HABERLER>GÜNCEL
20 Temmuz 2019 Cumartesi - 10:36

Oda Başkanı’ndan çağrı: Yeni mimarlık fakültesi açılmasın!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi, mimar işsizliğinin çok fazla arttığını belirterek, önlem alınmasını istedi. Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, imar yönetmeliğinin Danıştay tarafından iptal edilen bazı maddelerinin yerine yeni düzenlemenin yapılmamasından dolayı mimarların proje hazırlayamadığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yönetmeliğin ilgili maddelerini yeniden düzenlemesinin beklendiğini belirten Alpaslan, ayrıca yeni mimarlık fakültelerinin açılmaması gerektiğini kaydetti.

Oda Başkanı’ndan çağrı: Yeni mimarlık fakültesi açılmasın!

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, 5 yıl öncesine kadar neredeyse işsiz mimara rastlamazken artık çok sık karşılaşmaya başladıklarını açıkladı. Üniversitelerden mezun olan ve Oda’ya gelerek iş başvurusunda bulunan mimarları, çeşitli yerlere yönlendirdiklerini, ancak bu durumun artık içinden çıkılamaz bir hal aldığını söyledi. Sadece iş arayan mimarlar anlamında değil, işyeri sahibi olanlar konusunda da sorunların yaşandığını aktaran Alpaslan, "İşyeri sahibi olan mimarlar konusunda da kriz var. Büro sahibi olan mimar şu anda proje bulma, proje yapma konusunda ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Bu sonucu hazırlayan 4-5 neden var. Bunlardan biri ekonomik kriz. Ciddi bir ekonomik kriz var. Bu krizin ilk olarak yansıdığı alanlardan biri inşaat sektörü. Çok net bir şekilde, gözle görülür derecede inşaat sektörü sekteye uğramış durumda" dedi.

‘İPTAL EDİLEN MADDELERİN YERİNE YENİLERİ ACİLEN YAPILMALI’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca imar yönetmeliğinin bazı maddelerinde düzenlemeler yapıldığını, meslek odalarının da, bir üst ölçekli planlara aykırı olduğu gerekçesiyle bunlara karşı açtığı davayı kazandığını ve Danıştay’ın dava konusu maddeleri iptal ettiğini söyleyen Halil İbrahim Alpaslan, yeni düzenleme olmadığı için mimarların iş yapamadığını savundu.  Alpaslan, "İptal edilen yönetmelik maddelerinin yerine yenileri gelmediği için mimari bürolar proje üretemiyor. Piyasa neredeyse tamamen durdu. Bu çok ciddi bir kriz. Mimari büro dediğiniz aylık beli bir gideri olan yerler ve bu çarkı döndürmek zorundalar. O çark artık dönmüyor. Bakanlığın hızla iptal edilen yönetmelik maddeleri yerine, sağlıklı kentleşmeye dönük yeni yönetmelik maddeleri çıkarması gerekiyor. Ama ne yazık ki bakanlık da çok uzun süredir düzenleme yapmadığı için iş yapamıyoruz. Bir an önce bakanlığın ilgili maddeleri yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

‘YENİ FAKÜLTELER AÇILMASIN’
Plansız ve programsız şekilde mimarlık fakültelerinin açıldığını, buralardan da çok fazla mimarın mezun olduğunu belirten Alpaslan, "Türkiye’de aktif olarak çalışan mimar sayısı 40 bin civarında. Şu anda mimarlık okullarında eğitim gören öğrenci sayısı 35 bin. Her yıl yaklaşık 8 bin mimar mezun olup, piyasaya çıkıyor. Yeni mimarlık okulları kesinlikle açılmamalı. Mevcutlarının da elekten geçirilip, yeterli niteliğe sahip olmayanların kapatılması gerekiyor. Şu anda birçok mimarlık okulunda sağlıklı bir eğitimden bahsetmek mümkün değil. Üyelerimizin birçoğu, bankalardan kredi çekerek, bürolarını açık tutmaya çalışıyor. Çünkü büroların sabit çok ciddi giderleri var. Giderleri azaltmak için elemanları işten çıkarıyorlar. Bu da mimar işsizliğini besliyor" diye konuştu. (DHA)

 
FETÖ ile korkutup her şeyini aldılar... İzmir'de büyük dolandırıcılık!
 
Bayraklı'da Selin şampiyonluk için hazırlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ ile korkutup her şeyini aldılar... İzmir'de büyük dolandırıcılık!
İzmir'de, kendilerini polis olarak tanınan dolandırıcılar, telefonla ulaştıkları ...
Menemenli çömlek ustası İtalya'da İzmir'i temsil edecek
Menemenliİ çömlek ustaları, İtalya'da 36 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek ...
Sahte Vali her şeyi anlattı: Buğra Gökçe ismini kullandım!
Kamuoyunda sahte vali olarak bilinen ve Türkiye’nin birçok yerinde dolandırıcılıktan ...
 
Harmandalı’nda çöpten elektrik üretecekti... Bergama'yı da o şirket aldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’da katı atık bertaraf tesisi kurulması ...
5 yaşındaki Tuğba'dan kötü haber... Bu acıya yürek dayanmaz!
Adıyaman'ın Besni ilçesinde, sulama kanalına düşen Tuğba Çolak (5), yaşamını ...
'Görme engelli' numarasıyla hırsızlığa polisten suçüstü
Kars'ta 'görme engelli' numarası ile gözcülük yapan kişinin de aralarında ...
 
PKK'nın dağ kadrosundaki terörist yakalandı
Terör örgütü PKK/YPG dağ kadrosu üyesi olan ve saldırı amaçlı Türkiye'ye ...
Hakan Atilla'nın tahliyesinde yeni gelişme
ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan ve cuma sabahı tutulduğu ...
Mehmet KARABEL yazdı... 85 yaşında hala sahnede!
Mehmet KARABEL yazdı... 85 yaşında hala sahnede!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva