HABERLER>SAĞLIK
23 Kasım 2018 Cuma - 10:12

Migreni aşı ile tedavi etmek mümkün mü?

Migren, yüz ve baş bölgesinin duyusunu alan (trigeminal) sinirin beyin sapındaki çekirdeğinin aşırı hassasiyeti nedeni ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Migren, soğuk, ışık, koku gibi dış uyaranlarla tetiklenebildiği gibi, bu sinirin beyinde birçok sistemle bağlantıları nedeni ile uyku, açlık, depresyon anksiyete gibi duygudurum bozuklukları da migren ataklarını başlatabilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Aslı Şentürk, migren hastalığından kullanılan son tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Migreni aşı ile tedavi etmek mümkün mü?

Migrende ağrıyı esas şiddetlendiren trigeminovasküler sistemin damarlar üzerindeki etkisi ile baş ve beyin damarlarında genişlemedir. Çocukluk hatta bebeklik döneminde migren baş ağrısı görülebilir. Ancak ergenlikte hormonların etkisi ilerleyen yaş ile stres faktörlerinin de devreye girmesi sonrasında 35-45 yaş arasında ağrı sıklık ve şiddeti günlük yaşamı etkiler hale gelmektedir. Hastalar sinirin aşırı duyarlılığına yatkın doğarlar.10 yıl öncesine kadar migren tedavisi sadece ağrıyı gidermeye yönelik ağrı kesicilerden ve farklı hastalıklarda kullanılan ilaçlardan oluşmaktaydı.  Botulinum toksin 1989’dan beri farklı birçok alanda altın standart tedavi olarak yerini bulmuş bir ilaçtır, kronik migrenin oluşum mekanizmasına spesifik olarak da FDA tarafından 2009 yılında onaylanmıştır. İlacın etkinliği ve güvenliği binlerce çalışma ve hasta ile kayıt altına alınmıştır. Migren’de kullanımına ilişkin çok net bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Botulinum toksin kronik migren hastalarında ağrısız gün sayısını anlamlı olarak artırmakta ve hastaların yaşam kalitesi artışı ile günlük yaşama geri dönmelerini sağlamaktadır.

MİGREN TEDAVİSİNDE AŞI YÖNTEMİ

Atak tedavileri yani migren atağı sırasında kullanılan ilaçlar uzun süreli kullanıma uygun değildir. Bunların başında etkin olduğunu bildiğimiz triptan grubu ilaçlar gelir. Bu ilaçların ayda 6-8 tabletten fazla kullanılamaması sebebiyle sık atak geçiren ağrılı gün sayısı 15 gün ve üzeri olan hastalarda botulinum toksin etkili ve güvenli bir tedavi olarak kronik migrende tek onaylı tedavi seçeneğidir.
İlaç teknolojisinin ilerlemesi ile migren tedavisine yönelik ilgi artmaktadır. Geçmişte tedavi edilemeyen birçok hastalığın biyolojik ilaç devrimi ile artık tedavi edilebildiğini biliyoruz. Ancak bu ilaçlar araştırma geliştirme süreçleri ve üretim maliyetleri dolayısı ile hayatı tehdit eden hastalıkların kullanımına önceliklidir. Migren aşısı (erenumab) olarak tanımlanan ilaçta biyolojik ilaç grubundadır ve temel olarak -aşı- değildir. Migreni tamamen tedavi etmesi ve sonlandırması gibi bir durum yoktur. Enjekte edilen bir ürün olması sebebiyle halk arasında bu adı almıştır. Bu ilaç trigeminal sinir uçlarından salınan ve damarların genişlemesine neden olan cgrp maddesinin bağlandığı damar üzerindeki alıcıları bloke etmektedir.

MİGREN AŞISI NASIL UYGULANIYOR?

Erenumab FDA tarafından migren önleyici (profilaksi) kullanım için onaylanmıştır. Aylık baş ağrılı gün sayısının 4-15 arasında olduğu hastalarda ayda bir enjeksiyon uygulaması ile 3. Ayda hastaların yaklaşık %40’ında %50 oranında migren baş ağrılı gün sayısını azaltmıştır. Yaşam tarzı değişikliği, akut tedavilerin yetersizliği gibi durumlarda migrene özel geliştirilmiş bir tedavi seçeneğidir. Bununla beraber aylık tedavi maliyetleri ve gerçek yaşamda hastaların baş ağrılı gün sayısı üzerine etkinliği dengesi uzman nörolog tarafından değerlendirilmelidir. Ülkemizde bu tedavi henüz bulunmamaktadır ve sağlık bakanlığı tarafından onay alması bir süre alacaktır.
Migren tedavisinde klasik ilaçlardan yeteri kadar yararlanamayan hastalar için sinir blokajları da ekonomik seçenekler arasındadır. Aylık migren atağı sayısı 3’ün üzerinde olan, migren ağrısı gün sayısı 8, baş ağrılı gün sayısı 15 ve üzeri olan hastalarda ise günümüzdeki en etkin ve güvenli ilaç botulinum toksindir.(hürriyet)

 
Buca'da iş, aş, umut üreten kurs
 
CHP'li Polat: Özel çocuklarımız da öğretmen bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Estetikte trend küçük dokunuşlar
Son yıllarda estetik cerrahi operasyonlarda büyük ameliyatlar yerine küçük ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Dünyanın en iyi hekimlerini yetiştireceğiz
Hanzade ÜNUZ yazdı... Dünyanın en iyi hekimlerini yetiştireceğiz
Buca’da 'Hawking' hastalığı için farkındalık
Ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in hastalığı olarak tanınan amyotrofiklateral ...
 
Karabağlar’da miniklere diş sağlığı eğitimi
Karabağlar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” ...
Prof. Dr. Gürgün uyardı: Gençlerin sinsi düşmanı nargile
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. ...
İzmirli göreve: Minik Öykü’yü yaşatmak için el ver
İzmir'de yaşayan 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya, nadir görülen Juvenil ...
 
Çağın yeni hastalığı: İnternet bağımlılığı
Türkiye'nin ilk Çocuk ve Ergen Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
İlaç niyetine 'Anne Çorbası'
Çorba, kışın soğuk günlerde titreyen vücudumuzu bir yudumuyla kendine ...
İzmir'de hayata tutundu: Kalbinin ailesini arıyor...
İzmir'de kalp nakli ile hayata tutunan hemşire Burçin Meşe (21), kalbi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva