HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2016 Çarşamba - 13:21

MHP’li Koç’tan 'karşılıksız çek' çağrısı

İzmir eski Milletvekili Koç, karşılıksız çeklerin çözümü için Başbakan Yıldırım ve Maliye Bakanı Ağbal’a çağrıda bulunarak, “Verilen ticari çekten, keşideci ne kadar sorumlu ise, çeki veren bankanın da aynı ölçüde sorumlu olması gerekmektedir” dedi.

MHP’li Koç’tan  karşılıksız çek  çağrısı

EGEDESONSÖZ - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir eski Milletvekili Murat Koç karşılıksız çekler konusunda Başbakan Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’a çağrıda bulundu.

Çeklerin ticari hayatın ana unsuru olduğuna vurgu yapan Koç sorunun çözümü için bankanın sorumluluğunun arttırılmasını savundu.

Koç şunları söyledi:  Ekonomik piyasaların kabusu olan 'karşılıksız çek'lere çözüm bulunmasına yönelik iş dünyası adına Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'a ve Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal'a seslenmek istiyorum.  Ticari hayatın ana unsurlarından biri ticari çeklerdir. Fakat gün geçtikçe ticari çekler itibarını yitirmektedir. Karşılıksız çek oranının artarak, çekin itibarsızlaşması da ekonomimizi bir çıkmaza sokmakta ve ülkemizin iş hacmini düşürmektedir.

Gün geçmiyor ki, iş hayatında karşılıksız, vurdurulmuş çeklerle karşılaşmayalım. Küçük esnafın yaptığı iş karşılığında aldığı çekin karşılıksız çıkması, ticari faaliyette bulunan kişilerin, ticari hayatlarının sonlanmasına bile sebep olabiliyor. Karşılıksız çeklerde, bankaların sorumluluğu komik rakamlara tekamül ediyor. Dolayısıyla bankanın ödediği tutar, çek mağduru kişinin hiçbir işine yaramıyor.

KEŞİDECİ NE KADAR SORUMLU İSE, BANKANIN…
Verilen ticari çekten, keşideci ne kadar sorumlu ise, çeki veren bankanın da aynı ölçüde sorumlu olması gerekmektedir. Kanunlardaki tanımında bile çeki veren banka, 'muhatap' yani 'borçlu' olarak tanımlanır. Kredi verirken, kendini güvence altına alan bankalar, niçin çek defteri verirken kişinin güvenilirliğini, çekin karşılıksız çıkma ihtimalini araştırmıyorlar? Eğer araştırmıyorsa, çekin karşılıksız çıkması durumunda, çeki veren banka, hamilinin mağduriyetini gidermeli ve çek bedelini ödemelidir.

Bu hususta, ticari faaliyette bulunan kişilerin sorumsuz eylemlerinin yanı sıra ticari bir işlemi istismar eden kötü niyetli kişilerin önüne geçilmesi gerekmektedir. Çekleri banka veriyorsa ödemek zorundadır zira bankalardan alınan çeklerle dolandırıcılık yapılmaktadır. Paravan şirketler kurularak, piyasa dolandırılmakta, bu art niyetli kişiler yüzünden de bir çok tacir iflasın eşiğine gelmektedir. Kişi, mağduriyetini gidermek için hukuki yollara başvurmakta, bu prosedür yıllar sürmekte, ve çek mağdurunun, belki de ticari hayatı sona ermektedir.

Bankalar da bu dolandırıcılığa dolaylı yoldan destek olmaktadır. En kısa zamanda çeklerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılarak, vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli ve iş hayatında güvenli ticaret, güvenli bankacılık, güvenli çek dönemi başlatılmalıdır. Bankalar kendilerini güvence altına almak adına, karşılıksız çek sigortalarını kendi bünyelerinde yaptırabilirler. Bu sigorta bankalara küçük bir maliyet getirecektir fakat bu küçük maliyet ile büyük mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacaktır.

İnanıyorum ki, çeklerin sorumluluğu çeki veren bankaya ait olduğu taktirde çek mağduriyet oranında hızlı bir düşüş meydana gelecek ve, firmalar birbirine güven duymaya başlayacaktır. Çek itibar kazanacak, iş hacmi büyüyecek, büyüyen iş hacmi ile birlikte Türkiye ekonomisi kalkınacaktır.

Ayrıca art niyetli kişilerin, dolandırıcıların önüne geçilecek, ülkemizde önemli bir yer teşkil eden ticari faaliyetlerde, önemli bir suç unsuru ortadan kaldırılmış olacaktır.

 
Foça Belediyesi’nde ‘amir’ tartışması: 8 senedir maaş alıp…
 
Milli Savunma Bakanı ve komutan sınırda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinyağı firmalarına sezon öncesi kötü haber
Bakanlık tarafından bu sezon yürürlüğe girecek Atık Yönetimi Genelgesi’nin, ...
Tekstil devi İzmir’e RES yapacak!
Türkiye’nin köklü tekstil kuruluşlarından Akın Holding, Bergama’ya enerji ...
İzmir’e yapılacak yüzen LNG tesisine EPDK onayı
Kolin Şirketler Grubu tarafından Aliağa’da yapılacak ‘yüzen doğalgaz depolama ...
 
Manisa'ya 50 milyon dolarlık 'sıcak' yatırım
Soyak Enerji'nin Manisa'daki jeotermal santralinin kapasitesi ilk etapta 10,5 megavat olacak.
TMSF'ye devredilen şirket sayısı 500'e dayandı
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, bugüne ...
Aliağa’da çevrecilerin zaferi: SOCAR santralden vazgeçti
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), İzmir Aliağa’da yapmayı planladığı ...
 
Dolar o seviyede dengelendi
Dolar/TL, dünkü düşüşün ardından bugün, güne artışla başladı ve 3,10 seviyelerinde dengelendi.
Kadın girişimcilerin İzmir mezunları İTB’de buluştu
Garanti Bankası ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin ...
EBSO Meclisi'nde dış politika uyarısı
EBSO Ekim ayı meclis toplantısında konuşan EBSO Başkanvekili Erdoğan Çiçekçi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva