HABERLER>SAĞLIK
3 Nisan 2012 Salı - 16:24

Meme kanseri taramaları gerekli mi?

Norveç'te 39,888 kadınla yapılan çalışma, tarama yöntemiyle teşhis edilen meme kanserlerinin yüzde 15 ile 25'inin tedavi gerektirmediğini gösterdi. Sonuç, yıllardır süren meme kanserinde tarama gerekliliği tartışmasını alevlendirdi.

Meme kanseri taramaları gerekli mi?

İSTANBUL - İngiltere ve Norveç’te kanser taramalarının yararları tartışılıyor. ABD'li araştırmacılar tarama sonucunda teşhis edilen her 4 meme kanseri vakasından 1'inin sağlık riski oluşturmadığını ve tedavi edilmese de ölümcül olmayacağını söylüyor.

Norveç'te 39,888 kadın üzerinde gerçekleştirilen çalışma tarama yöntemi ile teşhis edilen meme kanseri vakalarının yüzde 15 ile yüzde 25'inin tedavi gerektirmediğini ortaya koydu. Uzmanlara göre bu hastalara gereksiz yere ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler uygulanıyor.
Tüm dünyada sağlık uzmanları kanser taramalarının hayat kurtardığı inancı ile hareket ediyor ancak bazı araştırmacılar bu taramaların yarardan çok zarar sağladığını iddia ediyor. 600 bin kadın üzerinde gerçekleştirilen bir inceleme taramaların zarardan çok yarar sağladığının kesin olarak tespit edilemeyeceğini ortaya koydu.

NORVEÇ ARAŞTIRMASININ SONUÇLARI
Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar Norveç'te 40 bin meme kanseri vakasını inceledi. 1996 ile 2000 yılları arasında farklı zamanlarda Norveç'in farklı bölgelerinde kanser taraması yapıldı. Bu taramaları araştırmalarına temel alan uzmanlar uygulamanın ne oranda etkili olduğunu araştırdı.
Kamu Sağlığı Yıllık Raporu'nda açıklanan araştırma sonuçları, taramalarda tespit edilen meme kanseri vakalarının yüzde 15 ile 25'inin aslında tedavi gerektirmediğini ortaya koydu. Bu, kanser taramalarının her 2 bin 500 kadından 1'inin hayatını kurtardığını ancak buna karşılık olarak 6 ila 10 kadının gereksiz yere kanser tedavisi gördüğünü ortaya koyuyor.

Araştırmayı gerçekleştirenlerden Dr. Mette Kallager, ''Mamografi'nin meme kanseri taramalarında kullanılması uygun olmayabilir, çünkü bu yöntem ilerleme riski olan kanser tipleri ile ölümcül risk oluşturmayan kanser tiplerini birbirinden ayıramıyor'' diyor.

Kallager'a göre '' Radyologlar en küçük kanser hücresini bile bularak olabildiğince çok kanser vakası teşhis etmek üzere eğitiliyor. Ancak yeni araştırmalar bu durumun kadınlar için yeni bir sorun yarattığını ortaya koyuyor: Herhangi bir belirti yaratmayacak ve ölüme neden olmayacak meme kanseri vakalarının da teşhis edilmesi''.

TARAMALAR SÜRMELİ Mİ?
Cancer Research UK uzmanlarından Dr. Julie Sharp ise '' Kadınların meme kanseri taraması yaptırıp yaptırmamaya karar vermek için detaylı ve tamamen kanıta dayalı bir açıklamaya ihtiyaçları var. Bu kararı vermeden önce kadınların işlemin tüm yarar ve zararlarını detaylı olarak bilmeleri gerekir'' dedi.

Dr. Sharp meme kanseri taramalarının kadınlar için yarardan çok zararlı olduğu kanıtlanana dek meme kanseri taramalarının yaygınlaştırılmasını desteklemeye devam edeceklerini de belirtti.
Breakthrough Breast Cancer'dan Dr. Caitlin Palframan ise '' Meme kanseri taramalarının ne kadar yararlı olduğu uzun zamandır tartışılıyor ve bu tartışmalar kadınların kanser taramalarının önemi ile ilgili şüpheye düşmelerine neden oluyor. Ancak biz erken teşhis için meme kanseri taramasının hayati önemi olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baldan sonra sucuk: Dana eti tavuk çıktı!
Sahte bal konusunda firmaları mercek altına alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık ...
Mucize antikor insanlarda denenecek
Bilim insanları, fareler üzerinde denenen bir ilacın karaciğer, beyin, ...
SGK'dan yüz nakli için önemli karar
SGK yüz nakli ameliyatı ve sonrasında sunulan 15 günlük hizmetler için ...
 
Kilo vermenin en kolay yolu...
Alman bilim adamları, kilo verme konusunda ev işi yapmanın çok etkili olduğunu kanıtladı...
Eskiyi unatamayan yaşlandıkça hastalanıyor
İspanya’da yapılan araştırmada hala geçmişte yaşadığı pişmanlıklara üzülen ...
'Organ bağışında Avrupa'nın çok gerisindeyiz'
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakil Koordinatörü Nurşen Altuğ, ...
 
EÜ'den psikoloji hastalarına uğraş tedavisi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Servisi'nde tedavi ...
1 gramı bile hayat kurtarıyor!
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Kurumsal İlişkiler Kurulu ...
Şok: Sebze-meyvede zehir alarmı!
Çevre örgütü Greenpeace, yaptığı araştırma sonunda, Avrupa'daki en tehlikeli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva