HABERLER>EKONOMİ
24 Ağustos 2016 Çarşamba - 13:33

MÜSAİD'ta 'yeni çek yasası' sunumu

MÜSİAD İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Ticari Yaşamda Karşılaşılan Kıymetli Evrak Problemleri ve Yeni Çek Kanunu" sunumu Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak tarafından yapıldı.

MÜSAİD ta  yeni çek yasası  sunumu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Ticari Yaşamda Karşılaşılan Kıymetli Evrak Problemleri ve Yeni Çek Kanunu" sunumu Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak tarafından yapıldı.
 
MÜSİAD İzmir’in Balçova Termal Otel'de gerçekleştirilen Ağustos ayı Dost Meclisi toplantısının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü: “15 Temmuz'da başarılı olamayan darbe girişimi sonrası Türkiye'de dış güçler bağlantılı olduğu bilenen terör örgütlerinin, kaos ortamı yaratma, güven ve ekonomik istikrarı sarsma gayreti tüm hızıyla devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da, Gaziantep’te gerçekleştirilen alçak terör saldırılarını şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyorum. Hep söylediğimiz gibi terörün dini, dili, ırkı, milleti yok. Bu tür hain saldırılar, hainlerin son çırpınışlarıdır ve son şanslarını kullanıyorlar. İnanıyoruz ki, ülkemiz en kısa sürede düzlüğe çıkacaktır. Bu alçaklıkların hepsini halkımızın metanetiyle geçeceğimize inanıyoruz. Çok üzücü. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemiz bunca terör belasıyla uğraşırken bizler işadamları olarak çok büyük sorumluluklarımızın olduğunun bilincindeyiz. Durmak yok, diyoruz. Gelişerek, sadece üreten değil aynı zamanda ileri teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan bir ülke haline gelene dek daha çok çalışacağız.” dedi.
 
İşadamlarının ticari yaşamlarında başlarına sıkça gelen çek ve kıymetli evrak ile ilgili sorunlarının dile getirildiği toplantıda yeniden düzenlenen Çek Kanunu'nun iş dünyasına getirdiği faydalar konusunda bilgi veren LİDER Hukuk Ofisi ortaklarından Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak, yapılan değişikliklerle ticaretin daha sağlıklı yürüyeceğini ve alınan tedbirlerle karşılıksız çekten doğan sorunların yüzde 80'inin çözüme kavuşacağına inandıklarını belirtti.
 
Yeni çek yasasıyla birlikte karşılıksız çeklerde hapis cezasının tekrar yürürlüğe girdiğini hatırlatan Avukat Hakan Pirbudak, "Yeni yasada üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak 'karşılıksızdır' işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak bin beşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur, denilmektedir. Kanaatimizce hapis cezasının tekrar yürürlüğe girmesiyle çeklerdeki tahsilat oranı önemli oranda artacaktır. İcra Mahkemeleri’ne yapılacak ve şikayet süresi de 3 ay olacak. Böylelikle işadamlarımız zaman da kazanacaktır." diye konuştu.
 
Ticaret Kanunun 780. Maddesinde yapılan değişiklikle çekin taşıması gereken şekli unsurlar arasına banka tarafından verilen seri numarası ve kare kodu eklendiğini söyleyen Avukat Zafer Binici ise: "Böylece Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. nezdinde isteğe bağlı bir uygulama olarak başlayan kare kodlu çek kullanımı zorunlu hale gelmiş oldu. Bu zorunluluk 21.12.2016 tarihinden sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren artık bankalarca çek hesabı sahiplerine kare kod ve seri numarası unsurlarını içermeyen çek yaprağı verilmeyecek. Kare kod sistemi sayesinde çek alacaklıları, ellerinde bulunan çek ile ilgili olarak çek hesabı sahibine ve bu çeki düzenleyenlere ilişkin verilere erişim sağlayabilecek. Kare kod aracılığı ile çek hesabı sahibinin, çek hesabı bulunan toplam banka sayısı, kendisine ait bankalara ibraz edilmemiş çek adedi ve tutarı, son beş yılda 'karşılıksızdır' işlemi gören ve halen ödenmemiş çeklerinin adedi ve tutarları, çek hesabı sahibi hakkında çek hesabı açma yasağı bulunup bulunmadığı, varsa yasaklama kararının tarihi gibi bilgilere erişilebilecek. Bu uygulama ticaret piyasasında adeta devrim niteliğindedir." dedi.
 
SAHTE ÇEKİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
 Kare kodlu Çek Raporu ile keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına dair bilgileri gösterdiğinden karşılıksız çek alma ihtimalini %80 azaltacağını vurgulayan Av. Zafer Binici: "Çekin doğruluğu teyit edilebildiği için ticari alışverişlerdeki dolandırıcılık riskinin azaltılmasına büyük katkı sağlar. Ödemelerinize sadık ve güvenilir olduğunuzu gösterme fırsatı bulur, pazarlık gücünüzü artırır, ticari kariyerinizi sağlamlaştırırsınız." diye konuştu.
 
Çok sayıda İzmirli sanayici ve işadamının katıldığı toplantı sonunda MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, Lider Hukuk Ofisi ortakları Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak'a MÜSİAD hatıra ormanında adlarına dikilmiş fidanların sertifikasını vererek teşekkür etti.

 
Balbay: Toplumda güven ve umut kaybı var!
 
Lavrov ile Kerry'den telefonda Suriye zirvesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli kuyumcuların kayıp sezonu: Kış gibi yaz!
Altının ‘altın dönemi’ yaz sezonunda fiyatların tavan yapması nedeniyle ...
Operasyon sonrası dolarda son durum!
Dün 2,93 seviyesinde hareket eden dolar Cerablus'a yönelik operasyon ...
FETÖ'cü şirketlere direkt el konulacak!
Hazırlık aşamasındaki yeni kanun hükmünde kararnameyle FETÖ ile ilişkili ...
 
Ve Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını çeyrek puan ...
Askeri gemi ihracatında tam yol ileri
Savunma ve gemi inşa sanayisindeki kabiliyetleri mühendislik bilgisiyle ...
Kritik karar öncesi dolarda son durum!
Dolar/TL, bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı ...
 
52 maden işletmesine 1,5 milyon liralık ceza
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, 52 maden ruhsatı sahibine ...
Kobe Bryant'tan 100 milyon dolarlık yatırım fonu
Amerikan Basketbol Ligi'nin efsane oyuncularından 37 yaşındaki Kobe Bryant, ...
İlaç devinden 14 milyar dolarlık anlaşma
Dünyaca ünlü ilaç firması Pfizer, merkezi San Francisco'da bulunan biyoeczacılık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva