HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Nisan 2016 Çarşamba - 14:23

Mimarlar Odası'ndan tramvay çıkışı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alpaslan ve yönetim kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni yapımı devam eden Konak ve Karşıyaka tramvayları ve Kıyı Tasarımı projelerini meslek odaları ve bilimsel kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınmadan özensizce yaptığını öne sürdü.

Mimarlar Odası ndan tramvay çıkışı!

İzmir Büyükşehir Belediyesinin tramvay ve kıyı tasarım projelerine Mimarlar Odası'ndan sert eleştiri geldi. Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezindeki tramvay seçeneğini hayata geçirmesinin olumlu bir adım olduğunu ancak İzmir için büyük önem taşıyan ve maliyeti yüksek bu projenin süreci ne yazık ki katılımcı yönetim anlayışından uzak, kentlilerin, ilgili meslek odaları ve bilimsel kurumların görüş ve önerilerine kapalı sürdürüldüğünü dikkat çekti. Son günlerde özellikle tramvay projesinin rasyonel, kamu yararına uygun ve çevreye duyarlı olduğuna dair ciddi şüphe ve endişelere yol açtığını belirten Alpaslan projenin güzergah ve çevre duyarsızlığı olmak üzere iki temel sorunu bulunduğunu söyledi.

Hem Karşıyaka hem de Konak'ta güzergahların önemli kısımlarının yolcu talebinin yoğun olmadığı, deniz ulaşımı alternatifine sahip kıyı şeridinden devam etmesinin tramvayın trafikte amaçlanan rahatlamayı sağlayacağına kuşku düşürdüğünü belirten Alpaslan, "Birçok uzmanın uzlaştığı görüş İzmir'de kıyı kesiminde paralel bir hattın değil kıyıdan iç kesimlere uzanacak hatların gerekli olduğu yönündedir. Kıyı kesimindeki toplu ulaşım, geliştirilmeye çalışılsa da hala çağdaş standartların çok altında yararlanılabilen deniz ulaşımıyla karşılanmalıdır. Bir diğer sorun da hala güzergahın netleşmemiş olmasıdır. Yakın zamandaki bir değişiklikle Şehit Nevres Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na çıkması planlanan hat Gazi Bulvarı'na alınmıştır. Bu tip revizyonlar projenin yeterli ön çalışma yapılarak oluşturulduğuna dair ciddi şüphelere yol açmaktadır. En önemlisi tramvay güzergahındaki ağaçların kesilmesi ya da taşınması kabul edilebilir değildir. Kent merkezindeki sınırlı yeşil alanları arttırmak için çaba harcanması gerekirken var olan yetişkin ağaçları kesmek veya taşımak kentsel mekanların niteliğinin düşmesine yol açacaktır. Gezi Parkı'ndaki ağaçlar için canı pahasına direnen bu topluma artık 'biz sizin ağaçlarınızı taşıdık' deme cüreti gösterilmemelidir. Bu bağlamda şimdiye kadar nereden, kaç ağacın kesildiğinin, kaç ağacın taşındığının, taşınan ağaçların şu anki durumlarının ne olduğunun ve süreçte ağaç kesimi ya da taşınmasının söz konusu olup olmadığı açıklanmalıdır" dedi.

Kıyı Tasarımı projesiyle ilgili de eleştiri de bulunan Alpaslan iç kesimlerine göre oldukça iyi durumda olan kıyı bandına bu kadar maliyetli ve rekreatif ağırlıklı projeler geliştirilmesinin kentin önceliği olduğunu iddia etmenin mümkün olmadığını söyledi. Alpaslan "Aynı tasarım emeği ve maddi kaynağı kentin tasarıma, nitelikli mekanlara muhtaç iç bölgelerine yönlendirmektense kıyı bandında yeşil yaya üstgeçitleri yapmak, döşeme taşlarını değiştirmek gibi projelere öncelik vermek tartışılması gereken bir stratejidir. Özellikle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda kıyının gerekli raporlar hazırlanıp, planlar onanmadan, çevresel etkileri değerlendirilmeden doldurulması ve bir çok ağacın yok edilmesi ne yazık ki çevresel duyarsızlığın tramvay projesi ile sınırlı bir istisna değil belediyede yerleşen bir tavır olduğunu göstermektedir" dedi.

Demokratik ve katılımcı yerel yönetimi hak eden kentimizin sosyal demokrat belediyeciliği benimsediğini iddia eden yerel yönetim mekanizmasının kenti ve kentliyi yakından ilgilendiren böylesine kritik projeleri daha şeffaf, katılımcı ve çevreci bir süreçle yürütmesini beklediklerini belirten Alpaslan "Tramvay gibi kentin toplu ulaşım sorununa yeni bir soluk getirebilecek bir alternatifin yeterli bilgilendirme yapılmadan, mesleki ve bilimsel kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınmadan özensizce yapılmasına, kentin iç kesimlerinin acil altyapı ve nitelikli mekan gereksinimi içindeyken kaynakların kıyıya aktarılmasına bu kentte kimsenin hoşgörü göstermeyeceğini vurgulamak isteriz" dedi.

 
Almanya’da istihbarat depremi!
 
MHP Denizli’de 5 teşkilat kapatıldı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN 28 Nisan 2016 Perşembe 09:54

İzmir Metrosu aynı şekilde Hele İZBAN içler acısı. O zaman aklınız nerdeydi. Mimarlar odası. İzmir Metro A. Ş. Genel Müdürlüğü bir açıklama yapın lütfen

Yorumu oyla      11      5  
28 Nisan 2016 Perşembe 08:57

Kuzeyin en büyüğü Egekent'e metro yapmadıkça Anadolu caddesi ve Altınyol trafiğini bitiremezsiniz. Büyükşehir bunları görmüyormu? Kuzey semtlere hitap edecek Egekent Bornova metro hattı şart. Büyükşehir anca sahilde var. Diğer yerler yunanistana bağlı herhalde.

Yorumu oyla      11      5  
Davacı 27 Nisan 2016 Çarşamba 21:40

Herkese takır takır davalar açan bu odalar iş büyükşehire gelince sadece endişe vurgusu yapmaktan öteye geçemiyor...

Yorumu oyla      11      5  
27 Nisan 2016 Çarşamba 20:18

Bu odalarda yapılan her işe karşı :)tramvay güzergahında yolcu yokmuş(!) Nerede yaşıyorsunuz? Hat Mithatpaşa' dan geçsin çıkışını yapan siz değil misiniz? Mithatpaşa gibi yoğun trafik ve araç parklaması olan yerden tramvay mı geçer? Bu mu bilimsel yaklaşım?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldız yağmuru: Menemen’de festival var!
Menemen Belediyesi’nin bu yıl “Menemen’de Festival Var..!” sloganıyla ...
Karabağlarlı kadınlar kentini tanıtıyor
Karabağlar'da yaşayan kadınların kentini tanıması ve sosyal dayanışma ...
Bornova’da çevreci kampanya: Pilleri getir…
Bornova Belediyesi, atık pillerin doğaya karışmasını önlemek hedefiyle ...
 
Karşıyakalı küçük ressamdan ikinci sergi
Karşıyakalı küçük ressam Mehmet Eren Efeler, henüz 7.5 yaşında ikinci ...
İzmir’in ‘özel merkez’i Manisa’ya örnek oldu!
Manisa ve Alaşehir’de “Alzheimer” hastaları için merkez kurmak isteyen ...
Alsancak esnafından teşekkür pankartı
Konak Belediyesi’nin uzun uğraşlar sonucu yepyeni bir görünüme kavuşturduğu ...
 
Vali Toprak'tan sokak sokak Damlacık turu!
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Konak'taki Damlacık semtinde restorasyon ...
Yargıdan Büyükşehir’e mobbing cezası!
İzmir Büyükşehir, mobbing için 1500 TL tazminat ödeyecek.
Dönüşümde kritik viraj: Büyükşehir mülk sahibini Fransa’da buldu!
Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Uzundere’de ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva