HABERLER>EGE
8 Nisan 2021 Perşembe - 08:51

Muğla için 6,8 uyarısı!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından Muğla'nın depremselliği hakkında bilgi veren rapor yayımlandı. Muğla'yı etkileyen önemli depremler ve aktif fay hatlarının paylaşıldığı raporda Muğla - Yatağan fay hattının 6.8 büyüklüğüne deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğu belirtildi. Oda Başkan Yardımcısı Mustafa Erdoğan, “Muğla ve Bodrum dahil ne yazık ki bu tür büyüklükte bir depreme hazırlıklı değiliz” dedi.

Muğla için 6,8 uyarısı!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından Muğla’nın depremselliği hakkında bilgi veren rapor yayımlandı. Raporda şu tespitler yer aldı:

* Muğla diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir. Depremler yer sarsıntısı yarattıklarında çok uzak alanlarda bile yıkıma neden olabilmektedir.

Yer sarsıntısının şiddeti depremin uzaklığı ve büyüklüğünün yanı sıra zemin koşullarından da önemli oranda etkilenmekte ve zayıf mühendislik özelliklerine sahip zeminler deprem dalgalarının genliğini artırarak üstündeki binalara aktarmaktadırlar.

* Mikrobölgeleme çalışmaları ve deprem senaryoları ile bir bölgede zemin yapısı ve depremin yaratması olası yer sarsıntısı belirlenebilir. Bir yapı beklenen yer sarsıntısına göre ve geçerli en son Bina Deprem Yönetmeliği koşullarına uygun olarak inşa edilirse can kayıplarına yol açmaz.

“KIYI YERLEŞİM ALANLARI TSUNAMİYE GÖRE YENİDEN YAPILMALI”

Raporun çözüm önerileri bölümünde şunlar paylaşıldı:

* Fayların geçtiği yerlerin ve deprem karakteristiklerinin tam olarak belirlenmesi, Ege veya Akdeniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası tsunami etkileri de dikkate alınarak Muğla ili kıyı yerleşim alanlarının planlarının, olası tsunami etkileri de göz önüne alarak yeniden yapılması, afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planı'nın hazırlanması, aktif fay zonlarının sakınım bantı içinde kalan alanların 1. Derece doğal eşik değerler arasına alınması gerekmektedir.

“MUĞLA YATAĞAN FAY HATTI 6.8 DEPREM ÜRETEBİLİR”
* Aletsel dönemde (1900 sonrası) de Muğla ve yakın çevresinden çok sayıda irili ufaklı depremler gelişmiştir. Ancak bunların il merkezine yakın olanlarının büyüklüğü genellikle 6'nın altında kalmıştır. Muğla'da net olarak bilinen ve kent merkezinde yüzey faylanmasına neden olan bir deprem bilinmemektedir. Ancak, Muğla kent merkezi içerisinden geçen fayların büyük depremler üretme ve yüzey faylanması oluşturma kapasitesi vardır.

* Fay boylarından hareketle yapılan hesaplamalar Yatağan – Muğla fay zonunda bulunan fay parçalarının 6.8 e varabilecek büyüklükte deprem üretme potansiyelinin olduğunu göstermektedir. Batı Anadolu'da bu büyüklükteki depremlerde yüzey kırığı oluşturduğu bilinmektedir, bu nedenle Muğla ilimiz yüzey faylanması tehlikesi altındaki illerimizden biri olarak değerlendirilmekte, bilinmezlikleri ortadan kaldıracak diri fay üzerindeki çalışmaların hayati öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır.

“MUĞLA VE İLÇELERİNİN ACİL DEPREM DAYANIKLILIK ENVANTERİ ÇIKARILMALI”
Jeoloji Odası Mühendisleri Muğla Odası Başkan Yardımcısı ve TMMOB Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Erdoğan ise şöyle konuştu:

* Muğla, ilçeleri ve Bodrum dahil ne yazık ki böyle bir depreme hazırlıklı değiliz. Çünkü binaların depreme dayanıklılık testleri ve raporlarını gösteren envanter ilimizde ne yazık ki hazırlanmadı. Bir an önce bu envanterin hazırlanması için Jeoloji Mühendisleri Odası ve belediyeler bir araya gelerek bir komisyon oluşturmalı, binlerce ev, işyeri turizm tesislerinin depreme dayanıklılık testlerinin yapılarak gerekli envanterin mutlaka çıkarılması gerekir. Geçen her zaman insanlığın aleyhine işliyor. Muğla deprem bölgesi tarihte 8 şiddetinde depremleri gördük, bir daha görmeyeceğiz anlamına gelmiyor, biz gerekli önlem, tedbirleri alır ilgili çalışmaları yaparsak büyük bir facianın önüne geçmiş oluruz. Ne yazık ki sadece Muğla'da değil Türkiye genelinde bu tür envanter çıkarma işlemlerini belediyeler ciddiye almalı ve bir an önce ilgili odalarla iş birliğine gitmeli.

MUĞLA’YI ETKİLEYEN TARİHİ DEPREMLER
* Muğla ili, Batı Anadolu'nun önemli diri jeolojik yapılarından biri olan ve Gökova Grabeni kuzeyinde ve Yatağan – Muğla fay zonu üzerinde yer alır. Bölgede gerek Gökova Grabeni, gerek Yatağan – Muğla fay zonu, Fethiye ilçesi içerisinden geçen Fethiye – Burdur fay zonu ve Ege Denizi içerisinde bulunan faylardan kaynaklı çok sayıda yıkıcı deprem meydana gelmiştir. MÖ 227, MÖ 198 ve MS 142-144 tarihlerinde Muğla ve civarında büyük depremlerin yaşandığı bilinmektedir. 1631 Milas ile 1851 ve 1896 Muğla depremleri dikkat çeken depremlerdir. 1631 depremleri bilhassa Milas çevresini defalarca sallamış ve hasara yol açmıştır.

* 1851 depremi de olasılıkla tek bir deprem olmayıp birbirini izleyen bir depremler serisi olarak gelişmiş ve Muğla'da hasara yol açmıştır. En son tarihsel deprem ise 19 Nisan 1896 tarihinde Muğla kent merkezi ya da yakınında meydana gelmiş Milas ve Muğla'da öneli hasar neden olmuştur. Depremin artçıları 22 Nisan'a kadar sürmüş, 29 Nisan'da ise bir deprem daha gerçekleşmiştir. Tarihsel dönemde bilhassa 19. yüzyılın ikinci yarısında Muğla il sınırları içerisinde 50’den fazla depreme ait kayıtlar vardır: Bunların bir kısmı il merkezinde, çoğu da Fethiye, Bodrum gibi ilçelerde hasara yol açmıştır. (Sözcü)

 
Datça uyku uyumadı... Gece boyu deprem!
 
Hırsızlık sergisi... 3 yıl boyunca çalıp biriktirmişler!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AFAD 9 Nisan 2021 Cuma 00:17

6.6'dır, 6.8 olmaz. 15 saniye de süresi olur.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak-Gümüşlükten bildiriyor 8 Nisan 2021 Perşembe 17:46

Bodrum Gümüşlükte deniz altında bulunan antik kent sanırım depremin şiddeti hakkında fikir verebilir.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 8 Nisan 2021 Perşembe 12:19

neden 6.8? neden 7.0 veya 7.2 uyarısı değil de 6.8 ? herhalde nasılsa 7.0 veya 7.1 falan olma ihtimali vardır ama olursa biz şimdiden 7 altında yazalım demişler :D

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Datça uyku uyumadı... Gece boyu deprem!
Muğla'nın Datça ilçesi, gece boyunca Ege Denizi açıklarında meydana gelen ...
Ege'nin cennet köşesi özelleştirmeye açılıyor
Datça’daki Kargı Koyu yakınında bulunan Hazine’ye ait büyük bir alan otel ...
14 yaşındaki çocuğa istismar hastanede ortaya çıktı
Denizli'nin Baklan ilçesinde evde doğum yaptıktan sonra kanaması durmadığı ...
 
6 yaşındaki Eymen başına 'yorgun mermi' isabet etti!
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, parkta oyun oynayan 6 yaşındaki Eymen Dikilitaş'ın ...
Muğla'da feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, TIR ile çarpışan otomobildeki 2 kişi hayatını ...
Eşini zehirlemekle suçlanan kadına müebbet hapis
Manisa'da eşini zehirleyerek öldürdüğü öne sürülen Ayşe Harman'a müebbet hapis cezası verildi.
 
Hastaneye kaldırılınca iğrenç olay ortaya çıktı
Denizli'nin Baklan ilçesinde, 14 yaşındaki Y.Ç. evde doğum yaptıktan sonra ...
Aydın'da lise öğrencisi kayboldu
Aydın’ın Didim ilçesinde, dün evden çıktıktan sonra bir daha dönmeyen ...
Bir oğlun en zor görevi!
Aydın'da motosiklet kazası sonucu yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva