HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
28 Ekim 2021 Perşembe - 09:10

Müteahhitlerden 'emsal artışı' değerlendirmesi: Fiyatlara nasıl yansıyacak?

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden Bayraklı ilçesi için geçirilen emsal artışı kararını değerlendiren İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, "10 katlı bir yapıda daire başı 100 bin TL civarında bir yansıma olur. Vatandaş yapısını müteahhite verdiğinde 300-350 bin TL ücret verecekse, bu emsal artışı sonrasında ücret 200-250 bin TL'lere gerileyecektir" dedi.

Müteahhitlerden  emsal artışı  değerlendirmesi: Fiyatlara nasıl yansıyacak?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alınmıştı.

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti.

Meclis onayı sonrası depremzedeler askı sürecine kilitlenirken, yapıların dönüşümü için kilit noktada bulunan İzmirli Müteahhitler'den de karar ile ilgili ilk değerlendirme geldi.

Emsal artışı konusuyla ilgili Ege'de Sonsöz'e konuşan İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, odalara dikkat çekti.

SÜREÇ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA KADAR GİDEBİLİYOR
Büyükşehir Belediyesi'nden geçirilen emsal kararının plan tadilatı ile olmamasına dikkat çekerek odaların dava açabileceğini vurgulayan İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman,  "Depremzedeler için olumlu bir gelişme. Daha önce de söylediğimiz gibi önemli olan mahkeme kararına takılmaması. Böyle bir riskli barındırıyor. Bu tip plan değişiklikleri, emsal artışları ancak plan tadilatları ile yapılabilir. Plan tadilatları ile yapılmayan bu gibi emsal artışları odalar tarafından itiraz edilerek yürütmeyi durdurma kararına kadar gidebiliyor" dedi.

YÜREKTEN DESTEKLİYORUZ
Dava ihtimali dışında alınan parselde yüzde 20, ada da ise yüzde 30'luk emsal artışının olumlu olduğunu belirten Kahraman, "Bunu dışında emsal artışı nispeten depremzedelerin sorununu çözecek ve önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu anlamda biz bu kadarı müteahhitler federasyonu ve İzmir Ticaret Odası olarak yürekten destekliyoruz. Fakat bu şekilde sürdürülebilir mi bu konuda tereddütlerimiz var.  Zaten Mimar ve Mühendis Odaları da itiraz edeceklerini ifade etmişlerdi" diye konuştu.

DAİRE BAŞI 100 BİN TL CİVARINDA BİR YANSIMA OLUR
Yaşanacak emsal artışının yapılardaki ücretlere nasıl yansıyacağını da ortalama bir hesap üzerinden anlatan Kahraman, "Yüzde 30 emsal artışı demek bin metrekare yeriniz varsa 300 metre artış ile bin 300 metrekare demek. 300 metrenin maliyeti 3 bin TL'den desek bu da ortalama olarak 1 milyon TL eder. Dolayısıyla bunu böldüğümüzde 10 katlı bir yapıda daire başı 100 bin TL civarında bir yansıma olur. Vatandaş yapısını müteahhite verdiğinde 300-350 bin TL ücret verecekse, bu emsal artışı sonrasında ücret 200-250 bin TL'lere gerileyecektir. Tabii ki bu tutarlar yapılacak inşaatın yapısına ve içindeki donanımına bağlı" ifadelerini kullandı.

EMSAL ARTIŞI KULLANIM ALANI OLAN, YANİ ORTAK ALANLAR DIŞINDAKİ ALANLAR İÇİN GEÇERLİDİR
Karar sonrası ortaya çıkan 'otopark alanı büyüyecek emsal işe yaramayacak' sözlerinin doğruyu yansıtmadığına da vurgu yapan Kahraman, "Otopark emsal dışındadır. Yani arttırılacak emsalin dışında kalır. Emsal artışı kullanım alanı olan, yani ortak alanlar dışındaki alanlar için geçerlidir. Emsal artışı kullanım alanı olan, ortak alanlar dışındaki alanlar için geçerlidir. Otoparkın fazla olması emsalden düşmez. Alınan karar hem vatandaşın alım gücünü arttırır, hem de iş yapmaya yönelik ciddi bir adım olur. Vatandaşımızın zaten ekonomik gücünü düşündüğünüzde 100-150 bin TL'lik düşüş kredi kullanılacağını da hesaba katarsak sürecin hızlı yürümesine katkı sağlayabilir" dedi.

 
İzmir'de o alan için kesin korunacak kararı
 
ABD ile F-35 Toplantısı: Müzakereler devam edecek
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 11 Kasım 2021 Perşembe 16:36

Depremzeler 1 yil olmayan dünya bankasi kredisi ve emsal ile uğraştılar .

Yorumu oyla      2      3  
Olacağına bak 29 Ekim 2021 Cuma 00:17

Konut kredi faizleri indirilir, konut fiyatları yükselir. Emsal artırılır, müteahhit artışa ortak olur, burası Türkiye! Burada her şey olur, olunur, rezil olunmaz! Hırsızlıktan mahkum adam cumhurbaşkanı oldu, yetmedi muhalefet ikinci kere aday göstermeye kalktı! Burası Türkiye, burada mafya lideri itirafçı olur, içişleri ve adalet bakmayanları sağır olur!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut fiyat artışında İzmir zirvede!
Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank, 2021'in ikinci çeyreğinde ...
İzmir'de ev sahibi olmak isteyenlere TOKİ fırsatı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), tarafından İzmir Yenitepe'deki ...
Ve Folkart İstanbul'da
Yapı sektöründe Türkiye’nin öncü ve lider şirketi Folkart, artık İstanbul’da. ...
 
İzmir arsa fiyatlarında uçuşa geçti!
Pandemiyle birlikte değişen beklentiler, uzaktan çalışma ve deprem korkusu ...
Karşıyaka’da sürpriz hamle: Emlak konutlarına kat artışı!
Karşıyaka Belediyesi uzun süredir tartışmalara neden olan Emlak Bankası’na ...
İstatistikler açıklandı: İzmir'de konut satışları arttı!
Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. ...
 
Planlar askıda… Narlıdere’de iki mahalle daha dönüşüme girdi
İzmir'in Narlıdere ilçesi sınırların içerisinde yer alan ve kentsel dönüşüm ...
Aliağa’da 30 milyonluk satış... Önce yoldu, sonra arazi oldu!
Aliağa Belediyesi mülkiyeti kendisinde olan Petkim’in arkasında Ege Gaz’a ...
Müteahhitlerden 'yüzde 10 emsal' övgüsü: Çözüm sürecini başlatır!
Bayraklı Belediyesi’nin depremzedeler için Meclis'ten geçirdiği yüzde ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva