HABERLER>POLİTİKA
1 Aralık 2020 Salı - 20:48

Menemen’de yeni tartışma! Seçim mahkemelik oluyor

Menemen Belediyesi’nde yapılan ve CHP’li aday Deniz Karakurt’un kura ile kazanması ile sonuçlanan başkanvekili seçimin AK Parti ve MHP hukuki itiraz süreci başlatma kararı aldı.

Menemen’de yeni tartışma! Seçim mahkemelik oluyor

EGEDESONSÖZ- Serdar Aksoy’un tutuklanarak görevden el çektirilmesinin ardından bugün yapılan Menemen Belediyesi Başkanvekilliği Seçimi, 4. Turda eşitliğin sağlanmaması sebebiyle kura sonucu belirlenmişti.

Çekilen kurada belediye başkanvekilliğini CHP’li Deniz Karakurt kazanmasının ardından Cumhur İttifakı Grubu (MHP-AK Parti) seçime itiraz etme kararı aldı.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI
Cumhur İttifakı bileşenleri, belediye meclisinde seçim yapılırken meclis başkanının seçime ara vermesi ve kuranın şeffaf faunusta değil siyah torbada çekilmesi şartının ihlal edilmesi gerekçesiyle seçimde yapılan idari işlemin yürütmesinin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurma kararı aldı. Hazırlıkları tamamlayan AK Parti ve MHP yarın resmen seçime itiraz edecek.

OYLAMA USULLERİ YASASI NE DİYOR?
Madde 13 — Mecliste oylama usulleri gizli, işaretle ve açık oylama olmak üzere üç türlüdür. Üyeler oylarını bizzat kullanırlar. Ancak, gizli oy kullanmaya fiziki bakımdan engelli olanlar tayin edecekleri kişiler eliyle oy kullanabilirler.

a) Gizli oylama : Meclis üyelerinin oy pusulasına seçeceği kişi veya kişilerin adlarını ya da bir teklif hakkında, kabul, çekimser veya ret yazıp tanıtıcı hiçbir işaret koymadan sandığa atmasıdır.

Gizli oylamalarda kullanılacak oy pusulalarızarfla birlikte başkanlıkça mühürlü şekilde düzenlenir. Oylama bittikten sonra katip üyeler tarafından sandıktan çıkan zarflar sayılır ve üye sayısından fazla olmadığı tespit edildikten sonra açılır. Oy pusulaları sayıldıktan sonra, başkanlık divanı tarafından
sonuç açıklanır. Oylarda eşitlik halinde oylama bir defa daha tekrarlanır; yine eşitlik olursa meclis başkanınca kuraya başvurulur. Kura çekimi, birbirinin aynı olan ve üzerinde adlar yazılı bulunan kağıtlar bir torbaya konularak meclis başkanı tarafından çekilmek suretiyle yapılır. Torbadan çekilen isim kazanmış olur.

Başkanlık divanı, encümen üyeliği ve denetim komisyonu üyeliği seçimleri gizli oylama ile yapılır. Başka konularda da meclis kararı ile gizli oylama yapılabilir.

b) İşaretle oylama: Meclis üyesinin elini yukarı kaldırarak veya ayağa kalkarak kabul,çekimser veya ret şeklinde oyunu açıklamasıdır. İşaretle oylamada oyları tespit etmek başkanlık divanına aittir. Çoğunluk olup olmadığı hususunda tereddüt olursa, bir defa daha oylama yapılır. Tereddüt giderilemediği takdirde ad okunmak suretiyle açık oylamaya başvurulur.

c) Açık oylama: Üzerinde üyelerin ad ve soyadları yazılı oy pusulalarının sandığa atılması veya varsa elektronik oylama mekanizmasının çalıştırılması ya da üyelerin adlarının okunması üzerine,adı okunan üyenin ayağa kalkarak kabul,çekimser veya ret demesisuretiyle yapılan oylamadır.

Sandık kullanılarak yapılan oylamada, sandık katip üyeler tarafından meclis önünde açılır. Oy pusulaları sayılır ve oy çeşitleri tutanağa ayrı ayrı geçirildikten sonra başkanlık divanı tarafından sonuç açıklanır. İşaretle ve açık oylamalarda eşitlik olması halinde, başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır

 
Bayraklı meclisinde deprem gündemden düşmedi... Kentsel dönüşüm hız kazanıyor!
 
Sokağa çıkma kısıtlaması başladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fatih YAPAR yazdı... Pirus zaferi!
Fatih YAPAR yazdı... Pirus zaferi!
AK Parti İl Başkanı Sürekli: Menemen’e hizmet etmek isterdik
Menemen’de belediye başkanlığının kura ile belirlenmesinin ardından CHP’li ...
Menemen Belediye Başkanvekili Karakurt'tan seçim sonrası 'birlik' mesajı!
Serdar Aksoy'un görevden alınmasının ardından Menemen Belediyesi'nde yapılan ...
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan hükümete Katar eleştirisi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk hissesinin ...
7 Eylül'den beri yoğun bakımdaydı: İlk mesaj geldi
Kovid-19 tedavisi gören Muhittin Böcek, sağlık durumuna ilişkin bizzat ...
'Denetimsiz dijitalleşme bizi faşizme götürür'
TRT World Forum'un açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijitalleşmeye ...
 
Bahçeli'den CHP'li Başarır'a sert tepki!
MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın ...
Akşener'den çağrı: Asgari ücret 3 bin TL olmalı!
İYİ Parti lideri Akşener, asgari ücretin 3000 lira olması gerektiğini ...
Seçimi kura belirledi… Menemen’de Deniz Karakurt dönemi!
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından mecliste ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva