HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2014 Salı - 11:09

Mimarlardan ‘tarihi’ uyarı: İzmir yaşanmayacak hale gelecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” tartışmalara neden oldu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi , “Bu yönetmelik kentleri ışıksız, güneşsiz bırakacak. Tarihi uyarı yapıyoruz. Kordon-Alsancak ve Körfez kıyısı yaşanamayacak hale gelecek” dedi.

Mimarlardan ‘tarihi’ uyarı: İzmir yaşanmayacak hale gelecek!

EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı son düzenleme ile yürürlüğe giren “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” ile ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden yeni bir açıklama geldi.

Oda, yeni düzenleme ile bina yüksekliklerinin artacağını bunun da kentleri yaşanamaz hale getireceğini savundu.


 
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” kentleri güneşsiz, ışıksız, hava almayan kalitesiz mekanlara mahkum edecek.

Yayımlanan yönetmelik değişikliğinde kat yükseklikleri, konut yapılarında 3 metreden 3.5 metreye, ofis ve turizm yapılarında 3 metreden 3.80 metreye çıkarılıyor.
 
Bu değişikliğin kentin yapılaşması tamamlanmış bölgelerinde kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması halinde kentler yaşanamaz hale gelecektir.
 
Caddeler ışıksız, havasız insanı ezen boşluklara, sokaklar karanlık daha boğucu mekanlara dönüşecektir.
 
Kordon ve Körfez kıyılarında kentlilerin “Çin Seddi” benzetmesiyle tanımladığı mevcut 24.80 metre olan yapı yüksekliği bu yönetmelikle 10mt artırılarak 35 metreye çıkarılıyor. Yapı yükseklikleri Karşıyaka, Güzelyalı kıyılarında 8 katlı yapılar olan bölgelerde ve ana caddelerde 10 metre, 5 katlı bina bulunan sokaklarda ise 5 metre artırılmaktadır. Bu plansız ve plana aykırı gelişme kentin tamamen iflası olacaktır.
 
İmar Kanunu eki yönetmeliklerde yapı yüksekliklerinin yol genişlikleri ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Cadde, sokak vb. yol genişliklerini “Mekansal Plan Yapım Yönetmeliğine” uygun olarak artırmadan yapı yüksekliklerinin artırılması, böylece imar planlarının öngördüğü yapı yüksekliklerinin yönetmelikle değiştirilmesi, İmar Kanunu’na, açıkça aykırıdır.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, yerel yönetimleri ve İzmirlileri uyarıyoruz. Bu yönetmelik koşulları, yapılaşmış bölgelerde ilgili mevzuata uygun imar planı değişiklik ve revizyonları yapılmadan her yapı özelinde uygulanırsa İzmir yaşanamaz hale gelecektir.
 
Kentsel dönüşüm vb gerekçesi ne olursa olsun, bu yönetmelik yürürlükte bulunan imar planlarına göre yapılaşmış yerlerde İmar Planı revizyonları yapılmadan, tek tek yapılara uygulanmamalıdır.
 
İzmir kenti için tarihi bir uyarıdır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent ışık 5 Kasım 2014 Çarşamba 10:10

Daha fazla yükseklik vererek kentsel dönüşüm olacağını savunanlar,daha fazla yükseklik daha fazla nüfus ve daha fazla araç demektir.Normal apartmanları bırakın sitelerde oturanlar bile sitenin içinde araçlarını park edecek yer bulamadığından sitenin dışına park ediyor.

Yorumu oyla      14      8  
İzmirli 5 Kasım 2014 Çarşamba 08:55

İzmir zaten yaşanmaz halde. Karşıyaka, Alsancak, Hatay, Sahil bulvarı eski işe yaramaz çürük binalarla dolu. Buralarımı muhit bir yer olacak? Diğer taraftan baştan sona yepyeni binalarla donatılan Çiğli'ye belediye zerre miktar hizmet vermiyor. Örnekmi? Egekent, Evkalar, Soyaklar vs. Kentsel yenileme yapılmış alanlara Büyükşehir toplu taşımada destek bile vermiyor. Metro geçmez, otobüs vermez. Rezalet. Bu şehre niye yatırım yapsınki müteahhitler? Hem kent eskimiş diyeceksin hemde belediye olarak hiçbir şeyinle destek olmayacaksın. Aziz Kocaoğlu istifa etsin. Bu işi bilmiyor.

Yorumu oyla      28      7  
Bir vatandaş 4 Kasım 2014 Salı 18:57

İzmir zaten yaşanmaz bir yer oldu. Çok bir gün dolaş biraz izmiri sadece kordon da gezmeyin.

Yorumu oyla      29      8  
Nilgun Uzakgoren 4 Kasım 2014 Salı 18:54

Son iki paragrafa tamamen katiliyorum.Yeni yapilasmalarda çok yuksek binaların yapilmasindan yanayim.Cunku boylece her apartmanın kendine özel bahçesi yeşil alanı oyun parki vb.yerleri olabilir

Yorumu oyla      19      7  
4 Kasım 2014 Salı 18:18

eleştir dışında fikir üretmiyorsunuz. kentsel dönüşümün izmirde olmaması için ne gerekiyorsa yapıyorsunuz. herşeyi para gözüyle esas siz bakıyorsunuz. vatandaşın iyiliğini düşünen yokki. izmiri bitirmişsiz .sanki şehir çok güzelde yönetmelik mahvedecek.bakış açınızı siyasi olmaktan çıkartırsanız daha iyi olacak.

Yorumu oyla      18      9  
Yusuf Güneş 4 Kasım 2014 Salı 18:15

İmar planı revizyonunu yapacak mercii belediyelerdir. Belediyeler yasal süreç içerisinde (ki yönetmelik büyükşehir olan yerlerde 1 yıl olarak süre vermiş)plan revizyonlarını yapmazlar ise resen bakanlık yapacaktır. Sorumluluk sahibi bellediye yönetimlerinedir bu çağrı....

Yorumu oyla      18      5  
Buca'lı 4 Kasım 2014 Salı 17:39

Arkadaşlar şu Buca'nın haline bakın,zaten perişan vaziyette.İmar rezalet,trafik kitli durumda.Eski binaların yıkılarak,siteler halinde,yeşil bahçeleri ve otoparkı olan Yüksek katlı binalar her zamana avantajdır.Üstelik yollar genişler,meydanlar olur ve kaldırımlar rahatlıkla ağaçlandırılır.Gidin eski çorak Ankara'ya bakın,bir de yüksek binaları olan şimdiki Ankara'ya.Başkanını hiç sevmem amma Geniş ve yemyeşil cadde ve Bulvarlara kavuştu.Lütfen görün ve öyle yorum yapın.Artık her yeniliğe RANT kapısı diye engel olmayı bırakalım arkadaşlar.Bu güzel İzmir bizim,çünkü bizler yaşıyoruz.

Yorumu oyla      15      8  
4 Kasım 2014 Salı 17:37

şu beyefendi bir kere de kaçak yapılarla ilgili bir söz söylese. gecekondu sahipleri bırak 2 ve 3.katları 4.katları çıkmaya başladılar. nerede belediye, mimarlar odası? kira veren ya da ev alanlar enayi mi?

Yorumu oyla      20      5  
4 Kasım 2014 Salı 17:28

"poyraz" buca hattının devredildiğini biliyorum ama yapmıyorlar, böyle mi kalsın? tramcay yapacağına git onu yap. maksat 5 yıl sonra 23 km raylı sistem yaptım demek. 5 yıl sonunda buca hattı bitmeyeceği için girilmek istenmiyor.

Yorumu oyla      15      5  
poyraz 4 Kasım 2014 Salı 16:56

13.51 Buca metrosu Ulaştırma Bakanlığına devredildi.Ankara ve İstanbul'da canla başla çalışan bakanlık İzmir'de ölü taklidi yapıyor.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara’da dehşet: HDP yöneticisinin boğazı kesildi!
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nde yaşanan bıçaklı saldırıda ...
Bir avuç kömür için yitip giden hayatlara anıt mezar
Soma’da ihmaller sonucu yaşamını yitiren 301 madenci için anıt mezar yapılıyor.
İzmir’de hurdacı patlaması!
İzmir sokaklarında, kente gelen Suriyelilerin sayısının artmasının etkisiyle, ...
 
Karakolda dayak: Polise 1, haberi yapana 2 yıl hapis istemi!
İzmir'de karakolda dövüldüğü görüntülerle tespit edilen Fevziye Cengiz'e ...
Boğaz’daki facianın perde arkası: 7 bin euroya 24 can
İstanbul’dan Romanya’ya gitmek için umut tacirlerine kişi başı 7’şer bin ...
THK aile kurumu olmuş: Tam 109 kişi...
Türk Hava Kurumu’ndaki (THK) yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturma ...
 
Peşmerge bu sefer sessiz ve özel anlaşmalı geçti
Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arsında, Kobani'ye geçiş ...
İzmir'de aranan 461 kişi polise takıldı
İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin, son bir haftada kent merkezinde, ...
Okulda dehşet: Öğrenci müdür yardımcısını vurdu
Ankara'da 8. sınıf öğrencisi müdür yardımcısını silahla vurdu.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva