HABERLER>GÜNCEL
24 Mart 2020 Salı - 11:03

Menderes'ten Papa'ya 'çöp tesisi' mektubu!

Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes ilçesinde kurmayı planladığı 2 bin ton kapasiteli Menderes Güney- 2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, ilçedeki üreticilerin tepkisine neden oldu. Tesisin kurulacağı Çakaltepe Gölova mevkisinin Meryem Ana Evi'ne 13 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen Menderes Ziraat Odası Başkanı Kadir Telli, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'a konuyla ilgili mektup göndereceğini belirtti.

Menderes ten Papa ya  çöp tesisi  mektubu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin çöp sorunu çözmek ve çöpü ekonomik değere dönüştürmek için Menderes ilçesinde katı atık bertaraf tesisi kurmaya hazırlanıyor. 10 MW enerji üretim kapasiteli tesis, Çakaltepe Gölova mevkisinde kurulacak.

Menderes ile Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarının değerlendirileceği, günde 2 bin ton kapasiteli Menderes Güney-2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin ihalesi yapıldı. İhaleyi, yılda 4 milyon 250 bin TL kira bedeliyle en yüksek teklifi veren Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. kazandı. Söz konusu şirket tesisi kuracak ve 15 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi'ne kira vererek, işletecek.

İzmir'in 4'üncü katı atık bertaraf tesisi olacak olan Menderes Güney- 2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, Menderesli üreticilerin tepkisine neden oldu. Bölgedeki 20 bin dönümde sera kurulduğunu ve yılın 12 ayı tarımsal üretim yapıldığını ifade eden Menderes Ziraat Odası Başkanı Kadir Telli, zeytin, şeftali, domates ve mandalina gibi çok sayıda üründe kalite ve verim kaybı yaşanabileceğini dile getirdi.  

Selçuk, Zeytinköy, Kuşadası ve Barutçu'nun su şebekesinin bölgeden geçtiğini söyleyen Telli, "Burada hayvan çiftlikleri var, zeytin alanlarımız çok geniş. Aynı zamanda tarihi İpek Yolu güzergahındayız. Meryem Ana Evi'ne 13, Selçuk ve Efes'e 10 kilometre uzaklıktayız. Selçuk Belediyesi, Zeytinköy ve Pamucak'taki otellere içme suyu buradan gidiyor. Artık buraya her gün tonlarca çöp gelecek. Etrafı çevirecekler, ağaçları sökecekler. Bizim başka şansımız yok. Sanayi gelişmemiş, tarım yapıyoruz" dedi.

'KANAYAN YARAYI KUCAĞIMIZDA BULDUK'

Katı atık tesisine Menderes halkı olarak kesinlikle karşı olduklarını anlatan Telli, biri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, diğeri Vatikan Büyükelçiliği'ne gönderilmek üzere 2 mektup yazdığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Katı atık tesisine taşınacak çöplerin etrafa dökülmemesi için uçan yol yapmaları lazım. Çöp, İzmir'in yıllardır kanayan yarası, biz bunu kucağımızda bulduk. Biri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a diğeri de Papa'ya verilmek üzere iki mektup yazdım. Bizim kutsal toprağımız nasıl Mekke ise onlar için de kutsal toprak burası. Meryem Ana Evi'nin dibine çöp tesisi kuruyorlar. Bu tesis olursa pislik koku oraya da gelecek. Onlar da tepki verirler. Ayrıca nerede bu çevreciler? Burada insan hayatı söz konusu. Buranın suyu Tahtalı Barajı'na karışıyor. "

'ORMAN KATLİAMI YAPACAKLAR'

Üreticilerden Süleyman Kaplan da Türkiye'deki en iyi domatesin bölgelerinde yetiştiğini söyleyerek, "En iyi domatesi Bursa yetiştiriyor denir. Biz Bursa'yı geçtik. Türkiye'nin en iyi domatesi bizde. Jeoloji mühendislerinin açıkladığına göre yere düşen bir damla pisliğin 15 kilometreye yayılma ihtimali var. Çöp taşıyan araçlar gelip köyün içinden geçecek, sızıntıları olacak. Alternatif yol için orman katliamı yapacaklar. Köyümüzde 10 bin şeftali ağacı var. 10 bin dönümde domates üretiliyor. Tüm ürünler yerle bir olur. Biz çöplük istemiyoruz" dedi.

Menderes Gölova Mahalle Muhtarı Murat Kepenek de şunları söyledi:

"44 muhtar olarak bu çöpü istemiyoruz. Köyün nefes alacağı yer burası. Zeytinle uğraşıyoruz. Burada çöp tesisi istemiyoruz. Çöp tesisi Sakaltepe Gölova sınırlarında kurulacak. Burası köye yakın, anayola yakın. Rüzgar köyün üstüne getirir kokuyu."

'ZEYTİN SİNEĞİ ARTAR'

Çakaltepe Köyü Muhtarı Güven Yılmaz da ise köyünde 3 bin kişi yaşadığını söyleyerek, "Gelir kaynağımız zeytinyağı. Buraya çöplük kurulursa kimse gelip zeytinyağı almaz" dedi. Menderes'te oturan İlyas Çamlı (78), "Ben burada doğdum büyüdüm. Bu çöp tesisi virüsten daha fena olacak. Biz zeytincilikten geçiniyoruz. En kaliteli mal bizde. Çöplük yaparlarsa bu köyün buradan kalkması lazım. Burası mahvolacak. Çoluğumuz çocuğumuz tehlikede" diye konuştu.

Mustafa Ay (75) toprakların çok verimli olduğuna dikkat çekerek,"Çöplük istemiyoruz, toprağımız, havamız, suyumuz tehlikede. Kimse bize gelip bir şey sormadı. Bilgi veren olmadı. Razı mısınız diye soran olmadı" dedi. Zeytin üretimi yapan Osman Ali Çimen (58) de şöyle konuştu:

"4 senedir en az 20 bin Gemlik zeytini dikildi. Ben en az 3 bin zeytin diktim. Çöp olursa zeytinlerimize çok zarar verecek. Zeytinde verim alamayız. Belediye de her yıl belli miktarda zeytin veriyor. Kendi paramızla da aldık. Çöp gelirse hayat durur. Zeytinlerimizi zaten meyve sineğinden kurtaramıyoruz. Sinekler daha da artacak. Kalite düşer, verim düşer." (DHA)

 
Karşıyaka’nın pazarlarında koronavirüs önlemleri!
 
Narlıdere’nin sokakları dezenfekte ediliyor
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
teyfik akpinar 25 Mart 2020 Çarşamba 03:38

doga bize emanettir.belliki bolge tarim arazisi.cop yakilacak cikan isi elektrige donecek tabiki baca gazlari bu halen kullanilan bir sistem ozellikle koku ve baca gazlari mevcut cop elektrik tesislerinde koku ve baca gazlari tarafsiz kurumlara inceletilirse demek istedigim daha iyi anlasilir.Halen kurulu bir suru sistemde durum cok ic acici degil Ankaraya gavurun dumansiz yakit ptocesine benzemesin.Derlerki kotu nalbant komsu esseginde beller.Koylunun tepkisi esas.Goz onunde bulundurulmali

Yorumu oyla      2      3  
Menderesli 24 Mart 2020 Salı 23:33

Sayın kayalar menderese yaptıklarını ya da yapmadıklarını elbet hesabını verecek... o günler de yakındır... bu işler sizin bildiklerinize(!) Benzemez...

Yorumu oyla      2      3  
Ayıptır yahu 24 Mart 2020 Salı 13:31

Pe birader. Bu günlerde b de böyle rezillk olurmu yahu?

Yorumu oyla      3      3  
vatandaş 24 Mart 2020 Salı 11:54

gerçek cahillik ne kadar güzel. çöplük ve çöp arıtma tesisi arasındaki fark nedir dediğinde anlatamayacak adamlar çıkıp eylem yapıyor. Bence belediye çöp arıtma tesisi yapmasın ama şu köylerdeki çöpü de toplamasın. bıraksın kendi hallerine ne yaparlarsa yapsınlar.

Yorumu oyla      4      3  
eğitim 24 Mart 2020 Salı 11:46

Ahmak ahmak konuşmalar, insan Karaburunda nasıl önlenmiş zeytin sineği diye merak eder! Tesisin çevreye zararının olmayacağı da belli, defalarca anlatıldı, akp laflarıyla gündeme gelmeye çalışan ahmaklar! Bunlar 'plan değil, pilav lazım' diyenlerin soyundan!

Yorumu oyla      3      3  
Ne kokusu yahu! 24 Mart 2020 Salı 11:27

Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, varsayımlar üzerine yapılmış açıklamalar.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de ihtiyaç sahibine Kızılay vefası
İçişleri Bakanlığı’nın Koronavirüs salgını nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşlara ...
Yurt dışından geldiğini gizledi, hayatını kaybetti: 70 kişi karantinada!
Fransa’da Koronavirüs'e yakalandıktan sonra geldiği Türkiye’de vefat eden ...
Çuvalların içinde ölü köpekler bulundu!
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde boş arazide çuvalların içinde yaklaşık 20 ölü köpek bulundu.
 
Virüsün ortaya çıktığı Vuhan'da karantina bitiyor!
Kısıtlamaların kaldırılma kararı Hubei bölgesinde 19 Mart itibariyle hiç ...
Suriye sınırına askeri sevkiyat
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hatay-Suriye sınır hattına Kirpi ve komando sevkiyatı gerçekleştirdi.
Boşanma aşamasında olduğu eşini vurdu!
Maltepe'de bir kişi boşanma aşamasında olduğu eşini silahla yaraladı. ...
 
Bağışıklık sistemi için mor ekmek ürettiler
Trabzon'un ekmeği ile ünlü Vakfıkebir ilçesinde son yılların beslenme ...
Mehmet KARABEL yazdı... Manzara-i umumiye!
Mehmet KARABEL yazdı... Manzara-i umumiye!
Türkiye'den Kolombiya’ya 26 bin corona virüs tanı testi
Kolombiya, Türkiye'den gönderilen 26 bin yeni tip corona virüs (Covid-19) ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva