HABERLER>EKONOMİ
21 Nisan 2017 Cuma - 17:40

Migros'tan dev bağış projesi

Migros, gıda kaybının önlenmesi ve satış fazlası gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için yürüttüğü ‘Gıdaya Saygı’ projesini bir adım ileriye taşıyarak gıda bağışında yeni nesil bir uygulamanın öncüsü oldu. 

Migros tan dev bağış projesi

63 yıldır Türkiye’yi öncü uygulamalarla tanıştıran Migros, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla yürüttüğü ‘Gıdaya Saygı’ çalışmalarını bir ileri aşamaya taşıdı. Migros, görsel açıdan satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini, Fazla Gıda A.Ş. web tabanlı bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Migros’un öncüsü olduğu bu yeni nesil uygulama sayesinde, Migros’un bağış yapabileceği gıda ürünleri ile bağış almak isteyen gıda bankalarının talepleri aynı platformda eşleşiyor. Böylece, bağışlanan gıdalar doğru adreslere doğru miktarda ulaştırılarak yüzde yüz değerlendirilmiş oluyor. Pilot uygulamasına 2017 yılı başında İstanbul’da meyve ve sebze bağışı ile başlanan projeye kısa zamanda kuru bakliyat ürünleri de dahil edildi. İlerleyen dönemlerde Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve farklı ürün gruplarını da kapsaması hedefleniyor.

Migros’un tam 63 yıldır tüm paydaşları için değer yaratmaya odaklanan bir kuruluş olduğunu vurgulayan Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, “Sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda sürdürülebilirlik ilkesini tüm çalışmalarımıza yol gösteren bir kılavuz olarak değerlendiriyoruz. Gıda perakendecisi olarak gıdaların değerlendirilmesi konusuna ayrıca eğiliyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün araştırmasına göre dünyada üretilen gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. İmha edilen gıdaları üretmek için kullanılan su ise yıllık tarım için kullanılan suyun 1/4’üne karşılık geliyor. Gıda atıkları bir ülke olsaydı, dünyadaki karbon emisyonu yaratan en büyük 3. ülke olacaktı. Dünyada kıtlık yaşanan ve yeterli gıdaya ulaşamayan ülkeler olduğunu da göz önüne almamız gerekiyor. Evlerdeki gıda atıkları gıda israfındaki asıl kaynağı yaratsa da herkesin elini taşın altına koyma zamanı geldi. Doğru mekanizmalar ve koordinasyonla, bu küresel sorun karşısında etkili bir çözüm adresi olmak mümkün. Migros olarak gıda perakendesi sektöründeki öncü konumumuzu koruyarak bu alanda da sorumluluk aldık ve öncü adımlar atıyoruz. Kendimize 2025 yılına kadar, 2015 yılına kıyasla gıda imha oranlarımızı yarı yarıya indirme hedefi koyduk” dedi.

 “En önemlisi az kayıp üreten akıllı sistemler kurmak, biz de işe bununla başladık”
Gıda imha oranlarının azaltılması ve etkili bir bağış mekanizmasının oluşturulması için en önemli konunun az kayıp üreten akıllı sistemler kurmak olduğunu belirten Özgür Tort, “Biz de işe bununla başladık. Bunun için operasyonel süreçlerimizdeki kayıpları önlemek ve verimlilik adına lojistik sistemimizi yeniledik ve 20 milyon TL’lik yatırımla tamamen akıllı hale getirdik. Daha önce bir mala tüketiciye ulaşana kadar 12 defa dokunuluyordu, şimdi bu rakam Migros’ta 5’e iniyor. Kolili değil adetli sevkiyat sayesinde  satılacak kadar ürünü doğrudan rafa ulaştıran bir sistem kurduk. Böylece kayıp oranlarımızı önemli ölçüde düşürmeyi hedefledik. Bununla da yetinmedik, Fazla Gıda’nın sağladığı teknolojik alt yapıdan faydalanarak gıda bankalarına yaptığımız bağışları sistematik ve sürdürülebilir hale getirdik” dedi.

“Gıda Bağışını teknolojik altyapı ile sistemleştiren dünyanın sayılı perakendecilerindeniz”
‘Gıdaya Saygı’ projesiyle gıda atıklarının azaltılması için çok aşamalı büyük bir çalışma başlattıklarını belirten Özgür Tort, çalışmanın son ayağında ise Türkiye’de bir ilke imza attıklarını ifade etti. Tort, “Teknolojiden faydalanarak gıda bankalarına yaptığımız bağışları daha sistematik ve sürdürülebilir hale getirecek bir çalışmanın öncüsü olduk. İki genç girişimci tarafından kurulan Fazla Gıda A.Ş. işbirliği ile gıda bağışında yeni nesil bir uygulamanın ilk destekçi firması olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sayede hem genç girişimcilerimize destek verdik hem de gıda bağışından yeni bir dönemin başlamasına katkı sağladık. Dünyada birçok gıda perakende devinin kullandığı sistemi Türkiye’de ilk uygulayan Migros oldu” dedi.

Bağış için ayrılan gıda ürünleri ile gıda bankaları ve sosyal marketlerin gıda taleplerini aynı platform üzerinde buluşturan sistem ile ilgili Tort, “Tamamen web tabanlı bir platform üzerinden mağazalarımız, satıştan kaldırdıkları ancak besleyici özelliğini koruyan tüketime uygun gıdaları sisteme giriyorlar. Fazla Gıda A.Ş., gıda bankaları ve sosyal marketlerin girdikleri taleplerle eşleşme yapıyor ve bağışları günlük olarak değerini kaybetmeden gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Proje bu noktada sürdürülebilir hale geliyor. Meyve-sebze ile başlattığımız uygulamaya kuru bakliyat ürünlerini de ekledik. İstanbul’da başlattığımız pilot uygulamamızı Türkiye çapında yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” dedi.

“Migros’ta sürdürülebilirlik anlayışını doğal refleks haline getirdik”
Migros’un sürdürülebilir büyüme hedefi ile verimlilik esaslı modelini oturturken, dünyaya ve içinde yaşadığımız topluma karşı görev ve sorumluluklarının da her zaman farkında olduğunu ifade eden Tort, “Migros’ta sürdürülebilirlik anlayışını doğal refleks haline getirdik ve doğal bir ihtiyaç olarak tüm çalışanlarımıza ve organizasyonel yapımıza taşıdık. Bu projemiz de bu anlayışımızın net bir karşılığı oldu” dedi.

Dünyanın en önemli perakende kuruluşlarının çatı örgütü konumunda bulunan Consumer Goods Forum’un (CGF – Tüketici Ürünleri Forumu) Yönetim Kurulunda yer alan Özgür Tort, Migros’un Türkiye’yi ve yükselen pazarları temsil eden tek kuruluş olduğuna dikkat çekti. Özgür Tort, “CGF; Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gıda atık ve kaybının önlenmesini de içeren 12. maddesi ile ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Tüm Consumer Goods Forum üyesi şirketler, 2025 yılı itibariyle gıda atıklarını yüzde 50 azaltma konusunda taahhüt verdi. Migros da bu taahhüde uygun olarak, bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı” dedi.

 
Apple CEO'sundan Türkçe tweet
 
Başbakan'dan İzmir'e pankartlı teşekkür!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İlle de Bir İş Olsun' seminerine İzmir'de yoğun ilgi
İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) ...
ANFAŞ’ın yeni yönetimi yola yeni fuarlarla çıktı
Kentin güçlü isimleriyle yenilenen ANFAŞ Yönetim Kurulu, yeni fuarla ...
İnciraltı'na 100 bin turist hedefi
İnciraltı 2. Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, referandum  sonuçlarının ...
 
Dolar o sınırın da altını gördü
Güne düşüşle başlayan dolar/TL, 3,65 seviyesinin altını gördü.
Turistik ilçedeki balık çiftliğine kapasite artışı
İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan ve yıllık 35 milyon yavru balık üretimi ...
Vergi ve prim borçları yapılandırılıyor
Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu, il ...
 
Bakan Müezzinoğlu'dan 'kıdem tazminatı' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatı düzenlemesiyle ...
‘Evet krizi’nde son durum: Holdingden açıklama, Yaşar'dan özür, Akpınar'dan sert tepki
Selim Yaşar'ı Karşıyakalılarla karşı karşıya getiren krizde kurumsal açıklamada ...
Cardtek Holding CEO’su Turgut Güney Oldu
Cardtek Holding’in yeni CEO’su sektörün deneyimli isimlerinden Turgut ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva