HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Eylül 2017 Çarşamba - 16:57

Menemen’de taş ocağı isyanı… Başkan Şahin: Sonuna kadar haklıyız!

Menemen’de yapılacak taş ocağı için İzmir Valiliği’nin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı için konuşan Belediye Başkanı Şahin, “Büyükşehir baraj yapmak istiyor. ÇED raporundan dolayı sürüncemede kalıyor. Burada gerek yoktur diyorlar. Sonuna kadar haklıyız” dedi.

Menemen’de taş ocağı isyanı… Başkan Şahin: Sonuna kadar haklıyız!

EGEDESONSÖZ - Menemen Emiralem’de İzmir Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” izniyle açılması planlanan taş ocağı, kırma – eleme, hazır beton tesisi projesiyle ilgili toplantı yapıldı.

Toplantıya Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, çeşitli STK temsilcileri, Emiralem ve civar köy muhtarları, yöre öncüleri, avukat ve doktorlar katıldı.

SONUNA KADAR HAKLIYIZ
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin toplantıda konuşmacılar dinledikten sonra söz aldı. Şahin, “Konuşulanları toparlayacak olursak, çevre konusu olunca hepimizin ayağa kalkması gerek. Bunda hemfikiriz. Bu noktada herkes birleşiyor. Birleşen arkadaşlara da çok çok teşekkür etmek istiyorum. Biz de belediye olarak birleşmek zorundayız. Madem bu bölgenin şehreminliğini, belediye başkanlığını yapıyoruz, buna duyarsız kalmak mümkün değildir. Daha önceki termik santrallerle ilgili hep içindeydik, destek koyduk. Burada da “Kamu yararı vardır” diyerek Valiliğin verdiği bir karar var. Büyükşehir belediyemiz baraj yapmak istiyor ki insanların hayatı su demektir, ÇED raporundan dolayı sürüncemede kalıyor. Su toplayacak, baraj yapacak bir kurum ÇED’e takıldığı için 3-5 yıldır o barajı yapamıyor. Engelleniyor. Burada ise ÇED’e gerek yoktur, toz yapabilirsiniz, tarımı mahvedebilirsiniz diyorlar. Biz sonuna kadar haklıyız. Öncelikle hukuki yollara başvurarak bölge idari Mahkemesine başvurarak yürütme durdurma kararı isteyelim. Kamuoyu önemli. Belki davamızı yüzde yüz alacağız. Daha önceki örneklerimizde olduğu gibi. Hiçbir siyasi ayrım yapmadan MHP, CHP, AKP…” diye konuştu.

İMZALARIMIZ BİNİ BULDU
Emiralem’de doğup büyüdüğünü ifade eden yöre halkından Emekli Albay Mehmet Çoban, “Kuzeyimizde Aliağa’nın petrol ve demir – çelik tozu, doğumuzda da kireç tozu olursa Menemen ve Emiralem yaşanmaz hale gelecektir. Sözü edilen bölge Doğasıyla havasıyla çok çok güzel Karagöl’e 2 kilometre uzaklıkta bir yerdir. Hem İzmir’in içme sularını, doğasını ve canlılarını etkileyecek bir noktadadır. Yakınında zeytinlikler, OÇEM (Otizmli Çocuklar Eğitim Merkezi), Karşıyaka Koleji vardır. Bu nedenle toplantıya katılan herkesten bu konuda bizlere destek vermesini istiyorum. Yargı konusunda en kısa zamanda gerekeni yapmış olacağız. Üç gün önce Değirmendere Muhtarımız Nurdoğan Çiftçi abimize bu tebligat yapıldığında, biz imza toplamaya başladık, şu an Emiralem’deki imzamız bini buldu. Bin kişinin imzasıyla bu işe başladık. Bir de 6 yaşındaki bir yavrumuzun biz imza toplarken bize verdiği dilekçe şahsen benim gözlerimi yaşarttı. Sizlerin de okumanızı isterim: Bize güzel bir dünya bırakın, diyor. Ben çok etkilendim. Bu vesile ile Merkez Mahallesi Muhtarımız Yakup Evgi’ye, Yayla Mahallesi Muhtarımız Mehmet Turgut’a ve Değirmendere Mahallesi Muhtarımız Nurdoğan Çiftçi abimize çok teşekkür ediyoruz. Hemen hızlı hareket ettiler.

Başaracağız. Bir bilgi daha vermek istiyorum. İnternetten yaptığımız araştırmalarla köyümüzde tam 40 çeşit sebze ve 20 çeşit meyve yetişmektedir. Tarım için önemli bir veri olduğunu düşünüyorum. Dava süreci için gerekli maddiyat için de siz değerli belediye başkanımız ve oda başkanlarımızdan yardım talep ediyoruz. Bütün dağ köylerimizin muhtarları, Emiralem’deki öncüler, oda başkanlarımız, OÇEM ve Karşıyaka Koleji’nin değerli müdürleri de bence bu davaya müdahil olmalılar” dedi.  

Toplantıya katılanların konuyla ilgili düşünceleri şu şekilde oluştu:

Menemen Belediyesi MHP İlçe Meclis Üyesi Tanzer Sucu: Öncelikle Belediye başkanımıza, muhtarlarımıza, esnaf odaları, ziraat odaları gibi bizleri destekleyen tüm sivil toplum kuruluşlarına çok teşekkür ederiz. Burada siyasi parti ayrımı asla yapmadan Emiralemimizi korumak için ne gerekiyorsa hep beraber yapacağımıza ve bu işin hakkından geleceğimize inanıyorum.

Belediye Avukatı Gülay Mete: Öncelikle Emiralem en temiz havanın olduğu yer. Menemen’in rüzgarının geldiği yer. Daha önce de termik santrallerle ilgili sıkıntımız olmuştu. Yine sivil toplum örgütleri, odalar, avukatlar ve menemen halkı destek vererek bu sorunu çözmeye çalıştık. Bir anlamda başarılı olduk ama mücadele devam ediyor; çünkü her geçen gün yeni bir sorunla karşılaşabiliyoruz. Bu taş ocağı da yine hem merkeze hem tarım topraklarına çok yakın. Ayrıca öğrencilerimizin olduğu ve halkımızın doğrudan etkileneceği bir yerde. Tarım toprakları üzerine etkileri de düşünüldüğünde yeni bir çevre sorunuyla karşı karşıyayız. Bunun bir süreç olduğunu biliyoruz; ama başlamadan yürütmenin durdurulması kararını alabilirsek o toz toprağa, çevre kirliliğine maruz kalmadan engel olabiliriz. Bu nedenle destek olan herkese teşekkür ediyoruz.

PATLATILAN KAYALAR SAATTE 206 KG TOZ ÇIKARACAK

Avukat Diler Bosut Güven: Öncelikle tüm katılımcılara ve size bu konudaki duyarlılığınız için teşekkür ederiz. Burada odalarımız, müvekkillerimiz de var bizim Menemen olarak bu konularda bir geleneğimiz var. Avukat Gülay Hanımın da dediği gibi termik santral konusunda da Menemen Belediyesi, Tüm odalarımız ve vatandaşlarımızın da katılımıyla termik santrallerin bölgede yaratacağı kirliliğe karşı birtakım davalar açtık ve bu davalarımız devam ediyor. Bu davalarımız devam ederken önümüze böyle ikinci bir ateş topu düştü. Biz yine aynı yapılanma ile bu mücadeleye devam etme kararındayız. Birçok avukat arkadaşımız da bunu destekliyor. Yine gönüllü vekalet alarak aynı amaçla bu davada da sonuç alma gayretiyle yola düştük. Şu an Emiralem’den çok sayıda katılımcı var burada. MHP Meclis üyemiz, muhtarlarımız da yöre halkının bu projeyi gerçekten istemediği noktasını önümüze taşıdılar. Bize de destek olmaktan başka görev kalmıyor. Valilikten ‘ÇED gerekli değildir' kararı açıklandıktan sonra bizim yasal dava açma sürecimiz başladı. Bu süre de bir aydır. Biz bunu on gün içinde toparlamak istiyoruz. TCDD Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün Menemen – Manisa arasındaki demir yolunun iki ve üç hatlı hale getirilmesi ve rehabilitasyonu olarak tanımlanıyor. Bu projenin içinde hızlı tren ibaresi geçmiyor ve Manisa’yla sınırlandırılmış. Faaliyet 36 hektarlık alandadır. Bu alanın bir kısmı meradır. Tesis alanı 1/100.000lik planda tarım arazisidir. Tesis Gediz Nehri'ne 50 metre, Manisa Karayolu'na 250-350 metre mesafededir. Projede der ki yılda 1.600.000 ton bazalt kaya dinamitle patlatılacaktır. Bu patlatmalar gürültü, titreşim, toz oluşumuna neden olunacağını ifade etmişler. Firma saatte 206 kg toz çıkacağını belirtmektedir.Patlatmada yılda 6 bin kg dinamit, 432 bin kg anfo patlayıcıları kullanılacaktır. İki günde bir patlatmalar yapılacaktır.

BİTKİ VE TOPRAK ÖRTÜSÜ KALDIRILACAK, SAATTE 32 TON SU TÜKETİLECEK
Uygulanması planlanan söz konusu proje ile arazide 10 santimetrelik bitki ve toprak örtüsü sıyrılacak, kaldırılacaktır. Tesiste bir saatte çıkacak 18 ton hafriyat, bin 500 metrekarelik depolama alanına taşınacaktır. Çıkacak pasa 5 bin metrekarelik pasa döküm alanında depolanacaktır. Taşımalar günde 214 seferde olmak üzere 30 tonluk kamyonlar ile yapılacaktır. Tesis için 3 bin 200 metre ulaşım yolu kullanılacaktır ifadesi yer alıyor. Bu tesiste patlamalarla kayaçlar küçük parçalara ayrılacak, bu küçük parçalar işlem görüp tekrar yine bu alanda kurulacak olan hazır beton işleme tesisinde de çimento üretilecek, deniyor.  Tesisin hazır beton santralinde saatte 160 metreküp beton hazırlanacaktır. Saatte 32 ton su tüketilecektir. Proje dosyasına göre su, Emiralem belediyesinden alınacak diye tanımlanmış; ama Emiralem Belediyesi artık yok. Belediyeden sağlanacak, olmadığı takdirde yeraltı sularından DSİ tarafından karşılanacaktır, denmiş. Kurulacak tesiste 7 ile 15 personel çalıştırılacağı belirtilmektedir. Projede; bölgenin 1.derece deprem bölgesi olduğu, patlatmalarla oluşacak çukurluklar oluşabileceği, bu çukurların su dolabileceği ve taşkına sebep olabileceği; ama buna dair de birtakım önlemleri olduğu yazılmış projede. Önlemler açıklanmamış. Heyelan ve erozyon tehlikesi ve dinamit patlatması nedeniyle yangın tehlikesi bulunduğu, bunlara karşı önlemler alınacağı belirtilmiştir. Bu bölge neresi? Emiralem, Değirmendere, Bağcılar arasındaki tepelerimiz. Bu tepelerimiz aslında doğal sit. Ben ifade etmeyeyim, Menemen Ziraat Odası başkanımız Metin Bey aramızda, bir takım muhtelif zeytinlikler var, diyor yalnızca projede. Başkaca da tarım ve tarım ürünlerinden söz edilmemiş. Böyle kısıtlı bir proje önümüzdeki. Biz o yörede yaşayan insanlar biliyoruz ki orada hakim rüzgar Menemen’e doğrudur. Oradan çıkacak tozlar Menemen ovasını nasıl etkileyecektir, bunu uzmanların dile getirmesini bekleriz. O bölgede yine Karşıyaka Koleji, çok özel seçilmiş yıllar öncesinden beri Türkiye’de bir ilk olan otizmli çocuklarımızın öğrenim gördüğü bir okul da mevcuttur ve bu okullarımız hemen tepenin eteklerindedir. İnsan sağlığı da bu durumun elbette etkisinde. Tarım ürünleri etkilenirse insan sağlığı da etkilenir. Böyle tehlikeler içeren bir proje var önümüzde. Avukat Saim Bey de burada, başka avukat arkadaşlarımızla birlikte gönüllü vekaletlerle bu davayı açmak üzere görev verildiğinde hazırız. İzmir Barosu da davaya müdahil olacak. Buradan bu karar çıkarsa süre kaybetmeden yolumuza devam edelim.

Çaltı Muhtarı Gürol Kaplan: Göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu yeni bir olay. Bu önce bizim köyün giriş yoluna bunu yapmak istedi. Biz köylü olarak karşı çıktık. Davamızı açtık; ama bu defa Değirmendere’ye kaydırdıklarını duyduk. Bize dinamit patlatmayacaklarını söyledikleri halde biz karşı çıkmıştık; ama ayrıntıya girince neler olduğunu görüyoruz. Biz şu anda Çaltı, Ayvacık, Bağcılar, Alaniçi ve Karaorman muhtarları olarak birleştik. Daha önce de ben bu davayı açmak için muhtarlardan imza toplamıştım. Biz Çaltı köyü olarak 40 kişi ve 5 muhtarla davamızı açtık. Şimdi davanın çapı daha da büyüdü. Belediyemizin de desteğini alarak bu işin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Bütün arkadaşlarıma ve sayın başkanıma da desteği için çok teşekkür ediyorum.

Nihat Arıcı: Ben Kır Mahalle’de yaşıyorum. Sözü edilen şantiye benim bölgemde, benim mahallemin bölgesinde yapılacak. Ben sayın konuşmacıların değinmedikleri iki şeyden söz etmek istiyorum. Bir tanesi, biz tarımla geçinen bir bölge olarak Gediz’i kullanmak zorunda kalıyoruz. Şu anda Gediz’in zehirli suyunun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunu değiştirmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin o bölgede yapmak istediği bir baraj projesi vardı. Fakat o proje ÇED raporu verilmemesi nedeniyle sürüncemede devam ediyor. Bu baraj projesini ortadan kaldıracak olan bir şantiye olduğunu düşünüyorum bunun. Bir başka konu yine o bölgedeki temiz kaynak sularının Cansu ve Egelife’a kaynak yarattığını biliyorum. Orada gerçekleşecek patlamaların bu içme suyunu tehlikeye sokacağını düşünüyorum. Bir başka konu da, Emiralem son 10 yılda tersine göç alan bir bölge. Çok sayıda hekimimiz, emniyet müdürümüz, hakimimiz, avukatımız var. Onlar burayı huzur ve temiz hava olan bir yer olduğu için tercih ediyorlar. Bu anlamda da topraklarımızın değeri yükseliyor. Bu şantiyeyle bu da tersine dönecektir diye düşünüyorum.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl: Menemen gerçekten iyi bir tarım havzası. Ziraat odasında bunu her zaman söylüyoruz. Ama bunun gibi tehlikelerle sürekli tehdit altında. Sanıyorum daha önce de Veli beyin başkanlığı döneminde taş ocağı tehdidi olmuştu. O zaman da mücadele edildi. Ben bölgeyi şöyle bir değerlendirmek istiyorum: Çilekte coğrafi işaret aşamasında. Sera iklimi var. Yani Emiralem’in iklimi çok farklı. Çileğin yetişmesi için çok elverişli. Menemen’e dağılan suyun toplandığı yer şantiye olarak gösteriliyor. Eğitim kurumlarımız var aynı bölgede. Yerleşimin olduğu kalabalık bir bölge ve tarım alanı. Yani gerçekten burası korunması gereken bir alan. Fakat günümüzde kamu yararı diye bir madde var. Bu madde kullanılıyor. ÇED gerekli değildir, denmiş. Hepimiz mücadele vereceğiz. Öyle görünüyor.

Avukat Diler Bosut Güven: Ziraat Odası Başkanımız Metin Beyin sözünü ettiği dava ile ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyorum. Bundan yaklaşık 10 yıl önce bölgemizde Emiralem Belediyesi var iken aynı bölgeni az üstüne, Karagöl eteklerine Öztüre Firması bir kireç ve taş ocağı açmak istemişti. Veli Bey ruhsat vermeyince bir dava süreci başlamıştı. Biz yine aynı şekilde avukat arkadaşlarla görev almıştık. İdari Mahkemesi burada patlatılacak dinamitlerin su kaynaklarının ortadan kalkmasına, tarımın ve insan sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır, diye iptal kararı verdi ve bu karar kesinleşti. Biz şu anki proje dosyası ile onun alanını, patlatılacak dinamitleri karşılaştırdığımızda o dönem patlatılması planlanan dinamitler bugünkülerin çok çok altındaydı. Biz bu kararı da emsal göstereceğiz. Bu davada da lehimize karar çıkmasını çok büyük ihtimal görüyoruz.

22 Eylül 2017 Cuma günü, saat 11.00’de Emiralem OÇEM (Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi) yakınındaki zeytinliklerin olduğu yerde bir basın açıklaması yapılmasına karar verildi.

 
İzmir'de gaziye Gaziler Günü'nde ayıp! 'Onurum kırılıyor dedim ama...'
 
Otel mutfağında feci olay! Kaynar kazana düştü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aliriza BÖLÜk 25 Eylül 2017 Pazartesi 15:39

Yukarıda yazılan tüm fikir ve beyanları destekliyorum basın açıklamasını yaptığımız gün MHP genel başkan yardımcımız sayın Kenan Tanrıkulu bu konuyla ilgili iki bakanlığa yazılı soru önergesi vermiştir Belediye başkanımız bu konuda gösterdiği hassasiyeti keşke tarım arazilerini koruma konusunda da gösterseydi orda öyle burda böyle hiç samimi bir davranış değil.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Şenol: “Esnafımızın yanındayım”
30. Ahilik Haftası, Gaziemir’de düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. ...
Bornova Aşık Veysel’de müzik ve dans ziyafeti
Bornovalılar, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Kent turlarında 'güz' etabı: İzmir sizi çağırıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılından bu yana sürdürdüğü ve büyük ...
 
TÜFAD'dan Pekdaş'a teşekkür ziyareti 
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) İzmir Şube Yönetim Kurulu, ...
Buca’da Balkan Rüzgarı esecek
Buca Belediyesi’nin bu yıl 6.sını gerçekleştireceği “Balkan Festivali” için nefesler tutuldu.
Çiğli'de gaziler gecesi
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Gaziler Günü nedeniyle ilçede yaşayan ...
 
Antrenörlerden Pekdaş’a teşekkür
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜRFAD) İzmir Şube Yönetim Kurulu ...
Karşıyaka'da yeni eğitim yılında yüzler gülüyor
Öğrencilerin daha sağlıklı ve çağdaş ortamlarda eğitim görmeleri için ...
İmzalar atıldı... Ödemiş'e iki yeni okul geliyor
Ödemiş Belediye Başkanı A.Mahmut Badem, Ödemiş’te yapılacak iki yeni okulun ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva