HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Eylül 2019 Çarşamba - 11:03

Menemen'de Cemil Meriç anısına atölye

Ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Hüseyin Cemil Meriç’in ismi Menemen Kubilay Kültür Merkezi’nde bulunan bir atölyeye verildi. Cemil Meriç Sosyal Bilimler Atölyesi, bilim, felsefe ve sosyoloji atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Menemen de Cemil Meriç anısına atölye

Menemen Belediyesi tarafından Kubilay Kültür Merkezi’nde açılan atölyeye ismi verilen Hüseyin Cemil Meriç, başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamıdır. 

Menemenli çocukların sosyologlar, pedagoglar ve diğer meslek dallarından uzmanlar eşliğinde bilim, felsefe ve sosyoloji üzerine atölye çalışmaları yapacakları salona Cemil Meriç adını vermelerinin tesadüfi bir seçim olmadığını belirten Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Çocuklarımızın Türk sosyal bilimcileri tanıması, öğrenmesi, örnek alması ve onların düşüncelerini yaşam biçimi haline getirmesi demek aydınlık bir geleceği bu topraklarda daimi kılmak anlamına gelir. Geleceğimiz olan çocuklarımızı Cemil Meriç'lerin yaktığı ışıkla aydınlatmayı asli görevimiz sayıyoruz” dedi.

Çocuk ve gençlerin eğitimine büyük önem veren ve bu alanda yaptığı çalışmalarla farkını ortaya koyan Menemen Belediyesi, kurduğu yeni atölye ile sosyal bilimlere verdiği desteği gözler önüne seriyor. Düşünen, araştıran, çözümlemeler yapan bir nesil inşa etme gayreti içinde olduklarını her fırsatta dile getiren Başkan Aksoy, “Düşünen, aklı ve mantığını ön planda tutan nesillerin yetiştiği bir ülkede gericiliğe geçit yoktur. Aydınlık bir gelecek ve bilimsel gelişme için, çocuk ve gençlerimizin eğitimini her zaman destekleyeceğiz” diye konuştu

Hüseyin Cemil Meriç kimdir? 

Cemil Meriç, 12 Aralık 1916 tarihinde, Reyhanlı, Hatay'da dünyaya geldi.. İlk ve orta dereceli öğrenimini Hatay'da tamamlamasının ardından İstanbul'da bulunan Pertevniyal Lisesi'ni okuyan Meriç, bu sırada Nazım Hikmet ve Kerim Sadi başta olmak üzere dönemin solcu aydınlarıyla tanıştı. Bu okulu bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi'nde Felsefe eğitimi aldı. Geçim sıkıntısı nedeniyle 1937'de İskenderun'a döndü. İskenderun'da bir süre öğretmenlik ve Tercüme Kalemi'nde reislik görevlerinde bulundu. Türk Hava Kurumu'nda sekreterlik, belediyede kâtiplik gibi geçici işlerde çalışan Meriç, 1939 Nisan ayında Hatay hükümetini devirmek iddiasıyla tutuklanıp Antakya'ya götürüldü; idam talebiyle yargılandı; iki ay sonra beraat etti. 1940 yılında tekrar okumaya dönerek İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Meriç, 1942-1945 yılları arasında Elazığ'da, 1952-1954 yılları arasında ise İstanbul'da Fransızca öğretmenliği görevinde bulundu. 1940'ta İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'na burslu olarak kabul edildi, iki yıl bu kurumda öğrenim gördü. 1941'den başlayarak İnsan, Yücel, Gün, Ayın Bibliyografyası dergilerinde yazıları yayımlamaya başladı. 1983'te eşi Fevziye Hanım'ı kaybeden Meriç, aynı yıl Ağustos ayında beyin kanaması geçirdi ve sol tarafına felç indi. Sağlığında basılan son eserleri Işık Doğudan Gelir (1984) ile Kültürden İrfana (1985) oldu. 13 Haziran 1987'de hayatını kaybetti. Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir. 2004 yılında Üsküdar Belediyesi'nin açtığı kültür merkezine, 2012 yılında Hatay'daki il kütüphanesine adı verilmiştir. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde doğduğu ev müzeye dönüştürülmüştür. 2013'te İzmir'de bir ortaokula ismi verildi.

Başlıca Eserleri

Hint Edebiyatı (1964), Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist (1967), Umrandan Uygarlığa (1974), Bir Dünyanın Eşiğinde (1976), Mağaradakiler (1978), Kırk Ambar (1980), Bir Facianın Hikayesi (1981), Işık Doğudan Gelir (1984), Kültürden İrfana (1985), Bu Ülke (1974, 1985), Jurnal I (1992), Sosyoloji Notları ve Konferanslar (1993), Jurnal II (1994)

Ödülleri

1974- Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü
1983- Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği'nin Yılın Yazarı ödülü
1981- Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Fikir Eserleri ödülü

 
Buca’da Balkan rüzgarı esecek
 
Pençe-3 Operasyonu'nda yeni safhaya geçildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Eylül 2019 Çarşamba 11:52

serdar bey, bula bula bu kişinin adını mı buldunuz. Biraz geçmişini araştır bakalım, bu yakışıyor mu? Bırak da bu adı sağcılar koysun.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’da Balkan rüzgarı esecek
Buca Belediyesi tarafından bu yıl 8’inci kez düzenlenecek Uluslararası ...
Karaburun ve Mordoğan’da kurtuluş coşkusu
16 Eylül’de Mordoğan’ın, 17 Eylül’de ise Karaburun’un Kurtuluş Günü; 97’inci ...
İzmir’in kadın şoförleri yola çıktı
İzmir’de kadın şoförleri yola çıktı
 
Başkan Gümrükçü'den 'kadın dostu kent' taahhüdü
Toplumun yarısı oluşturan kadınlara yönelik projeler geliştirerek uygulamaya ...
Başkan Soyer’e esnaf teşekkürü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahilik Haftası nedeniyle ...
Karşıyaka’da ‘Ayın Konuğu’ söyleşileri başlıyor 
Karşıyaka Belediyesi, kent kültürüne katkı sunmak amacıyla alanında uzman ...
 
İller Bankası neşteri vurdu, başkanlar konuştu!
İlçe belediyelerinin önemli gelir kaynakları arasında gösterilen İller ...
Büyükşehir kolları sıvadı: İzmir’in o bölgesine itfaiye yerleşkesi kuruluyor!
Buca Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Erhan Şen’in İzmir Valiliği’ne ...
Torbalı'da paraşüt heyecanı: 6 bin fitten atladı
78 paraşütçünün katıldığı 47. Türkiye Paraşüt Şampiyonası’na Amatör Paraşütçüler ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva