HABERLER>SAĞLIK
7 Mart 2013 Perşembe - 14:36

Menopoz depresyona neden oluyor mu?

Menopozun depresyona neden olduğuna dair yeterli veri olmadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzamanı Op. Dr. Lale Göl, “Çalışmalar menopoz dönemindeki depresyonda esas etkenlerin psikososyal faktörler olduğunu gösteriyor” dedi.

Menopoz depresyona neden oluyor mu?

İSTANBUL - Menopoz, kadının bedeninde yaşanan basit bir fizyolojik olay değil, psikolojik, sosyal ve kültürel boyutları olan bir dönem. Kadın hayatının ortalama üçte biri menopoz döneminde geçiyor. Menopoz, yumurtalık aktivitesinin yitirilmesi sonucunda adetlerin kalıcı olarak sonlanması olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48. Yaklaşık 4-5 yıl önce üreme hormonlarının düzeyinde başlayan değişiklikler menopoz bulgularının oluşumunda önemli etken.
 
Menopozun doğal ve cerrahi olarak iki şekilde meydana geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lale Göl, bu dönemde kadın vücudunda ortaya çıkan değişikliklerin östrojen hormonunun eksikliğine bağlı geliştiğine dikkat çekti:
 
“Bu dönemde vazomotor belirtilerden (ateş basması, terlemeler) psikolojik belirtilere (anksiyete, depresyon, uykusuzluk, irritabilite), cinsel işlev değişikliklerinden osteoporoza kadar farklı vücut sistemleri ile ilişkili belirtiler ortaya çıkabilir. Menopoz, kadın hayatında bir geçiş dönemi olarak kabul edilmelidir. Bu dönemde ortaya çıkan konsantrasyon bozuklukları, uyku düzeninin bozulması, yorgunluk, cinsel isteksizlik, vaginal kuruluk, idrar yakınmaları, ağız, deri, göz, eklemler gibi çok sayıda sistemi etkileyen olumsuz değişiklikler kadının yaşam kalitesini etkiler. Kadınların çoğu, adet kanamalarından ve gebe kalma korkusundan kurtulduğu için rahatlasa da saydığımız yakınmalardan, kişisel farklılıklarına, hobilerine, iş yaşamlarına, eğitim düzeylerine göre farklı derecelerde etkilenmektedirler.”
 
Menopoz ile psikoloji arasındaki biyolojik ilişkinin; östrojen düzeylerindeki azalmanın duygu durumunu olumsuz etkilediği varsayımına dayandığını vurgulayan Dr. Göl, menopozla depresyon arasındaki bağlantı hakkında şunları söyledi:
 
DEPRESYON AÇISINDAN KİMLER RİSK GRUBUNDA?
“Menopozun depresyona neden olduğunu iddia etmek için yeterli veri yoktur. Unutulmaması gereken nokta, östrojen eksikliğine bağlı semptomların, ateş basması, terleme, uykusuzluk ve disparoni gibi aynı zamanda psikolojik hastalıklara zemin hazırlayabilmesidir. Çalışmalar menopoz dönemindeki depresyonda esas etkenlerin psikososyal faktörler olduğunu göstermiştir. Klimakteriyum dediğimiz bu evrede adet kanamalarının sona ermesi, çocuk doğurabilme kapasitelerinin kaybolması ve seksin ileri yaşlarda önemini kaybedeceği ile ilgili yanlış inanışlar da menopozun fiziksel ve ruhsal anlamda bir düşüş dönemi ve kadınsılığın kaybı olarak değerlendirilmesine yol açabilmektedir. Eğitim düzeyi düşük olan hasta grupların da menopoz sonrası dönemde karşılaşacakları değişikliklere hazırlanamamış ve yeterince çare aramamış olmak da depresyonun oluşumunda bir diğer etkendir. Stresli yaşam olayları ve daha önce duygu durum bozukluğu öyküsü olan kadınlar (üreme yaşamıyla ilişkili veya ilişkisiz) menopoz döneminde depresyon açısından risk altında olabilir. Kırk yaşından önce menopoza girmenin de depresyonun menopoz döneminde oluşmasın da önemli bir faktör olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Doğal ve cerrahi menopoz hastalarında depresyon açısından fark saptanmamıştır.” (ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamilelikte kilo alımına dikkat
Hamilelikte aşırı kilo almak hem bebek hem de anne adayı açısından olumsuz ...
MSC Prezıosa’da dukan diyeti yolculuğu
2012 yılında düzenlenen yolculuğun başarısını takiben, MSC Cruises, 2013 ...
Erkelerin en çok yaptırdığı estetik: Kepçe kulak
Denizli Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Çilengir, erkeklerin ...
 
‘Yavru Vatan’da domuz gribi paniği: 1 kişi öldü!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1 kişi domuz gribinden hayatını kaybetti. ...
Erkekler kadınlardan daha çok korkuyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nce yapılan araştırma, ...
Yağları aldırmak kanseri önleyebilir
Obez kadınlarda bel bölgesindeki yağları aldırmanın bağırsak kanseri riskini ...
 
Dikkat: Tanınmış grip ilacı toplatılıyor
Sağlık Bakanlığı, grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ‘TheraFlu ...
Tüp bebekte ilk yedideyiz
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ...
'Baş ağrısı Türkiye'de çok yaygın'
Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Levent İnan, halkın ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva