HABERLER>TARIM
28 Temmuz 2017 Cuma - 18:20

Menemen'de domates üreticisi isyanda!

İzmir'in Menemen İlçesi'nde Ziraat Odası tarafından, domates fiyatlarının giderek düşmesi üzerine üreticilere destek sağlamak için 3 ton domates satın alınarak, halka ücretsiz dağıtıldı.

Menemen de domates üreticisi isyanda!

Menemen Ziraat Odası, fiyatlardaki düşüşle birlikte emeğinin karşılığını alamayan domates üreticilerine destek vermek için ücretsiz 166 kasa yemeklik domates dağıttı. Menemen Ziraat Odası önünde yapılan etkinliğe Oda Başkanı A. Metin Karagöl, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral ve üreticilerden de katılanlar oldu.

Çiftçinin sesi olmaya çalıştıklarını belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, oda önünde dağıtılan domateslerin kilosunu 45 kuruştan aldıklarını ve giderleri oda bütçesinden karşıladıklarını ifade etti. Domates fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle hem üreticileri desteklemek hem de farkındalık yaratmak istediklerini kayededen Karagöl, haldeki fiyatlara göre salçalık domatesin kilosunun 30-32 kuruş, kurutmalık domatesin 38-40 kuruş, yemeklik domatesin ise 40-42 kuruş olduğunu söyledi.

Karagöl, "Tarım ürünleri fiyatları yüksek olduğunda hükümet ithalat vergilerini düşürerek, ithalatı kolaylaştırıp çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatının düşmesine neden oluyor. Ama ne yazık ki tüketici fiyatları düşmüyor. Üretici ürünü düşük fiyatlarda satarken tüketici pahalı tüketmeye devam ediyor. İthalatın artış gösterdiği ürünlerin başında et, canlı hayvan, saman, pamuk, pirinç, buğday ve bakliyatlar geliyor. Örneğin ette 2010 yılından beri ithalat yapılmasına rağmen tüketici fiyatları sürekli artmıştır. Şimdi de tam üretim zamanı olan bu günlerde ürünlerimiz çok düşük fiyatlandırılıyor, buna kim müdahale edecek? Çiftçi mazot, gübre, ilaç, işçilik gibi masrafını karşılayamadığı için üretimden uzaklaşıyor. Üretim olmayınca fiyatlar yine yükselecek, tüketici yine zarar görecek" diye konuştu

TÜKETİCİLERİ UYARDI
Tüketicilerin böyle durumlarda ucuz olan ürünü daha fazla alıp, salça, kurutma veya konserve yapmasını isteyen Karagöl, zor dönemler öncesi hazırlık yapabileceklerini kaydetti. Bu önlemin ürünlerin mevsiminde tüketimini sağlayacağından daha sağlıklı olduğunu ifade eden Metin Karagöl, "Ucuz ürünün daha fazla alınması, üreticinin malının dökülmemesini de sağlar. Çiftçi, insanlık var oldukça doyurmak, giydirmek, ısıtmak için üretimde hep var olmalıdır. Genç çiftçi çok azaldı, böyle giderse tarım yapacak nesil yetişmeyecek. Üretim talepteki artışın gerisinde kaldığı sürece tarım ürünleri ithalatı artmaya devam edecek. Bunu önlemek için, tarıma elverişli olan topraklarımızı korumak, çiftçimizi yaşatmak için devletçe uygulanan destekleme ve pazarlama politikalarının tekrar gözden geçirilmesi, kooperatifçiliğin desteklenmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir" dedi.

Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral da, en uzun süre güneşin görüldüğü ova özelliği taşıyan Menemen Ovası'nda yetişen domatesin lezzetinin farklılığına dikkat çekti. (DHA)

 
İzmir'de TIR dehşeti: Anne ile kızı ayırdı
 
Cumhuriyet Gazetesi davasında 5 tahliye talebi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatın merkezi oldu: İzmir'den dünyaya yayılıyor
İzmir'in Torbalı ilçesi, domates kurutmak için açılan sergilerle kırmızı ...
İlk defa ekildi, hasadı yapıldı...Şimdi sıra ihracatta!
Demirtaş'ta turşuluk salatalık hasadı başladı.
Eskiyörük, tarımın yapısal sorunlarını hatırlattı
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Gıda Tarım ve Hayvancılık ...
 
İlk üzüm gittiği gibi döndü: Rusya'dan açıklama
Türkiye’den Rusya’ya 2017 rekoltesinden ihraç edilen ilk parti üzümlerde ...
Zeytinciliğin kitabını yazdılar
İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal: "Kitabın temel amacı, ...
İzmirli kiraz üreticisi altın yılında
İzmir'in Ödemiş İlçesi'ne 40 kilometre uzaklıktaki Bıçakçı Mahallesi'nde ...
 
Ege'den Van'a zeytinyağı tanıtımı
'Zeytinyağının Pazar Payının Arttırılması Projesi' kapsamında Van'da düzenlenen ...
İzmirli çiftçi bayram edecek: 170 milyonluk cansuyu!
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen ve 3’te 2’si tamamlanan Beydağ ...
Küçük Menderes'te geri sayım: Çiftçinin yüzü gülecek!
DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Ege Bölgesi'nin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva