HABERLER>POLİTİKA
29 Mart 2017 Çarşamba - 19:55

Milli Güvenlik Kurulu sonrası önemli açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Avrupa ile ilişkiler ve terörle mücadele öne çıktı. Bildiride OHAL ile ilgili tavsiye karar yer almadı.

Milli Güvenlik Kurulu sonrası önemli açıklama

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan toplantı, yaklaşık 4 saat sürdü.

Toplantının ardından yayımlanan bildiride, Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik her türlü risk ve tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirlerin, FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DAEŞ başta olmak üzere, terör örgütlerine karşı yürütülen mücadele ile dönem içinde düzenlenen terör eylemlerinin toplantıda kapsamlı bir şekilde görüşüldüğü kaydedildi. 

Terörle mücadeleye yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edileceğinin bir kez daha vurgulandığı belirtilen bildiride, "Son günlerde, Türk siyasetçi ve devlet adamlarına karşı bazı Avrupa ülkelerinde muhatap hükümetlerce sergilenen uluslararası hukuk kurallarına ve diplomatik teamüllere aykırı tutum ve davranışlar ile bu kapsamdaki İslam karşıtı ırkçılık faaliyetleri değerlendirilmiştir. Devletimizin ve fiziki saldırılara maruz kalan vatandaşlarımızın hak ve hukukunun müdafaası hususunda alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Bildiride, 16 Nisan 2017'de yapılacak halk oylamasının, huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleştirilmesine yönelik tedbirlerin de toplantıda gözden geçirildiği belirtildi.

Suriye ve Irak'ta yaşanan siyasi, askeri ve insani gelişmeler hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu aktarılan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak, DEAŞ terör örgütünün ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönüşlerine imkan vermek ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak maksadıyla yürütülen harekatın başarıyla sonuçlandığı ifade edilmiştir. Suriye ve Irak'ta DEAŞ terör örgütü ile mücadelede PKK/PYD-YPG terör örgütü unsurlarının kullanılmasının, bölgede huzur ve güven ortamının tesisine katkı sağlamayacağı, bilakis orta ve uzun vadede yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep olacağı bir kez daha kaydedilmiştir.

Bölgedeki tüm terör örgütleri ile etkin şekilde mücadele eden Türkiye'nin terörist olarak ilan ettiği gruplara, müttefiklerimizin para, silah, askeri malzeme desteği vermesinin dostane ilişkilerimizi zedeleyeceği özellikle vurgulanmıştır. Suriye'de iç savaşın oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla gereken insani yardım ihtiyacının acilen çözülmesi için oluşturulacak terörden arındırılmış bölgelere, buraların gerçek sahiplerinin yerleştirilmesinin, huzur ve güven ortamının tesisi bakımından şart olduğunun altı çizilmiştir." 

Barış ve huzurun bir an evvel tesis edilmesi için Suriye ile ilgili taraflar arasında sürdürülen barış sürecinin en üst seviyede desteklendiği belirtilen bildiride, "Bu çerçevede, bölgeyi dini, mezhebi ve etnik temelde çatışma, rekabet ve kaosa sürüklemeye çalışan terör örgütlerinin ve onları kullanan odakların engellenmesinin, ülkemiz ve insanlık için hayati önemi haiz olduğu vurgulanmıştır" denildi.

NATO bağlamında, Karadeniz ve Ege'deki son gelişmeler hakkında da Kurul'a bilgi sunulduğu ifade edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Ege Denizi'ndeki ihtilaflar ile ülkemizin Ege'deki meşru ve hayati hak ve menfaatleri, son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler doğrultusunda, kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizin Yunanistan'la Ege Denizi'ndeki tüm sorunlarının, iyi komşuluk ilişkileri temelinde ve yapıcı diyalogla çözülmesi yönündeki tercihi yinelenmiş; ancak oldubittilere kesinlikle izin verilmeyeceği belirtilmiştir. Karadeniz'in güvenliğinin teminatı kapsamında, Montrö Sözleşmesi'nden doğan hak ve menfaatlerimizi, bölgesel sahiplik ilkesi doğrultusunda her platformda savunmaya devam edeceğimiz bir kez daha teyit edilmiştir. NATO'nun daha güçlü ve problem çözücü bir yapıya kavuşturulması için, Türkiye'nin üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirme kararında olduğu kaydedilmiştir."

Kıbrıs meselesine de değinilen bildiride, "Kıbrıs meselesine çözüm bulmak amacıyla Cenevre'de yürütülen görüşmelerin, Kıbrıs Rum kesiminin aldığı 'Enosisin kutlanması' kararına Türk tarafının haklı tepkisi üzerine kesintiye uğradığı hatırlatılarak müzakerelerin tekrar başlamasının ancak Rum tarafının güven tesis edici adımlar atmasıyla mümkün olacağı vurgulanmıştır. Ada'da adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunmasının, eşit ortaklık anlayışının özümsenmesiyle mümkün olabileceği belirtilerek Rum tarafının oyalama/zamana yayma gibi davranışları terk ederek artık net ve yapıcı bir tavır koyması gerektiğinin altı çizilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

 
Saadet Öğretmen'e ABD'de büyük onur: Ödülünü 'First Lady'den aldı
 
Başbakan Yıldırım: Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gündoğdu'da 'Bir Hayır Festivali'
Türkiye'de, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumu için ...
Özfatura: Bu bir rejim değişikliğidir
İzmir eski Belediye Başkanlarından Burhan Özfatura, Bergama İlçesi'nde ...
Kılıçdaroğlu'ndan bozkurt işareti!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kayseri'de vatandaşları bozkurt işareti yaparak selamladı.
 
Başkan Uğurlu'dan Armutlu'da referandum mesaisi
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Kırkpınar, ...
AK Partili Sürekli: 18 yaşındaki genç canını veriyor ama...
Yeni anayasanın referandumdan geçmesinin, 8 milyon Türkiye Cumhuriyeti ...
Karataş açıkladı: O başkan neden görevden alındı?
MHP İl Başkanı Karataş, “MHP sadece siyasi bir kuruluş değil aynı zamanda ...
 
Erdoğan: Daha güzel bir Türkiye olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de, "Güzel Bir Türkiye İçin ...
Delican: Halka rağmen siyaset yapma lüksü tarihe karışacak!
AK Parti İl Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte başlayan ...
AK Patili Hotar'dan Aydın çıkarması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva