HABERLER>GÜNCEL
31 Temmuz 2019 Çarşamba - 11:35

Mimarlar Odası'ndan Kültürpark için öneri: Fuar artık yapılmasın!

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “İzmir yeşil alan bakımından çok şanssız bunun için biz kentin içindeki böyle bir alanı dev hangarlar yerine yeşil alan olarak değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Kültürpark’ta artık fuar yapılmamalı diyoruz ancak kazandığımız bazı değerleri de korumamız gerekiyor. Hatırası yaşatılmalı ama kendisini yaşatmamıza imkân yok çünkü Kültürpark’a zarar veriyoruz” dedi.

Mimarlar Odası ndan Kültürpark için öneri: Fuar artık yapılmasın!

EGEDESONSÖZ-Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan SonsözTV yayınına konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Kültürpark ile ilgili dün gerçekleştirilen çalıştaydan bahseden Alpaslan, Kültürpark’ın geleceğini belirlemek için daha katılımcı çalışmalar yapıldığını belirterek, “Genelde kurumsal ama bireysel katılımlar oldu. Herkes fikirlerini ortaya koydu, not alındı ve daha önce ortaya konan fikirler değerlendirildi. Güzel bir çalışma oldu. Oluşturulan rapor Başkana da sunuldu. Birçok konuda ortaklaşıldı ancak diğer konularda da yakında sorun kalmayacağını düşünüyorum” dedi.

KÜLTÜRPARK’TA ARTIK FUAR YAPILMAMALI
Mimarlar Odası olarak Kültürpark alanında bulunan hollerin kaldırılması gerektiği düşüncesinde olduklarını söyleyen Alpaslan, “Hem hukuksal olarak hem de belediyenin daha önce verdiği vaatlere göre kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. Katılımcıların da hollerin kaldırılması konusunda büyük bir çoğunluk sağlandığını ancak kaldırılmaması gerektiğini söyleyenler de oldu. Fuarların buraya zarar verdiğinin görülmesinin ardından başka bir alanda fuar yapılması için Gaziemir’de Fuar İzmir inşa edildi. O dönemde mermer fuarı gibi önemli fuarların kaybedilmemesi için yeni fuar alanı tamamlanana kadar Kültürpark alanı içindeki alanın kullanılması için Koruma Kurulundan o dönemki belediye izin aldı. Yeni fuarın tamamlanmasıyla burada artık fuar olmamalı. İzmir yeşil alan bakımından çok şanssız bunun için biz kentin içindeki böyle bir alanı dev hangarlar yerine yeşil alan olarak değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Kültürpark’ta artık fuar yapılmamalı diyoruz ancak kazandığımız bazı değerleri de korumamız gerekiyor. Zaten son zamanlarda da o eski fuar tadını kimse alamıyor. Bizim fikrimize göre mesela İzmir Kültürpark Müzesi ile bu kültürü koruyabiliriz. Belki başka bir konseptle bu fuarı gerçekleştirebiliriz. Geçici yapılar inşa ederek, kaldırıldığında hiçbir iz bırakmayan yapılarla bu etkinlikleri yapabiliriz. Bunlar tartışılmalı yani illa böyle yapılmalı demiyorum. Ama binlerce kişiyi buraya doldurup böyle yiyecek içecek odaklı bir etkinlik yapılmamalı diyoruz. Hatırası yaşatılmalı ama kendisini yaşatmamıza imkân yok çünkü Kültürpark’a zarar veriyoruz” diye konuştu.

KÜLTÜRPARK HEM DOĞAL HEM TARİHSEL BİR ALAN
Kültürpark’ın öneminden bahseden Başkan Alpaslan, “Doğal ve tarihsel sit alanı. Hem korunması gereken bir doğa var, bitki ve hayvan varlığı olarak doğal yönleriyle korunması gerekiyor. Öte yandan tarihsel bir alan. Büyük İzmir yangını ile başlayan bir tarih taşıyor bu alan. Tüm cumhuriyetin tarihini taşıyan bir alan öte yandan. Soğuk savaş döneminde ABD ile Rusya’nın burada rekabete girdiği bir alandı burası. Her iki ülke de buraya son teknoloji ürünlerini göndererek soğuk savaş teması gerçekleşiyordu. Bu sebeple burada her istediğimizi yapmamız mümkün değil. Buranın koruma amaçlı bir imar planı olması gerekiyor. Nasıl korunmalı, neler yapılmalı, neler yapılmamalı konusunda bölgenin bir anayasasının yapılması gerekiyor. Şu anda da gündemimizdeki en önemli konu bu koruma amaçlı imar planı. Burası kentin tamamının alanı, kamusal bir park. Çalıştayda da İzmir kültüründe çok fazla Sosyo-kültürel ayrışma yoktur. Mesela Kordon’a çıktığınızda her tabakadan insanı bulabilirsiniz. Kültürpark da ası aynı böyle bir alan, her tabakadan insan var. Biz bunu da göz önünde bulundurarak, belli bir grubun taleplerini karşılayacak ancak diğer grupları dışlayan bir yaklaşım sergilenmemeli” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜRPARK YILDA 1 AY DEĞİL, SÜREKLİ KULLANILMALI
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın yılda bir ay yapıldığını söyleyen Alpaslan, “Eskiden beri, 1970-1980’li yıllardan beri fuar sadece 1 ay kullanılıp diğer 11 ay kullanılmazdı. Artık bunu fırsata çevirip yılda 1 ay değil sürekli kullanılan bir alan tasarlamalıyız. Geleceğe bazı şeyleri geliştirerek bırakmalıyız, her zaman nostaljiye takılmamalıyız çünkü biz eskiyi hatırlarken sadece o 1 aylık dönemleri hatırlıyoruz, diğer 11 ay ile ilgili bir anı yok. Bu alanda bulunan lunaparkta da çok yüksek bir müzik sesi söz konusu. Tabii bu alanda bir eğlence de olmalı ancak böyle yüksek ses ile değil, her kesimi rahatsız etmeden eğlendirebilecek bir alan olmalı. Bazı insanların girmeye çekindiği kadar yüksek bir ses mevcut. Mesela dönme dolap kalmalı. Hem lunaparkın bir parçası olarak hem de kent için kalmalı. Diğer kentlerde de bu şekilde dönme dolapların inşa edildiğini görüyoruz. Ancak diğer eğlenme şekilleriyle biraz ilgilenmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

KÜLTÜRPARK’TA KORUNMASI VE KALDIRILMASI GEREKEN YAPILAR
Kültürpark alanı içerisinde korunması gereken yapıların da kaldırılması gereken yapıların da var olduğunu söyleyen Alpaslan, “Özellikle Atlas pavyonu çok yıpranmış bir yapı. Artık böyle bir kullanım talebi yok, bunun için kaldırılmalı. Alman Pavyonu da aynı şekilde hem işlevini tamamladığı hem de yıpranmış olduğu için kaldırılması gerektiğini söylüyoruz ancak Lozan kapısından girince hemen solda Evkaf Pavyonu var onun korunması gerektiği düşünüyoruz çünkü nitelikli bir mimari eser. Nitelikli bazı yapılan korunması gerekiyor ancak kullanılmayan ve yıpranan alanların kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Hayvan bakımlarının yapıldığı alan da çok önemli bir alan ancak orada da bazı sıkıntılar var. Özellikle koku problemi var, bir de koşu pistinin tam yanında yer alması sebebiyle rahatsızlık yaratıyor. Polis merkezi de yoğun araç girişine sebep oluyor, gerek TOMA’ların girişi gerek diğer araçların girişinin Kültürpark’ın yapısına uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu sebeple bu yapılan da daha uygun bir yere taşınması gerekiyor. Nikâh Salonu mutlaka korunmalıdır. Mimari olarak çok iyi bir yapı işlev olarak da uygun. İnsanların böyle önemli bir alanda hayatlarını birleştirmesi çok iyi. Bina şu an biraz yıpranmış durumda ancak sonradan yapılan eklemeler var. Yapı korunmalı ancak binanın ruhuna uyuşmayan eklemeler kaldırılarak orijinal hali ile korunması gerekiyor” dedi.

BASMANE ÇUKURU KÜLTÜRPARK’TAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ
Geçtiğimiz aylarda ihaleyi alan firmanın çekilmesiyle yeniden kent gündeminde yer edinen Basmane çukuru ile ilgili de açıklamalarda bulunan Alpaslan, “Basmane çukuru ile ilgili bir tartışma şu an gündemde değil, gündemde Kültürpark var. Ancak Kültürpark’ı da bu alandan ayrı düşünemeyiz. Dün yapılan çalıştayda da bir konu buydu. Kültürpark’ın çevre ile ilişkisi çok önemli. Biz Basmane çukurunun tekrar kamuya dönmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Burası için en doğru kararın Kültürpark ile birleşecek bir tasarım yapılmasıdır. Biz orada kesinlikle yüksek bir yapının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Gerek altyapı gerekse getireceği trafik yükü olarak uygun olmayacağını düşünüyoruz. Ancak Kültürpark ile birleşik bir şekilde uygun bir yapılaşmanın da mümkün olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

İZMİR KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KÖTÜ ÖRNEKLERE SAHİP DEĞİL
Kentsel dönüşümün çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Alpaslan,“Diğer kentlere de baktığımızda İzmir’e de baktığımızda çok iyi yapılaşma olduğunu söyleyemeyiz. Kentsel dönüşüm bir fırsattı ancak 10-15 yıllık döneme baktığımızda bunu iyi değerlendiremediğimizi söyleyebiliriz. Kentsel dönüşümün 2 temel faktörü var bizim için. Birincisi yerinde kentsel dönüşüm, ikincisi ise nitelikli mekânlar inşa edilmesi. Bu bizim koyduğumuz kurallar değil, bunu daha önce uygulayan ülkelerden edinilmiş tecrübeler. Biz nitelikli alanlar inşa edemiyoruz, bunun en iyi örnekleri TOKİ konutları. Dönüşüm yapıldığında keşke dönüşmeseydi diyoruz. Yerinde kentsel dönüşüm ile de insanların yerlerinden edilmemesi, mağduriyet oluşmaması gerekiyor. Ancak İzmir bu konuda çok başarısız örneklere ev sahibi değil henüz. Bakın çok yakında bir imar barışı süreci yaşadık. Bir yandan kentsel dönüşüm ile kentleri düzenlemeye güzelleştirmeye çalışıyorsunuz diğer yandan niteliksiz yapılara izin veriyorsunuz. Bu da tartışılacak bir konu” ifadelerini kullandı.

TRAFİK SORUNU YOL YAPARAK ÇÖZÜLMEZ
Trafik planlamasının oldukça karmaşık bir iş olduğunu söyleyen Alpaslan, “Artık çağdaş dünyada şerit ekleyerek ve yeni yol yaparak trafiği çözmek mümkün değil. Yol genişleterek daha çok insan o yolları kullanmaya başlar ve yine tıkanır. Artık bu sorun toplu taşıma ile çözülmesi gerekiyor. Şerit genişleterek bunun yapılması Altınyol’a da şerit eklenmesi konusunda aynı görüşü belirtmiştik. Konforlu toplu taşımadan başka yolu yok bu işin. Bu yolu kullanan insanlar Karşıyaka bölgesindeki insanlar ve bu bölgede konforlu bir toplu taşıma yok. Bu bölgede konforlu toplu taşıma ile bu sorun çözülebilirdi. Öte yandan yapılan kıyı tasarımı için de bir risk oluşturabileceğini söyledik” dedi.

 
Çeşme'ye akın var! 1 milyonu aşacak
 
Bucaspor'da 3'üncü Lig umudu
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nevin Aygen 2 Ağustos 2019 Cuma 08:47

Merhabalar Vatandaşın hiç fikrinin alınmadığı zamanlardan herkesin fuar hakkında düşünce ürettiği günlere geldik.. Ben de fuarın 12 ay kullanılan bir yer olmasını hayal ediyorum...

Yorumu oyla      4      5  
Mister No 31 Temmuz 2019 Çarşamba 23:47

Izmirdeki rezil binalarin Mimari uzaydanmi geldi ? Hepsi sizin odanin Mimari. Demekki kalitesizlik sizlerden basliyor.

Yorumu oyla      4      5  
ali ermiş 31 Temmuz 2019 Çarşamba 15:19

Bu insanlar kendini ne zannediyorlar? İzmir'in sahibi mi? İstemezükçülük değilde nedir?

Yorumu oyla      7      7  
SelimTezcanlı 31 Temmuz 2019 Çarşamba 14:35

Olur.Basmane çukuru için verin 500 milyon lira Kemal Zorluya,Güçbirliği holdinge..İster kültürparkla birleştirin,ister heykel yapın,işter çeşme,isterseniz mum dikin...Yeter ya,biz küçük yatırımcıların suçu ne.Bizi bir Allahın kulu düşünmüyor.Yok çakmur, yok belediye,yok mimarlar odası,yok tmsf si..yeter artık, yeterrrrr. .

Yorumu oyla      8      7  
Gürkan 31 Temmuz 2019 Çarşamba 13:11

Trafik sorunu yol yaparak çözülmez mi? Yol yapmayarak mı çözmeyi denemeliyiz? İzmir dediğimiz şehir bir İstanbul değil. Trafik ve toplu ulaşım sorunu iyi bir planlama ile çözülebilir. Örneğin Tokyo dünyanın en kabalık şehri ama yapılan yollara, tünel sistemine önce bir bakın. Adamlar yapmış. İzmir'deki trafik sorunu şehrin çarpık yapılaşmasından, yolların yetersiz oluşundan kaynaklandığı kabak gibi belliyken yol yaparak bu işi çözemesiniz demek. Bilemedim. İzmir'de en çok nerede trafik var diye baktığımızda da; F.Altay Medyanı, Alsancak, Ege Üniversitesi Hastanesi önü, Şirinyer vb. yerler olduğu görülüyor. Buralarda trafik olmasının sebebi de gayet açık. Toplu ulaşım elbette ki önemli ancak toplu ulaşıma, örneğin tramvaya itiraz eden kitlenin de aynı kitle olması tezat değil mi? Tramvay toplu ulaşım aracı değil mi? Niye itiraz edildi? İzmir 'de körfez geçişi de mutlaka yapılmalıdır. Yapım şekli ve yöntemi tartışılabilir ama gerekli. 2.çevre yolu projesi de var. En kısa sürede o da hayata geçmeli. İZBAN'ı 3 dakika sefer aralığına indirecek çalışmalar yapılmalı. Bunun için de neler yapılması gerektiği belli ama yıllardır yapılmadı. En son kalkınma planında projeler tekrar gündeme geldi. Bakalım bu sefer yapılacak mı hep beraber göreceğiz.

Yorumu oyla      7      6  
31 Temmuz 2019 Çarşamba 12:00

Basmane çukuru İbb ye geri geçmeli modern yüksek olmayan tüm birimlerin bir arada olacağı yer altı otaparklarının olacağı yeni bir belediye binası olmalı

Yorumu oyla      16      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Suriyelilerin sınır dışı edilmesi söz konusu değil'
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Ayaz, İstanbul'da devam eden ...
12 bin sözleşmeli personel alım ilanı Resmi Gazete'de
Sağlık Bakanlığınca KPSS puanıyla atanacak 12 bin sözleşmeli sağlık personeli ...
İzmir'de genç kadına kaldırım taşlı saldırı için mahkemeden karar!
İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Gümüldür Mahallesi'ne Ankara'dan tatile ...
 
Şoförü gecikince yolcu otobüsünü Belediye Başkanı kullandı
Elazığ'ın Mollakendi Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Enis Doğan, Mollakendi- ...
Arabalı vapurda yeni dönem: 1 lira ödenecek!
Ulaştırma Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmelik uyarınca 1 Ağustos 2019’dan ...
AYM, 'Barış Bildirisi' için gerekçeli kararı açıkladı
Anayasa Mahkemesi bir süredir tartışılan akademisyenlere hak ihlali kararının ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Baklava çarpsın ki biz masumuz hakim bey!
Mehmet KARABEL yazdı... Baklava çarpsın ki biz masumuz hakim bey!
İzmir'de 4,5 ton saman yandı
Ödemiş ilçesinde bir süt işletmesine ait 2 katlı depoda çıkan yangında, ...
İzmir Valiliği'nden "muhtarlara Suriyeli talimatı" iddiasına yalanlama
İzmir Valiliğince, muhtarlara "kentteki Suriyelilerle ilgili sorunların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva