HABERLER>TARIM
3 Mayıs 2021 Pazartesi - 09:48

Menemen’de kırmızı alarm: ‘Artık tütün ekmeyi düşünüyoruz’

Menemen Ovası kuraklıkla boğuşmaya devam ediyor. İlçe tarımında ciddi su sıkıntıları yaşanması üzerine bölgedeki pamuk yetiştiriciliği ciddi ölçüde azalırken daha az su ihtiyacı olan ürünler tercih edilmeye başlandı. Menemen’de yaşanan kuraklık sıkıntısına dikkat çeken Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, “Hatta geçtiğimiz günlerde Virginia tütünü ekimi teklifi geldi. Biraz geç kaldı bunlar tabi, biraz daha erken gelseydi tütün ekmeyi düşünecek duruma gelmiştik. Çünkü tütün çok su istemez” dedi.

Menemen’de kırmızı alarm: ‘Artık tütün ekmeyi düşünüyoruz’

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Menemen Ovası'nın içinde bulunduğu kuraklık sıkıntısı gün geçtikçe artıyor. 2020 yılı yaz sezonunda yoğun pamuk ekiminden ayçiçeği ekimine geçilen bölgede, çiftçiler daha az su ihtiyacı olan ürünler üretmeye çalışıyor.

Bölgede yaşanan kuraklık sorunuyla birlikle, İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in ifadelerine göre 2020 yılı yaz döneminde ürünlerin son sulaması yapılamadığı için ciddi kayıplar oluştu.

“MENEMEN’DE YAŞANACAK KURAKLIK TÜRKİYE TARIMINI ÇOK CİDDİ SIKINTIYA SOKACAK”
2020 yazında yaşanan kuraklığın 2021'de daha ciddi boyutlara ulaşabileceğini belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, “Yağmurlar yağdı İzmir’in içme suyu barajları doldu ama bizim sulama suyumuz yok. Menemen yemyeşil görünüyor ama yazın tarım yapmak için çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Yeraltı sularımız ne kadar dayanacak bilmiyoruz. Çünkü suyu çekiyorsun bir zaman sonra aşağı düşüyor ve motorlar bu suyu çekemiyor. Bu yıl kuraklığı en çok hisseden ilçe Menemen olacak diye düşünüyoruz. Bunun sebebi ise Salihli’den salınacak 25 günlük su Menemen’e nasıl ulaşacak? Arada Salihli, Turgutlu, Ahmetli, Muradiye var. Bütün bunlar sulandıktan sonra Menemen’e gelecek. Bu gelen su, Aliağa’ya da gidiyor Foça’ya da. 200 bin dönüm sulama birliğimizin tespitli sulama yeri var. Türkiye tarımını buradaki bir kuraklık çok ciddi bir sıkıntıya sokacaktır” diye konuştu.

"TÜTÜN EKMEYİ DÜŞÜNECEK DURUMA GELDİK"
Menemen’de çiftçilerin tarım yaparken odalar ve il tarım müdürlüğü ile el ele çalışıp suya dayanıklı ürünler yetiştirme gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Karagöl, bölgede ağırlıklı olarak ayçiçeği üretiminin 2021 yazında da gerçekleşeceğini belirterek, “Bunun dışında susam ekimi yapılacak. Hatta geçtiğimiz günlerde Virginia tütünü ekimi teklifi geldi. Biraz geç kaldı bunlar tabi, biraz daha erken gelseydi tütün ekmeyi düşünecek duruma gelmiştik. Çünkü tütün çok su istemez” dedi.

MENEMEN JEOTERMALE KARŞI SAVAŞINI KAZANDI!
Karagöl, Menemen bölgesindeki jeotermal başvurularına, çiftçiler ile birlikte karşı çıktıklarını açıklayarak, 2020 yılında başvurusu yapılan jeotermal kuyusu başvurularına karşı açtıkları davayı kazandıklarını belirtti. Karagöl, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Jeotermal enerji santrali kurulmasına yönelik Menemen’de 1-2 dava oldu. Odamız avukatlarıyla dava açtık ve o davayı kazandık. Aşağı yukarı 40-50 avukat arkadaşımız ücretsiz olarak bizim davalarımıza geliyor, o arkadaşlarımız geçtiğimiz günlerde davayı kazandı. Menemen’de sondaj başvurusu reddedildi. Süreç 1 yıldır devam ediyordu. Jeotermale karşı savaşımızı kazandık ama bu bitmeyecek hemen başka bir yerden firma tekrar başvuracak. Bunlar gördük. Taş ocaklarında 3 tane ayrı firma, 1’ini kazandık durdu hemen 2’ncisi başvurdu onu da kazandık 3’üncüsü başvurdu…"

 
'Hindistan varyantı aşıyı ve bağışıklığı etkisizleştirebilir'
 
Büyükşehir'den seyyar satıcılara destek
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
komedi 3 Mayıs 2021 Pazartesi 20:12

Oriental tütün denilen Türk tütününde kota varken Virginia tipi tütünde kota yok! Odqa başkanı yanış biliyor, sulama istemeyen (can suyu dışında) Tütk tütünüdür, Virginia ve Burley tipi tütünler sulama ister, yaprakları da pazı yaprağı gibidir!

Yorumu oyla      2      3  
Abdilkadir Demirel 3 Mayıs 2021 Pazartesi 15:23

Tütünde de kota var.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Datçalı tarım işçilerinin 'erkenci bezelye' mesaisi
Muğla'nın Datça ilçesinde, erkenci bezelyenin hasadına başlanırken, verim ...
Manisa'nın yaprağı dünyaya ihraç ediliyor
Manisa'da, ilkbahar aylarında kadınlar tarafından toplanan asma yaprakları, ...
Enginar üreticinin yüzünü güldürdü
Türkiye'nin enginar üretiminin yüzde 35'inin yapıldığı İzmir'de üreticiler, ...
 
Neptün Soyer uyardı: İzmir obruk tehlikesiyle karşı karşıya!
İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, "Kanada’yı örnek alıp oradaki ineklerden ...
Ekimi yapıldı! 'Yeni ve katma değeri yüksek bir ürün'
Sivas'ta son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan ‘mor patates’ türünün ...
Salgına rağmen... Tarım projesine rekor başvuru!
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin lansmanını yaptığı IPARD ...
 
Ödemişli patates üreticileri, TMO alımına hazırlanıyor
İzmir'in Ödemiş ilçesinde patates üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisinin ...
Alımına başlandı... Ücretsiz dağıtılacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, üreticilerden patates ve kuru soğan alımına ...
Bahçelerde zirai don nöbeti
Manisa'nın Kula ilçesinde üreticiler, geceleri zirai donun meyve bahçelerine ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva