eğitime tahsis edilmemesi gerektiği belirtildi.Aynı sakıncanın onlar için de geçerli olduğu dile getirildi. Meclis Üyesi  Necip  Nasır yaptığı konuşmada, “Biz eğitime karşı değiliz. Daha önce de buraların üniversiteye verilmesinin uygun olmadığını söyledik. Oda Üyelerimize 76 milyon TL harcama yapılarak inşa edilen yeni binada deniz manzaralı odalar ve salonlar yakışır. Siz önce kiraya verdiğiniz yerleri boşaltın. Bina içinde ARKAS ve Amerikan Ticari Ateşeliği’ne kiraya verilen yerler derhal boşaltılsın. Binanın katları amacına uygun kullanılsın” diye konuştu. 

TOPLANTI TARİHLERİ 
Meclis toplantısında seçimlere yönelik bilgiler de veren Ekrem Demirtaş, meslek komitesi ve meclis üyesi seçimlerinin, 9 Nisan Pazartesi günü, Fuar İzmir A Holü'nde yapılacağını açıkladı. 

Rahat ulaşım sağlanması adına Gaziemir'deki Fuarİzmir'i seçim alanı olarak tercih ettiklerini belirten Demirtaş, 14 Nisan'da da yönetim kurulu seçiminin yapılacağını ifade etti. 

Demirtaş'ın ardından söz alan İTO Meclis Üyesi Koç Ali Al seçim sürecine girilmesi nedeniyle veda konuşması yapması ve helallik istemesi üzerine Başkan Demirtaş, meclisin yüzde 70'inin görevine devam edeceğine inandığını söyledi. 

Meclis Üyesi Necip Nasır da, seçimlerin yeniden diriliş ve ayağa kalkışa vesile olmasını istedi. 

ZEYTİN DALI HAREKATI'NA DESTEK
Meclisteki konuşmasında, 20 Ocak'ta Afrin'e yönelik başlayan Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili bir değerlendirme yapan Demirtaş, 365 oda ve borsa olarak 8 Şubat'ta Ankara'ya giderek bu operasyona desteklerini ilettiklerini söyledi. Türkiye'nin sınır güvenliği sağlanana, terör koridoru ortadan kaldırılana kadar operasyonun devam etmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Demirtaş, operasyonun ardından Suriyeli göçmenlerin geri dönmelerini istediklerini kaydetti.

Ekonomi cephesine bakıldığında küresel ekonomide beklentilerin son derece olumlu olduğunu dile getiren Ekrem Demirtaş şöyle konuştu:

"2018 yılı için küresel ekonominin büyüme tahmini yüzde 3.9. Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 3.5. Ama Ekonomi Bakanı yüzde 7.1 diyor. IMF ayrıca, Türkiye'nin büyüme beklentisini geçebileceğini öngörüyor. Bizce de bu oran artabilir. Ancak Trump yönetiminin korumacı politikaları devam ediyor. Ekonomimizde 2018 yılı için olumsuz bir şey görülmüyor. Ancak belirsizliklerimiz var. Seçim olacak mı? İşsizlik, enflasyon ne olacak, kurlar küresel risk nedeniyle yükselecek mi? Sadece iç siyaset değil jeopolitik riskler de pek çok ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Siyasetteki gerilimler finans piyasalarına doğrudan yansıyor."

SAVUNMA HARCAMALARINDA ARTIŞ
Dünya piyasalarını da korku sardığını savunan Demirtaş, faizlerin çıktığını, borsaların indiğini söyleyerek, "Batıda tahvil faizleri zıpladı. Hem de daha FED faiz arttırımına gitmemiş iken. 10 yıllık tahvil faizleri özellikle ABD'de yükselişte. Petrol fiyatları artmaya devam ediyor. Varil fiyatı 70 dolara kadar yükseldi. Terörle mücadele kapsamında savunma harcamalarımız artmış durumda. Bu durumun bütçe açığını tetiklememesi için dikkatli olunmalı. 2018 bütçemizde savunma ve güvenlik payı yüzde 41 arttırılmıştı. Buna rağmen başarılı ekonomi yönetimimizin de bir sonucu olarak Ocak ayında ise merkezi yönetim bütçesi 1.7 milyar TL fazla verdi. Mali disipline uyulması son derece sevindirici. Bütçe dengesinin bir nedeni de ithalatın artmasına bağlı olarak vergi gelirlerinin artması" dedi.

FİNANSMAN İHTİYACI
Konut satışlarının düşmeye başladığını belirten Başkan Demirtaş, vergi ve harç indirimleri ile konut kredi faizlerinde indirim yapılarak inşaat sektörünün desteklenmesini beklediklerini vurguladı. İşsizliği azaltmak için daha fazla üretmek gerektiğini anlatan Demirtaş, "Üretim arttırılmadan işsizlik sorununu çözemeyiz. Bu nedenle, iş ve yatırımın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Yatırım yapmak, istihdam yaratmak isteyen üyelerimizin önündeki en büyük engel finansman. Odamıza başvurular da iyice arttı. Demek ki tüm üyelerimiz bu aralar zor bir süreçten geçiyor, herkesin finansmana ihtiyacı var" diye konuştu.

İzmir'de kruvaziyer turizmindeki rakamların önceki yıllara göre düşüş gösterdiğini ifade eden Başkan Demirtaş, "En yakın komşumuz Yunanistan ile olan ilişkilerimize yıllardan beridir verdiğimiz özel önemi herkes biliyor. Ama son günlerde Ege Denizi'nde yaşanan gerginlikler Türk-Yunan hepimizi üzüyor. Başbakanımız Çipras ile görüşerek bu gerginliklerle ilgili diyalog kurulması gerektiğini söyledi, iki başbakan da anlaştı. Oda olarak İzmir'i tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla coğrafi işaret çalışmalarına özel önem veriyoruz” dedi. 

 
CHP İzmir'den o muhtar hakkında suç duyurusu!
 
Sel faciası için aralıksız çalışma: 'Abi buradayım' dedi ama...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİSK’ten hükümete KHK için ültimatom: Geri dönülmezse 6 Mart’ta…
Ege Bölge Temsilcisi Sarı, 696 KHK ile İzmir’de mağdur olan işçi sayısının ...
Hepsiburada E-Ticaret Zirvesi, İzmir’de gerçekleştirilecek
Online perakende satış sitesi Hepsiburada, Adana, Bursa ve Antalya’nın ...
Dış açık Ocak'ta ikiye katlandı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle ...
 
İlk kez Türkiye kullanacak... Merakla bekleniyor!
Dünya 5G’ye doğru hızla ilerlerken, Türkiye de bu teknolojileri geliştiren ...
Resmen açıklandı! Tarlaları da...
Borsa İstanbul ve Türkiye Varlık Fonu Başkanı Himmet Karadağ, "Bugün toplulaştırmadan ...
Dolar yönünü yukarı çevirdi: İşte ilk rakamlar
Dolar / TL tüketici güveninde sert yükseliş ve yeni Fed Başkanı Powell'ın ...
 
İzmir-Selanik feribot seferlerinde son durum ne? Açıklama geldi
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi, Şubat ayı olağan meclis toplantısına ...
Şeker fabrikaları için imza kampanyası başlatıldı
Afyonkarahisar Şeker Fabrikası’nın satılmaması için Türk-İş’e bağlı Şeker-İş ...
Bakan Ağbal'dan 'KDV' açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Katma Değer Vergisi Kanunu'nda değişiklikler ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva