HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mart 2017 Pazar - 10:45

Narlıdere Metrosu için rekor kredi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 7.2 kilometrelik F.Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı projesi 841 milyon 873 bin TL kredi kullanacak. Bu kredi Belediye'nin son dönem yatırımlarında kullandığı kredilerin en yükseği olacak.

Narlıdere Metrosu için rekor kredi!

İzmir metrosunun mevcut 19 kilometre uzunluğundaki hattı 7.2 kilometrelik F. Altay- Narlıdere İstiham Okulu hattıyla 26 kilometreye çıkacak. Güzergah üzerindeki günlük yaşamı ve sosyal hayatı etkilememesi için 'derin tünel' inşaat yöntemiyle yapılacak metro hattı projesini Haziran 2016'da tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden de onay aldı. Yüksek Planlama Kurulu'nun 2017 yılı yatıarım programına almasıyla da projenin önü açıldı. 

Büyükşehir Belediyesi projeyle ilgili Mart ayında da finansmanla ilgili de önemli bir adım atacak. Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı gündemine başkanlıktan sevkedilen önergeyle kabul edilersei 2017 - 2018 - 2019 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi'nde 2017 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere, finansman kuruluşlarından 841 milyon 873 bin TL veya eşdeğeri yabancı döviz cinsinden nakdi krediye sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yetki verilecek. Kocaoğlu, bu yetkiyle kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem de yapacak. Meclis'in yetki vermesiyle birlikte, kredi için finans kuruluşlarıyla anlaşılacak. İhalenin yapım sürecine paralel kredi yıllara yayılarak alınacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi son dönemde kedibilite notunun yüksek olması nedeniyle önemli yatırımları için düşük faizli dış krediler aldı. Körfez'de çalışmaya başlayan yeni yolcu gemileri için (110.8 milyon Euro), Konak ve Karşıyaka tramvay hatları (165 milyon Euro) için kredi desteği alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin F. Altay-Narlıdere İstihkam metro projesi için alacağı 841 milyon 873 bin TL'lik kredi son yılların en yüksek kredisi olacak. Bu krediyle hem hat yapılacak hem de vagonlar alınacak.

Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam metro hattının daha önce aç kapa yöntemiyle yapılmasını ve 10.5 kilometre uzunluğunda olması planlanmasına karşın daha sonra inşaat yöntemi günlük yaşamın olumsuz etkilenmemesi için derin tünele dönüştü. Güzergahın Lojman ve İstihkam Okulu duraklarını kapsayan son 3.3 kilometresi ise yolculuk değerlerinin düşük olması nedeniyle iptal edildi. Hattın Kaymakamlığa kadar 7.2 kilometre uzunluğunda yapılması için proje revize edildi. 2017 yılı içinde ihalesinin yapılması planlanan projede Fahrettin Altay İstasyonu'nundan sonra Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Narlıdere, Siteler, Kaymakamlık istasyonları yer alacak. (DHA)

 
Toplantı iptali sonrası Eker'den açıklama
 
'Yeni Kent Merkezi'nde düğümü Meclis çözecek!
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayse ustun 17 Ocak 2018 Çarşamba 00:06

Narlıdere metrosu gecde olsa sevindirici ancak kac yil surecek.

Yorumu oyla      11      5  
Cesamin Özkan 13 Mart 2017 Pazartesi 18:37

Izmirde çoktan olması gereken ve şimdi kullanılır durumda olmalıydık. Büyük bir olay gibi düşünülmesi az gelişmişlik. Bakalım ihale sürecinde ve uygulama aşamasında neler olacak.Binali ile Azize birlikte başlatmak nasip olacakmı.

Yorumu oyla      12      5  
Bornovalı 13 Mart 2017 Pazartesi 10:49

Bornova merkez- Buca ve Otogar öncelikli yeni hatlar olmalıdır.

Yorumu oyla      11      7  
13 Mart 2017 Pazartesi 10:19

Egekent - Bornova Evka 3 diye bir metro projesi yok. Olmayan proje gündeme de alınmaz. Egekent -Evka 3 diye bir metro projesi de yapılmaz. Yurt dışından kredi alınacağı zaman da hazineden onay alırsın. Belediyenin kredi notu da devletin kredi notundan yüksek olmaz.

Yorumu oyla      11      7  
13 Mart 2017 Pazartesi 09:12

Yıllardır kuzeye Egekent-BornovaEvka3 metro projesinin bölge halkı tarafından ihtiyaç olduğu konuşulmasına rağmen nedense büyükşehir programa almaz. Bu proje yapılırsa kuzey çok rahatlar, hem izban, hem Çiğli çevreyolu tüneller hemde Anadolu caddesi altınyol. Vurun artık kazmayı başlayın

Yorumu oyla      11      7  
TC misafir 13 Mart 2017 Pazartesi 00:02

16:02 yorumcusu arkadaşım, aradaki farkın dolar kurundan kaynaklı olabileceğini söylemişim zaten. Açıkça anlatmam gerekirse dolar 2005 yılını 1.35 ile kapatmış şimdi ise 3.72 umarım bu daha net olmuştur. Maliyet 56 milyonsa zaten dolar kuru farkı ortada bu da yaklaşık 120 milyon maliyeti açıklıyor ama maliyet 75-80 milyon ise bu durumda 120 milyonluk maliyet başarı olarak görünüyor.

Yorumu oyla      11      5  
cengız cansız 12 Mart 2017 Pazar 20:38

hazine onayına gerek yok bilmiyorsunux herhalde ibb nin kredi notu devletın notundan yüksek

Yorumu oyla      13      6  
Yazık 12 Mart 2017 Pazar 18:03

Bakanlıklar Ankara' ya , İstanbul' a oldukça uzun metro hatları yaptı , yapıyor ... hızlı tren yapıldı , yapılmaya devam ediyor. Büyük tren garları yapıldı. Konya 'ya da hızlı tren yapıldı. Şimdi nisan ayında da büyük bir tren garı yapılmaya başlanacak ve 45 km metro yatırım programına alındı, Bakanlık tarafından yapılacak. Bizde bakanlık 4 yıldır 4,4 km cik otogara metro yapacak ama yıllardır bekliyor. Hızlı tren adına çivi çakılmadı. TCDD İZBAN'da sinyalizasyon yaptı ancak bozulmadığı gün yok. İzmir buna mı layık ? Çuvalla vergi veren şehri sırf muhalif diye yatırım konusunda geri plana atılıyor. 10 yıldır körfeze köprü yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı Türkiye' nin 3 . büyük şehrine ne zaman metro yapacak ? Büyükşehir metro, tramvay Yapmasa şehirde doğru düzgün raylı sistem olmayacak. İZBAN' da da zamanında Piriştina buraya el atmasa eski sistem devam edecekti.

Yorumu oyla      16      6  
12 Mart 2017 Pazar 16:02

Üçyol - f.Altay arası yapımına 2005 yılında başlandı. 56 milyona metro mu kaldı ? O hatta da keşif arttışları olmuştu. 56 milyon gerçekçi değil.

Yorumu oyla      12      6  
HAYIR ! 12 Mart 2017 Pazar 15:41

Sözde bir ara Binali Yıldırım yapacaktı ama lafta kaldı. Ankara' ya bakanlık "45 km metro" yaptı; üstüne de TCDD İZBAN benzeri başkentray projesini yapıyor. Ankara' ya metro yaptıkları yetmiyormuş gibi birde metronun tren setlerini de bakanlık alıyor. Bizde tam tersi. İşte bu yüzden HAYIR

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da örnek proje: 'Özel çocuklar' laboratuvara girdi!
Bornova Belediyesi, down sendromlu gençlerin sosyal hayata katılımları ...
Başkan Selvitopu mahalle mahalle dolaşıp referandumu anlatıyor
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yaklaşan referandum öncesi ...
Bucalı kadınların saç tasarımları göz dolduruyor
Buca Belediyesi’nin kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılımlarını ...
 
Berlin Turizm Fuarı'nda Karşıyaka rüzgarı
Karşıyaka Belediyesi, Avrupa'nın en büyük organizasyonlarından biri olan ...
İzmir’in o ilçesinde ‘Avrupalı mezbaha’ geliyor!
Büyükşehir Belediyesi, Menemen Türkelli'de kurulacak Avrupa Birliği standartlarındaki ...
Keyifli yaşlanmanın anahtarı İzmir’de!
İzmir, Türkiye’de ilk kez ‘Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi’ne ev sahipliği ...
 
Torbalı'dan altyapı isyanı!
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Kocaoğlu’ndan çarpıcı mesaj: Belki Kurtuluş savaşından sonra…
Kocaoğlu, 170 üreticiye 668 koyun ve keçi ile 2522 üreticiye 63 bin 350 ...
Bornova’da Eliaçık ve Değirmenci’yle yeryüzü sofrası!
Tarihi dokusu bulunan Eski Çarşı içine konulan masalarda gerçekleştirilen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva