HABERLER>EKONOMİ
16 Aralık 2016 Cuma - 13:33

Mimarlar Odası'ndan 'Basmane Çukuru' raporu

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Basmane Çukuru’nda Folkart tarafından yapılması planlanan proje için oylamanın kaldırıldığını ve projelerden biri ile ilgili ÇED incelemesi başlatıldığını belirtti. Oda, proje ile ilgili incelemelerini kamuoyuna açıkladı.

Mimarlar Odası ndan  Basmane Çukuru  raporu

EGEDESONSÖZ - İzmir’de yıllarca tartışmalar neden olan ve şehrin adeta kangreni haline gelen Basmane Çukuru için bu yıl yapılan ihaleyi Folkart A.Ş. kazanmış ve yapılması planlanan projeyi İzmirlilerin belirlemesi için kararizmirin.com sitesi üzerinden oylama başlatmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası’nın yer verildiği üç ayrı projede konut, ticari ofisler, alışveriş merkezleri de bulunuyordu. 

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Basmane Çukuru ile ilgili Folkart A.Ş. tarafından yapılması planlanan proje ile ilgili değerlendirme ve incelemelerini tamamladı. Açıklamada, kararizmirin.com sitesinde üç ayrı proje üzerinden oylamaya açılan projeler ile ilgili oylamaların durdurulduğu ve projelerden biri için ÇED incelemesi başlatıldığı bildirildi.

BÜYÜKŞEHİR HİZMET BİNASI ORADA OLMASIN
Şube tarafından yapılan açıklamada toplam inşaat alanı hesabına göre imar planında hak olarak verilen 104 bin metrekarenin 126,374, 4 metrekare aşılarak 230,374,4 metrekare olacak biçimde projelendirildiği bildirildi. “Bu durum kabul edilemez” denilen açıklamada şunlara yer verildi:

“Kent tüm kullanıcıları; seçilmiş, atanmış yöneticileri, meclisleri, konseyleri, sivil toplum ve meslek örgütleri, iklimi, doğası, olanakları ve en önemlisi tüm canlıları ile birlikte yaşayan bir bütündür. Bu anlamda kente yapılacak her bir müdahale silsile halinde, yaşayan bir organizmanın dönüştürülmesi anlamına gelir. Kente olumlu/olumsuz, küçük/büyük müdahalelerimizin sorumluluğu da hepimize aittir. Kendimize, kentimize yönelik düşüncemizin kötü olması belki de en kötüsüdür.

2016 yılı içinde gündemimizde önemli yer bulan Kültürpark’ın yeniden yapılandırılması projesi ertesinde, alanın mekânsal ve ticari anlamda ilişkilendirilmesi kaygısını taşıdığımız ikinci etap proje ile karşı karşıyayız.

Kentli gündeminde Basmane Çukuru olarak anılan alanın yıl içerisinde bir özel şirkete satılması haberi akabinde, elde edilen projelerden birinin ÇED incelemesine sokulduğunu, bir yandan da –sözde- katılımcılık adı altında, farklı gruplara hazırlatılan üç ayrı mimari projenin şirket tarafından web ortamında oylamaya sunulduğunu ve gelen tepkiler üzerine kaldırıldığını görüyoruz. Daha da ilginci; İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın bu özel girişimin konut, alışveriş merkezi ve ticari ofislerle birlikte tasarlandığı çok katlı yapının içine taşınmak istendiğini anlıyoruz.

Hele ki kamu hizmeti vermek gibi onurlu bir göreve seçilmiş/atanmış kentlilerimizin ve dahi duyarlı hemşerilerimizin, yerel, özerk bir yönetim olması gereken Büyükşehir Belediye Hizmetleri’nin bir şirketin himayesinde/gölgesinde yer alırcasına bu kent suçunun ortasına taşınmasına sessiz kalmayacağını umuyoruz.

Bu bağlamda Yönetim Kurulumuzun söz konusu proje ile ilgili inceleme ve değerlendirmeleri aşağıdaki gibidir:

·         Basmane projesinin ÇED raporunda belirtilen Toplam İnşaat Alanı hesabına göre, imar planında hak olarak verilen 104.000 m²’yi 126.374,4 m² aşarak, toplamda 230.374,4 m² olacak şekilde projelendirme yapıldığı görülmektedir.

·         Proje bütününde m2 artışı bu yoğunlukta olmakla birlikte, ilgili yapının bir bölümüne taşınacak olan Büyükşehir Belediye Hizmet Binasının hakkı olan %30’luk oranın aynı oranda artırılmadığı görülmektedir. Dolayısıyla kamu bu anlamda ikinci kez zarara uğratılmaktadır.

·         Alışveriş Merkezi’nin bölgeye getireceği trafik yükü hesaba katılmamıştır. Ön inceleme verileri göz önüne alındığında ÇED raporunda belirtilen çalışan - ziyaretçi sayıları gerçekçi bulunmamaktadır. Ve özellikle bölgenin altyapı verilerinin dikkate alınmadığı ve yaşanılacak olumsuzluklara karşı herhangi bir önlem önerisi yer almamaktadır.

·         31.200 m2 Belediye Hizmet Binasında çalışacak personel sayısı 300 kişi olarak belirtilmiştir. Bu rakam çok eksiktir ve eksik verilerle yapılacak hesaplamalar da yanıltıcı olacaktır.

·         Büyükşehir Belediye Hizmetlerinin özel işletilecek bir binanın bir bölümüne taşınması kabul edilebilir bir önerme değildir.

·         Belediyeye ait kamu hissesi bu bağlamda, yetkililerce bölgede ihtiyacının yüksek olduğu ısrarla savunulduğu üzere, kongre merkezi olarak projelendirilmelidir.

Tüm bu nicel ağırlıklı değerlendirmelerin yanı sıra söz konusu projeye kent tarihi ve morfolojisi açısından bakılacak olursa da önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu ölçekteki bir yapılaşma 8.000 yıllık tarihi ile övündüğümüz kentin siluetine büyük zarar verecektir. Yapının hemen yanındaki, eteklerinde Büyük İskender’in dinlendiği ve kenti Bayraklı – Smyrna’dan Pagos – Kadifekale eteklerine taşıma kararını aldığı sonrasında Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde yerleşimin çekirdeği olan Kadifekale ve çevresindeki bölgeyle kentin her yerinden görülebilecek bir uyumsuzluğa neden olacağı aşikardır. Bu yükseklikteki ve biçimdeki bir yapı Kadifekale ve çevresindeki bütün tarihi siluete çok ciddi zarar verecektir. Bugün İstanbul’daki birçok yüksek yapının siluete verdiği zararlar her kesim tarafından eleştirilirken aynı hatalar İzmir’de tekrarlanmaktadır”

 
81 ile genelge: CHP'den polise 'yanınızdayız' mesajı
 
Yorgancılar: Amaç uzun vadede kazanç olmalı
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin 10 Şubat 2020 Pazartesi 16:49

neden karşı çıkıyor çukurun yerine ne güzel alışveriş merkezi kalacak vs. diyen kişiler lütfen hiç bir şey bilmeden konuşmayın folkart ın amacı belli yapacağı gökdelenle kültürparkı tamamen kullanılamaz hale getirecek herkes alışveriş merkezine gidip güzelim parktan yararlanamayacak sonrada orayı da düzenleyeceğim deyip orayı da mahvedecek. folkartın yaptığı ikiz kulelerin ortasındaki alan topluma açık bir yer şimdi nasıl kullanıldığını görüyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Kadir Köse 17 Aralık 2016 Cumartesi 10:51

MMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Oda saçmaladığının farkında değil galiba. İzmir in içine edilirken nerede idi oda. bu kadar çarpık yapılaşma olurken neredeydiniz. İzmir bir gecekondu kenti adeta. Bırakın dönüştürülsün. Takoz da olmayın yatırımcılara. Hem İstanbul ile İzmir'in sulieti nasıl kıyaslanır. Hangi kafa ile bu kıyaslamayı yaptınız. Nerenin veya hangi tarihi yapıyı gölgeledi. İstanbul da olan Sultanahmet, Ayasofya, Süleymaniye, Bayazıt, Fatih Camii ve diğerleri izmir de varda bizmi göremiyoruz. Akıllı olun yatırımcıya yardımcı olun takoz olmayın. İzmir halkı adına da çıkıp ahkam kesmeyin. Bir arkadaş yazdı OHAL var odalar kapatılsın. Arkadaş Latife yaptı ama Haksıza da değil.

Yorumu oyla      11      6  
Quiksilver 17 Aralık 2016 Cumartesi 10:04

Bina guzel.ancak lokasyon bu binanın yapılacagı yer degil.basmane bolgesine bu tarz bir bina gitmez.agora ve kadifekale gibi tarihi bir alanda bu tarz bir bina yapmak cahilliktir,görmemişliktir.bu binalar sadece bayrakli sahilindeki gökdelenler bölgesinde yer almalıdır.konak, basmane bolgesi izmir in old town ı olarak kalmalıdır.ancak tabiki de gecekondular yıkılmalı,tarihi degeri olmayan binalar yenilenmelidir.gökdelenlere karsı degilim aksine bayraklı bölgesinde cok sayıda bu tarz binanın yapılması sehre modern bir siluet katacaktır.ancak bu bolge dısındaki yerlere yuksek kat izni verilmemelidir.

Yorumu oyla      11      6  
Laz 17 Aralık 2016 Cumartesi 07:05

Çok mantıklı İzmir'e yakışan bir bakış açısı ama bu projeyi neden zorluya yaptırmadılar bence bu işte fetö parmağı var sayın zorlu burda yıllardır mağdur edildi

Yorumu oyla      11      6  
ege 17 Aralık 2016 Cumartesi 02:03

O çukurun 17 yıldır kötü manzarası,kokusu,teklikesini bu halka reva görenler hala çıkmışlar beyanda bulunuyorlar böyle mi devam etsin yıllar önce yapılacaktı,itiraz ettiniz hala itiraz ediyorlar.İzmire hiçbir proje yapılmasın öyle mi sırf bu zihniyet yüzünden şehir gelişmedi.Bu proje biran önce başlamalı o çukur kaybolmalı nedir bu ya tam 17 yıl

Yorumu oyla      11      6  
16 Aralık 2016 Cuma 22:43

"Boyle bi proje yapilirsa ordaki trafigi dusunemiyorum" trafik olacak diye isterseniz Türkiye'nin 3.büyük şehrine hiçbir proje yapmayalım. Projenin dibinde metro var; tramvay da hemen arkasından geçecek. izmir gibi ufak bir şehirde özel araç merakı olduktan sonra trafik hiç bitmez. bu proje trafiğe zarar verir diye mi itiraz ediliyor zannediyorsunuz? Konak Tüneli'ne niye itiraz edildi? Körfez geçişine niye itiraz ediliyor? Altınyol körfez geçişi olmaz ise nasıl rahatlayacak? yola da karşılar, tünele de x projeye de ... Tramvayda şantiye kurulmuş odalar itiraz ediyor, sahilden değilde Mithatpaşa'dan geçsin diye. Mithatpaşa'dan o tramvayın geçmeyeceği kabak gibi belli olmasına rağmen vakit kaybedildi.

Yorumu oyla      11      6  
TC misafir 16 Aralık 2016 Cuma 22:41

Folkartseverler işbaşında! Odayı gecekonduseverlikle itham edenler bile olmuş oda sanki demeç vermiş "gecekondu yapılsın arkasındayız" diye böyle mesnetsiz eleştiri olmaz ki. Neymiş "Konak'a gökdelen şeklinde belediye binası yapılsa yine itiraz ederleşmiş" ederler tabi, dolgu alana sahip 1. derece deprem bölgesine hem de kordon duvarını eleştirirken kamu eliyle mevcut alanda yüksek yapıları teşvik etmek saçmalık olurdu. Yaklaşık 10 gündür İstanbul Şişli'de kalıyorum o yüksek binaları sevip de trafikten şikayet edenler gelsinler burada çok değil 2 gün yaşasınlar göreyim. Şimdi bu yorumun ardından çıkıp gecekondulaşmayı savunmakla ve istemezükçülükle itham edecekler akılları sıra, uzun zamandır bir türlü anlatamadık yapılacak işler kentin geleceğini sıkıntıya sokmayacak şekilde kanuna, nizama, vicdana ve akla uygun yapılsın bizim tek derdimiz bu.

Yorumu oyla      11      6  
Mert 16 Aralık 2016 Cuma 20:28

Şu çukura bir şey yapılınca itiraz ediyorlar ne olsun orası balık yetiştirin isterseniz

Yorumu oyla      11      6  
16 Aralık 2016 Cuma 19:55

odalar kapanmasın tabi ki de aidat toplamaya, siyaset yapmaya devam etsinler :) bu arada projenin ÇED süreci başlayalı 1 ay oldu. Seçilen projede oldukça iyi bir proje. belediye buradaki hakkını ilerleyen dönemlerde değerlendirip mevcut belediye sarayını yıkıp daha büyük bir bina Konak Meydanı'na yapabilir. Konak'taki binanın çürük olduğu 10 yıl önce söylenmişti. Bir ara belediye halkapınar da belediye binası yapacaktı, hatta arazide alınmıştı ama o projede yapılmadı. şimdi o araziye yarışma ile belirlenecek ulaşım entegre merkezi yapılacak. 10 yıldır belediye sarayı yapılacak :)

Yorumu oyla      11      6  
Trafik 16 Aralık 2016 Cuma 18:36

Boyle bi proje yapilirsa ordaki trafigi dusunemiyorum. Yapilsin isteyenler bir zahmet o bolgeden araclariyla gecerken kimseye sikayet etmesinler. Izmirde trafik yok diyen var ise bibzahmet cikis saatlerinde karsiyaka yonune oda olmadi gaziemir yonune bi yolculuga ciksinlar.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulusal Pamuk Zirvesi kapılarını açtı: Gündem havza bazlı model!
4. Ulusal Pamuk Zirvesi kapılarını açtı. Pamukta ton başına desteğin arttırılmasını ...
Deniz turizmi İzmir masasında: Çalıştayda hangi mesajlar verildi?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordine ettiği "Deniz ...
Dolar kritik eşiğin altını gördü
Haftanın son işlem gününde 3,50'nin altını gören dolar 3,51'in üzerinde ...
 
IF Wedding kapalı gişe: Fuara 2 ay kala…
7-10 Şubat 2017 tarihleri arasında, 11. kez düzenlenecek olan IF Wedding ...
Vatandaşlar ne kadar döviz bozdurdu?
Vatandaşların ve kurumların yabancı para mevduat ve fonları Cumhurbaşkanı ...
FED’in faiz kararına İzmir iş dünyası ne tepki verdi?
İzmir iş dünyası, Amerikan Merkez Bankası FED’in 0.25 oranındaki faiz ...
 
Egeli ihracatçılara Eximbank dopingi
İhracatçılar, ihracatın en büyük finans kaynağı Eximbank’ın uygun faizli ...
Yüzen doğalgaz santralinin planları askıya çıktı
Bir hafta sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın açılışını ...
‘TL kampanyası’ kuyumcuların yüzünü güldürdü!
Piyasalarda döviz kurlarının tavan yapması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva