HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
28 Mart 2017 Salı - 10:13

Müjdat Gezen İzmir’de hem güldürdü hem ağlattı

“27 Mart Dünya Tiyatro Günü” etkinlikleri kapsamında sanatçı Müjdat Gezen’in Yılmaz Özdil’in köşe yazılarından sahneye taşıdığı “Köşe Yazıları” isimli oyunu İzmirlilerle buluşturdu.

Müjdat Gezen İzmir’de hem güldürdü hem ağlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Müjdat Gezen Tiyatrosu'nu İzmirlilerle buluşturdu. Yılmaz Özdil'in kaleme aldığı, ünlü sanatçı Müjdat Gezen'in "Köşe Yazıları" adıyla sahneye koyduğu oyunu seyretmek isteyen İzmirliler, İsmet İnönü Kültür Merkezi'ni hınca hınç doldurdu. Yılmaz Özdil'in köşe yazıları,  usta tiyatrocu Müjdat Gezen'in yorumuyla birleşince İzmirliler gösteri boyunca hem güldü hem de ağladı.



İstanbullu olmasına rağmen İzmir'in kendisi için çok kutsal bir yer olduğunu söyleyen sanatçı Müjdat Gezen, "Benim ilk  tanındığım kent İzmir. İzmir Fuarı'nda İzmir seyircisi beni meşhur etti. Her gelişimde önce Karşıyaka'ya Zübeyde Hanım'ın kabrine giderim. 'Allah senden razı olsun. Atatürk'ü iyi ki bizim için do ğurdun'derim" diye konuştu. Yaşamı boyunca yaptığı işleri herkesin beğenmesini istemediğini söyleyen Gezen, "Mesela rüşvet alanlar, hırsızlar, üç kağıtçılar beni niye beğensinler? Beğenmesinler zaten. Beğenmemek de demokratik bir hak tabi.  Beni beğenmeyenler Abdülhamit'in torunuyum diye okulumu benzinle yakmaya çalışanlar. O ateşi beş dakikada söndürdük. Ama bizim içimizdeki ateşi hiç kimse söndüremez. Çünkü o Mustafa Kemal'in kurduğu Cumhuriyet ateşidir" diye konuştu.

DUYGULANDIRAN ARMAĞAN
İzmir'in,  kurtuluş savaşını başlatan ve Kurtuluş Savaşı'nı bitiren bir  kent olduğunu belirten Gezen, Yılmaz Özdil'in köşe yazısından alıntıladığı İzmir'in kurtuluş günü coşkusunu İzmir Marşı eşliğinde izleyici ile paylaştı.



Yunan askerlerinin işgalde tüm Türk bayraklarını toplaması karşısında,  İzmirli kadınların tüm maddi sıkıntılara rağmen satmadığı kırmızı masa örtüleri ile beyaz patiskadan Türk bayrağı yaparak kenti gelincik tarlasına çevirdiklerini  anlatan Gezen,  kendisinin yaptığı ve çerçevelettiği Türk bayrağını salondaki en yaşlı kişiye, karakalem Atatürk portresini de salondaki en küçük çocuğa armağan etti ve  "Bunu evinin en güzel köşesinde en yukarıya asarak sakla" dedi. Usta yazar Özdil'in "Fil Pak Bahadur" ile ilgili yazdığı köşe yazısını,  hayatta dostluğun çok önemli olduğunu ifade ederek aktaran Müjdat Gezen, salonda izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Usta tiyatrocu anlatımının sonunda İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı hayata geçirerek bini aşkın hayvanın doğal ortamda y aşamasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti.

GAZETECİ –YAZAR YILMAZ ÖZDİL SALONDA
Oyun sırasında Yılmaz Özdil  de ara ara yapılan bant kayıtları ile seyirci ile buluştu.  İzmirliler, Atatürk'ün sonradan Diyanet İşleri Başkanı yaptığı Ankara müftüsünün hikayesini bant kaydıyla Yılmaz Özdil’den tekrar dinlerken göz yaşlarını tutamadı.

Yılmaz Özdil’in Alsancak’ta Mustafa Kemal Atatürk”ün imzasını sildirmek için dövmeciye giden bir vatandaşın hikayesini anlattığı “Mustafa Kemal’in imzası” adlı köşe yazısının kahramanı dövmeci de seyirciler arasındaydı.   Müjdat Gezen, “Bu gördüğün eller Atatürk’ü yazar, Atatürk’ü silmez” deyip, kapı dışarı eden ve internet sitelerinden  “Ey ahali, madem öyle işte böyle, bugünden itibaren burada, Atatürk’ün imzası bedava!” diyerek duyuru yapan Enver Serhan Gürsoy’u sahneye çağırdı. Gürsoy, “Babam emekli askerdi. Bana hep ‘oku adam ol’ derdi. Bana bir gün okumam i& ccedil;in bir kitap verdi. O kitap da sizin ihtilali anlatan kitabınızdı” dedi. Oyununda Atatürk’ün ve İsmet İnönü’nün de anılarına yer veren ünlü tiyatrocu, kendisini 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde İzmirlilerle buluşturan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti ve İzmir Marşı eşliğinde seyirciye veda etti.

 
Bornova’da 'Nutuk' dağıtımı devam ediyor
 
Kripto isimler aranıyor: O 12 otele gidenler takipte!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarık Dursun K. Yazar Evi İpekçi'yi ağırladı
Tarık Dursun K. Yazar Evi’nin son konuğu ‘Büyük Adam Küçük Aşk’ filminin ...
Güzelbahçeli gençlerden tiyatro gününe özel oyun
Güzelbahçe Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü gençlerin sahnelediği ...
Timur Selçuk'a İzmir'den büyük onur
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Dokuz Eylül Üniversitesi, ...
 
Dünya Tiyatrolar Günü'nde İzmir'de renkli görüntüler
İzmirde Tiyatro Günü, kentin en işlek yeri Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde ...
Konak’ta Yaşlılar Haftası için anlamlı kutlama
Konak Belediyesi Ziya-Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İleri Yaş Sağlıklı ...
Başkan Çerçioğlu'ndan sanata tam destek
Aydın Büyükşehir Belediyesi katkıları ile  “Deli Kadın Ayşen Gruda”  adlı ...
 
İzmir’de mülteci çocuklardan barış şarkıları
Savaştan kaçan sığınmacı çocuklar ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara ...
BBŞT’ye karnaval gibi 25.yıl kutlaması
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu 25. sanat yılını karnavalları aratmayan ...
Hukukçu yazara İzmir'de yoğun ilgi
Yazar, Şair Bilsen Başaran’ın yaşamını, eserlerini konu alan “ Bir Şair, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva