HABERLER>GÜNCEL
27 Mayıs 2013 Pazartesi - 11:38

Müsteşar İzmir’de açıkladı: ‘Yargılama süresi’ raporu!

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu Toplantısı’nda konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir, 6384 Sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun kapsamında kurulan komisyona bin 400 başvurunun yapıldığını açıkladı. Özdemir, Türkiye’de yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmaması veya mahkeme kararlarının geç icra edilmesi sebebiyle yapılan bu başvurulardan 100’ünün sonuçlandığı bilgisini verdi.

Müsteşar İzmir’de açıkladı: ‘Yargılama süresi’ raporu!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin uzun yıllardır başını ağrıtan ve tazminat ödemesine sebep olan uzun yargılama süreleri ile mahkeme kararlarının geç icra edilmesi konusunda, 6384 Sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun kapsamında kurulan komisyona bin 400 başvurunun yapıldığını açıklandı.

İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu toplantısında konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir, bu yıl kabul edilen 63854 Sayılı Kanun kapsamında oluşturulan komisyonun uzun yıllar süren davalar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’ne yapılan başvuruları incelemeye başladığı söyledi. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili, AKPM Türkiye Delegasyon üyesi Mevlüt Çavuşoğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıda 'Türkiye’de Yargı Reformları: Son Gelişmeler' başlıklı bir sunum yapan Özdemir, komisyonun Türkiye’deki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı veya mahkeme kararlarının geç ya da eksik icra edildiği iddiasıyla AİHM’ye yapılan başvuruları incelediğini söyledi. 

Özdemir, “Ülkemizde bu amaçla yılbaşında bir kanun kabul edildi. Bu kapsamda bir komisyon kurularak incelemelere başlandı. Komisyon göreve başladığından bu yana yaklaşık bin 400 başvuru komisyona yapılırken; bunlardan 100’e yakını karar bağlandı” diye konuştu.
Özdemir, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile de Anayasa Mahkemesi’nin görev alanı ile üye sayısının yeniden belirlendiği, bireysel başvuruların da Anayasa Mahkemesi tarafından 23 Eylül 2012 tarihi itibariyle kabul etmeye başladığını söyledi.
 
VERİMLİLİK ARTIRILDI
Yargılama mekanizmasındaki verimliliğin artırılması için Türkiye’nin önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Özdemir, “Verimliliğin artırılması için insan kaynakları noktasında gelişme kaydedildi. Bu bağlamda hakim ve cumhuriyet savcı sayısı ile personel sayısı artırılmış; yargıyı ayrılan bütçe önemli oranda artırılmıştır. Ayrıca ikili büyükelçiliklerde hakim kökenli adli müşavirler görevlendirilmiş; UYAP sayesinde mahkemelerde iş sayısı azaltılmıştır” diye konuştu. Verimliliğin artırılması noktasında toplamda 34 hedef üzerinde çalışılmakta olduğunu açıklayan Özdemir, “Bunlardan 13’ü sürekli çalışmayı gerektiriyor. Bunun yanında 38 hedefe ise ulaşılmıştır. Niteliksel olarak bakıldığında yargı reformu yüzde 80 oranında gerçekleştirilirken; çok önemli bir Anayasa değişikliği yapılmıştır. Türkiye’de 2002 yılında 8 bin 300 civarında olan hakim ve savcı sayısı bugün itibariyle 13 bini geçmiş durumdadır. 2004 yılında her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı ortalama 7. 5 iken bugün 11.4 e çıkmıştır. Adliyede çalışan personel sayısına baktığımız zaman, 2002’de 23 bin olan personel sayısı 2012 de 46 bini geçmiştir” ifadesinde bulundu.

Türkiye’nin yargı reformu konusunda önemli adımlar attığını tekrarlayan Özdemir, buna karşın yapısal bazı adımların atılması gerektiğinin de altını çizdi.
 
HSYK DAHA ŞEFFAF OLDU
Toplantıda bir sunum yapan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreter Yardımcısı Engin Durnagöl, HSYK’nın yasal düzenlemelerle daha da şeffaf hale geldiğini söyledi. Durnagöl, “HSYK’nın bünyesinde hakim ve savcıların yanı sıra avukat ve hukuk profesörleri de yer alıyor. Böylece HSYK çok daha demokratik ve şeffaf bir yapıya kavuştu” dedi. HSYK’nın daire toplantılarına Adalet Bakanı’nın bile katılamadığını söyleyerek, “Adalet Bakanı sadece genel kurula katılabiliyor. Bakanlık müsteşarı da, yapılan düzenlemelerle daha pasifize edilmiş durumda” şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Cezaevi Müdürü’nü Çakıcı mı vurdurdu?
İzmir’de, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanan Buca F Tipi Yüksek ...
Baroların yeni patronu Feyzioğlu
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, başkentte yapılan dünkü 32.Genel ...
İzmir’de ‘dumanlı’ tartışma: Öğretmenler ava mı çıkacak?
Gaziemir’den çıkan ve Vali Kıraç tarafından durdurulan karar İzmir Halk ...
 
Misket havası arabadan uçurdu
Bursa’da, arkadaşları Serdar S. ve 3 kadın arkadaşı ile Mudanya’dan kent ...
İzmir'de 'aksiyon' gecesi: Polisten kaçış faciadan dönüş
İzmir’de polisin kontrol yaptığını gören sürücü kaçmaya çalıştı. Polisten ...
Kritik alkol anketi: Neslin kafası kıyak mı?
Erdoğan ''Kafası kıyak bir nesle'' dikkat çekse de yapılan anketler öyle söylemiyor.
 
Laf atma kavgası kanlı bitti: 2 ağır yaralı
Konak’ta, iki grup arasında laf atma meselesinden çıkan bıçaklı kavgada ...
İzmir'de namus cinayeti: Kızıma sarkıntılık ediyormuş...
Buca İlçesi'nde, Nizamettin P., kızına sarkıntılık ettiğini ileri sürdüğü ...
Yaşar Kemal: Bir kez bile 'Sen Kürtsün' demediler
Yazar Yaşar Kemal, Kürt olduğu için dışlanmadığını belirterek "Bir kez ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva