HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Mart 2024 Cuma - 17:57

Narlıdere'de Köy Enstitüleri etkinliği

Tarihi Yukarıköy, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 84.yılında, Köy Enstitüsü mezunu eğitimci, şair ve yazar Mevlüt Kaplan’ı ağırladı. Türk edebiyatının duayen ismi Mevlüt Kaplan’ın Köy Enstitüleri’nin Anadolu halkı için önemini anlattığı etkinlikte söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ise, eğitimde yeni bir hikaye yazmak zorunda olduklarını ifade etti.

Narlıdere de Köy Enstitüleri etkinliği

Türk edebiyatının en üretken yazarı olarak kabul edilen Köy Enstitüsü mezunu eğitimci, şair ve yazar Mevlüt Kaplan, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 84.yılında, Tarihi Yukarıköy’de edebiyatseverle bir araya geldi. Köy Enstitüsü Mezunu Kamuran Tekeli’nin adının yaşatıldığı kitaplığın önünde gerçekleştirilen etkinliğe, 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, 25 ve 26. dönem Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet tarihimizin en önemli eğitim hamleleri arasında gösterilen Köy Enstitüleri’nin önemini, yine Köy Enstitülerinden mezun olan Kamuran Tekeli’nin de adının yaşatıldığı kitaplığın önünde anlatan usta kalem Mevlüt Kaplan, Cumhuriyetin kazanımlarını korunması gerektiğinin önemine dikkat çekti. 

ONURLUYUM, GURURLUYUM
Tarihi Yukarıköy’de Narlıdereli vatandaşlarla bir araya gelen Mevlüt Kaplan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın ardından eğitimin önemine dikkat çektiğini ifade ederek, “Atatürk, kalemle devam edecek bir savaşın başladığını ve Cumhuriyetin kazanımlarının Anadolu’da yaşatılması gerektiğini iyi biliyordu. O günlerde Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan’ın yanına çağıran Atatürk, Anadolu’nun eğitimle ayağa kaldırılması gerektiğini söylüyordu. Atatürk, ‘Öğretmenler olmazsa biz Cumhuriyeti Anadolu’ya götüremeyiz’ fikrini savunuyordu. Köy Enstitüleri böyle bir anlayıştan ortaya çıktı. Bende Kamuran Tekeli gibi o Köy Enstitüleri’nde okuyan bir öğrenciyim. Köy Enstitüleri’nde tarım, sanat, tarih ve coğrafya dersleri vardı. Köyün kalkındırılması ve Cumhuriyet kazanımlarının korunması için bu dersler veriliyordu. Köy Enstitüleri Kamuran Tekeli gibi görevine bağlı, başarılı öğretmenlik ve müdürlük yapan birçok isim yetiştirdi. Onun adını taşıyan bir yörede bulunduğum için çok mutluyum, onurluyum ve gururluyum” dedi.

YENİ BİR HİKÂYE YAZMAMIZ LAZIM
Mevlüt Kaplan’ın konuşmasının ardından söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendisinin de Köy Enstitülü bir öğretmen çocuğu olduğunu ifade ederek, “O zamanlar köylerde yaşayan nüfus yüzde 80’i geçiyordu. Şimdi ise Büyükşehir yasası ile birlikte yüzde 2-3’lere geriledi. Zor koşullarda Cumhuriyeti ayağa kaldırmak isteyen kurucu ve kurtarıcılarımız bir başarı hikâyesi yazdılar. O gün yazılan hikâye çok kıymetliydi. Şimdi yeni bir hikâye yazmaya ihtiyacımız var. Geçmişin mirası bizi buralara getirdi, bizim buradan öteye götürmemiz lazım. Gelişmiş ülkelere bakarsanız hepsinde eğitim ve adalet parametresinin çok ileride olduğunu görürsünüz. En çok üzüldüğüm konulardan biri üniversite mezunu işsiz gençlerimiz.. Bu konuya bir çözüm bulmamız gerekiyor. Hep birlikte Yaşasın Cumhuriyet diyoruz, Mevlüt Hocamız gibi hocalarımız yeni kuşaklara değerlerimizi anlatsın istiyoruz” dedi.

YUKARIKÖY’DE KİTAP KOKUSU VAR
Aynı zamanda Kamuran Tekeli’nin kızı olan geçmiş dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları ise, “Belediye Başkanımız Ali Engin burayı bize gezdirirken buraya bir kitaplık yapılması önerisinde bulunmuştum. Bir müzeye dönüşen Yukarıköy’ün merkezinde artık kitap kokan, bizi geçmişi anımsatan bir kitaplık var. Köy Enstitüsü’ne giden büyüklerimizin yaşadığı sıkıntıları şimdi daha iyi anladım. Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ‘asıl mücadele şimdi başlıyor’ dediğini düşündüğümüzde Cumhuriyetin, Köy Enstitülerinin yetiştirdiği çocukların bu ülke için önemini çok daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

 
Engelli ve yaşlı aylıkları hesaplara yattı
 
Aydın Büyükşehir'den 7,5 liraya Ramazan pidesi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ogretmen 17 Mart 2024 Pazar 20:39

Sanırım bir yanlışlık olmalı.. 16 mart Ogretmen Okullarının kuruluş Yildonumudur..Koy Enstitülerinin Kuruluş ylidonumu ise 17 Nisandir..Dolayısıyla daha mart ayındayız.. Program için teşekkürler ama zamanlama yanlıştır.. Yani 1 ay önceden kullanmıştır Köy Enstituleri günü Ve bu unutulmaz bir gündür Daha özenli olun lütfen Tarihimizi doğru bekleyelim.

Yorumu oyla      0      0  
mehmet 16 Mart 2024 Cumartesi 15:33

100 SENE SONRA KÖY ENSTİTÜSÜMÜ KALDI VİTESİ İLERİ TAKALIM GERİYE DEĞİL

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli Filozof Baha Tevfik 140 yaşında!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, II. Meşrutiyet devrinin ...
Aydın'da 9 noktada toplam 15 bin kişiye iftar yemeği
Aydın'ın il genelinde Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 ayrı noktada ...
"Başka Bir Tarım Mümkün" eğitimlerinde ilk mezunlar!
Yerel üreticiye ve kırsala yönelik projeleriyle tüm Türkiye’ye örnek olan ...
 
Yeşildere EXPO'da çalışmalar tam gaz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2026 yılında İzmir’in ev ...
Büyükşehir'den Sakin Şehir'e 5 yılda 2,5 milyarlık yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 5 yıllık görev süresince ...
Başkan Soyer, muhtarlarla bir araya geldi: Son nefesime kadar yanınızda olacağım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki bin 293 muhtar ...
 
Soyer’den veda konuşmasında ‘sine-i millet’ mesajı: Sathımız tüm Türkiye’dir!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin veda konuşmasında siyasete ulusal ...
İzmir'de TİS krizi büyüyor... 3'üncü kez kontak kapatacaklar!
6 bin belediye işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ...
Cumhur'un adayı Pehlivan: Menemen sahiline kavuşacak!
Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan kırsal mahalle ziyaretleri sırasında ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva