HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
13 Mart 2022 Pazar - 08:42

Müteahhitlerin Başkanı'ndan inşaat yorumu: Bu şartlarda dönüşüm yapılamaz

Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta yapılan zamların hiçbirinin, inşaat malzemelerinde olduğu yüzde 300, yüzde 400 olmadığını belirten İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman,  “10 bin üyemiz var ve bu kadar insanın yüzde 95’i artık iş yapamıyor. Bir ürün alıyoruz, 15 dakika sonra fiyatı değişiyor.  Bir metrekare inşaat maliyeti 5 bin lirayı geçti. Binalarımızın yüzde 70’i riskli ancak bu şartlarda kentsel dönüşüm yapmak mümkün değil” dedi

Müteahhitlerin Başkanı ndan inşaat yorumu: Bu şartlarda dönüşüm yapılamaz

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yurt genelinde olduğu gibi İzmir’de de inşaat sektörü durma noktasına geldi. Çeşitli gerekçelere dayandırılarak inşaat malzemelerine yapılan zamların bazı ürünlerde yüzde 300’ü geçtiğini, bazılarında ise yüzde 500’leri bulduğunu belirten İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi İsmail Kahraman, Egedesonsöz’e sektörün yaşadığı sıkıntıları anlattı. Başkan Kahraman, “Şartlar o kadar ağırlaştı ki, 10 bin üyemizden yüzde 95’i iş yapamıyor, proje üretemiyor. Kentteki binaların yüzde 70’i riskli. Onları kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek lazım. Ancak bugünkü ağır maliyetler altında kentsel dönüşüm yapmak imkansız hale geldi” dedi.

TEMEL GİRDİ MALİYETLERİ, CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI, ÜRETİM DURDU

Pandemi öncesinde, yani iki yıl öncesine bakıldığında, bugün itibariyle inşaat malzemelerinin birçok grubunda artık yüzde 300’lük zammı konuşmanın normal hale geldiğini belirten İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, “Arada korkunç fiyat farklılıkları oluştu. Bu artışlar üretimi çok ciddi boyutta etkiledi.  İzmir özelinden baktığımızda ilin birçok bölgesinde, yüzde 70’i bulan riskli yapılar mevcut. Bunların dönüşmesi gerekiyor. Müteahhitler fiyat veremez hale geldi. Çünkü bugün verdiğimiz fiyat, beş gün sonra değişebiliyor; çünkü çimentonun, demirin, seramiğin, camın fiyatı öyle bir zaman geliyor ki, 15 dakikada değişiyor. Bu büyük artışlar nedeniyle belli başlı projeler dışında sektörün neredeyse yüzde 95’ı  iş yapamıyor, bina üretemiyor” açıklamasında bulundu.

ARTIK EV ALMAK, HAYAL ETMENİN DE ÖTESİNE GEÇTİ

Bugünkü şartlar altında kentsel dönüşüm yapmanın mümkün olmadığı görüşünü sık sık tekrarlayan Başkan İsmail Kahraman, “Her vatandaşımızın bir hayali vardı, bir ev almayı, hayal ederdi. Artık o hayali kurmak bile zor. Ev almak, alabilmek, hayalin de ötesine geçti” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bırakın pandemi öncesiyle fiyatları kıyaslamayı, son 20 gün içindeki artışlar bile yüzde 25 seviyelerine dayandı. İnşaat demiri 16 lira oldu. Demirin nerede duracağını bilmiyoruz. 20 gün önce 12 liraydı. Betonun metreküpü 550 lirayken 800 lira oldu. Bunlar bizim temel malzemelerimiz, olmazsa olmazlarımız. Çimentonun ton fiyatı 1000 liraya kadar yükseldi. Pandemiden önce 150 lira civarıydı. İnşaat maliyetleri endeksi açıklandı. Aylık ortalama 15.24, yıllık 79.91 çıktı. Resmi açıklamalar bunlar. İnanın piyasadaki gerçek oranlar, bu oranların çok çok üstünde. Bir süre önce yine sizinle yaptığımız sohbette inşaatta metrekare maliyetinin 5 bin liraya doğru gittiğini söylemiştim. Şimdi 5 bin liranın da üstüne çıktı.  Bugün metrekaresi 5 bin liraya dahi bir projeyi üstlenemezsiniz. 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti 600 bin lirayı buluyor. Müteahhit, kat karşılığı anlaşma yapıyor. İki daire yapacaksınız, birini arsa sahibine vereceksiniz. Siz bu işten kar etmek için payınıza düşen daireyi kaça satacaksınız? İki daire için 1 milyon 200 bin liralık bir maliyet varsa, siz dairenizi en az 1,5 milyon liraya satmalısınız ki en azından, küçük de olsa biraz kar edebilesiniz.”

İNŞAAT ÜRÜNLERİNDE CİDDİ BİR FIRSATÇILIK SÖZ KONUSU

İnşaat sektörünün olmazsa olmazı ürünlerin çoğunda ciddi bir fırsatçılık olduğu iddiasında bulunan Başkan Kahraman, sözlerini şöyle değerlendirdi:

“Özellikle kendi üretimimiz olan inşaat malzemelerinde iç piyasanın denetlenmesini talep ediyoruz bakanlıktan. Asgari ücret, elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamları yapıldı. Ne yapıldıysa, kabul ediyoruz, ancak hiçbiri, inşaat sektöründeki gibi yüzde 300, 400, 500 zamlanmadı.  Ciddi bir fırsatçılık söz konusu. Buradaki en önemli etken de şudur. Dünyadaki tedarik zincirinin kırılmasıyla özellikle ülkemizde inşaat malzemesi ihracatı artmıştır. Hükümetin, ihracatla ilgili hedeflerinden dolayı ihracata destek verildi. Ancak bu yapılırken, iç piyasada da daralmaya gittiğimizin farkında olmamız gerekiyor. İzmir’de 10 bin üyemiz var, inşaat sektöründe kayıtlı. Bu kadar insanın 9 bin 500’ü artan maliyetler yüzünden proje üretemiyorsa, durup düşünmek, nereye gittiğimizi görmek gerekiyor. İhracat nedeniyle ürün de bulamıyoruz, fiyat da alamıyoruz. Bize bir inşaat malzemesiyle ilgili fiyat veriliyor, 15 dakika sonra o fiyata alamıyoruz.”

CAMDA YÜZDE 270 ZAM YAPILDI, O ŞİRKET YÜZDE 280 KAR AÇIKLADI

Ülkemizde inşaat malzemelerinin üretiminde sorun yaşanmadığının altını çizen Başkan İsmail Kahraman, “Herkesi işin içine katmamakla birlikte, bir fırsatçılık olduğunu özellikle belirtmek istiyorum” dedi ve örneklerle fırsatçılığı anlattı:

“Mesela bir cam fabrikamız var, Şişecam. Pandemi sürecinden itibaren, özellikle son dönemde yüzde 270, yüzde 300’e varan zamlar yapıldı. İtiraz ettik. Üretim maliyeti, girdi maliyeti, hammadde maliyeti diyerek kendilerini savundular. Fakat 2021’de, kamuya açık duyuruyla, yüzde 280 kar açıkladılar. Kimse kimseyi kandırmasın. Tabii ki herkes para kazanacak ama bu dönemlerde fırsatçılığa müsaade edilmemeli. Denetlemenin daha doğru, daha etkin, yerinde yapılmasını istiyoruz. Bu örneği MDF’de, çimentoda, seramikte de verebilirim. Bunların hammaddelerinin tamamı, bu ülkenin topraklarında var. Maliyetinize, personel, elektrik, doğal giderlerini koyarsanız ki, yapacağınız zam yüzde 100’e değil, yüzde 10’a tekabül eder ki, o da kabul edilebilir bir şeydir. Biz ihracat yapacağız diye iç piyasaya sırtımızı döndüğümüz noktada, bu sorunları yaşıyoruz. Şimdi kara kara düşünüyoruz, ne yapacağız diye.”

DEVLET, FİYATLARI ARTIRAN 25-30 FİRMAYI YAKIN TAKİBE ALMALI

İhracatı desteklediklerini ancak inşaat malzemelerinin aşırı fiyatlandırılmasında öne çıkan 25-30 firmanın mutlaka incelenmesi ve denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan İsmail Kahraman, “Yapılarımızın yüzde 70’i riskli. Deprem gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu yapıların mutlaka dönüşmesi gerekiyor. Bu kadar kontrolsüz bir piyasada bu yapıların dönüşmesi mümkün değil. Yarın Allah korusun bir deprem daha olduğunda, yine eyvah diyeceğiz, alacağımız yarayı daha büyük bir maliyetlerle sarmak zorunda kalacağız” dedi ve birtakım önerilerde bulundu:

“İki elin parmaklarını geçmeyecek kadar çimento, demir, cam, seramik fabrikalarımız var. Bu sektörler, ülkemizin stratejik sektörleridir. İyi denetlenmeleri gerekir. Bu kadar başıboş bırakılamaz. Bu arada dengeyi sağlayacak devletin şirketleri olmalı bu noktada. Devlet bir cam fabrikası kurmalı, çimento fabrikası kurmalı ki, piyasadaki fırsatçılar kendilerini gösterdiğinde devreye girmeli. İnşaat ürünlerindeki artışların yanında arsa maliyetleri de çok yüksek. Her iki koldan bir çalışma gerekiyor. Kamunun, gerek belediye, gerek bakanlık tarafından arsa üretmesi lazım. Arsa olursa, yüzde 50’yi bulan kat karşılığı anlaşmalarda daha makul oranlar ortaya çıkar, arsa maliyetleri düşürülmüş olur.”

 
Yolun karşısına geçmek isterken kazada can verdi!
 
Faturalarda açma-kapama ücreti kaldırılıyor!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
isimsiz 18 Mart 2022 Cuma 00:23

tüm bunları kim yapacak bunlarmı 20 yılda getirdikleri ortada

Yorumu oyla      2      3  
Kskli 15 Mart 2022 Salı 14:13

Izmir zaten facia durumda IZBETON bile inşaat yapamıyor Karşıyaka Ornekkoyde temel attılar temelden çıkardılar. Depremden etkilenen binlerce bina çöp oldu durum zor.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 13 Mart 2022 Pazar 20:17

Sürekli bıdı bıdı yapan TMMOB bu yazıyı okusun.

Yorumu oyla      2      3  
hadi canım 13 Mart 2022 Pazar 20:08

Sizin yapamadığınızı Kiptaş nasıl yapıyor? İstanbul başka bir ülkede mi? Sahtekarsınız, hırsız da denebilir, İzbeton nasıl yapıyor ve kar ediyor?

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Özçelik 13 Mart 2022 Pazar 12:48

Bu aşırı zamlarin temel sebebi. 1- İhracat var diye iç piyasa umursanmiyor 2- Yalniş zamanli yapılmış DEVELASYON 3- Siyasi beceriksizlik.

Yorumu oyla      2      3  
Mürvet Şen Atanesli 13 Mart 2022 Pazar 12:47

Sizde zamanında yapsaydınız

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Önce satışa çıkmıştı şimdi planları yayımlandı... Yeşil alana konut imarı!
Özelleştirme İdaresi, Bornova Ergene Mahallesi’nde satışa çıkarılan parsele ...
3 ay içerisinde 4'üncü... O ilçede 26 milyonluk satış daha!
Bergama Belediyesi, toplamda 26,3 milyon değerinde ve 346 bin metrekare ...
İnciraltı sakinleri umudunu kaybetti... Arsalar satılıyor!
Yılbaşından bu yana İnciraltı’nda 120 dekar arazinin satıldığını, bu satışın ...
 
İnşaat maliyet artışında yeni rekor!
TÜİK verileri, inşaat maliyetlerindeki rekor artışların 2022 Ocak'ta da ...
Kemalpaşa kaçak yapılara savaş açtı!
İlçe genelindeki kaçak yapılar ile mücadele etmeye hazırlanan Kemalpaşa ...
Depremzedeler 15 aydır sürüncemedeydi... Çözüm 'İZDEDA KOOP'ta bulundu!
İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan deprem sonrası bir türlü çözüm bulamayan ...
 
Tayfun Karabulut: 31 yıldır bu tabelayı bekliyoruz!
1991 yılında Turizm Bölgesi ilan edilen İnciraltı’nın planlarının artık ...
'2035'te dönüşüme girmeyen bina kalmayacak'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2035 yılına ...
Depremin üzerinden bir buçuk yıl geçti... Kaç bina incelendi?
Türkiye'de, 2016'dan itibaren 46 ilde deprem, sel, fırtına ve yangın gibi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva