HABERLER>POLİTİKA
27 Kasım 2017 Pazartesi - 12:33

Mehmet İşler yazdı... CHP Konak İlçe Kongresi’nin şifreleri!

İzmir’de metropolün en önemli ilçeleri arasında yer alan Konak’ta tüm kentin yakından takip ettiği seçimle kongrelerin startı verildi. Son anda yaşanan sürpriz gelişme, listelerde yer alan isimler, tepkiler ve delegenin sandığa yansıyan refleksi gibi birbirinden önemli detaylar oluştu.  

Mehmet İşler yazdı... CHP Konak İlçe Kongresi’nin şifreleri!

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olağan kurultay takvimi kapsamında ilçe kongrelerine İzmir’de start verdi.

Konak’taki seçim yoğun bir katılıma sahne oldu. Partide aktif olarak görev yapan yöneticiler ve eski isimleri de kapsayan bir kalabalık tarafından izlenen kongre hareketli geçti. Salonda yaşanan birçok ayrıntı Konak fotoğrafına uzaktan bakıldığında oluşan tablo hakkında fikir verdi.  

Öncelikle kentte gözler Konak’taydı. Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, Sakarya, Artvin, Çorum ve İzmir milletvekillerinden bazıları, eski il ve ilçe başkanları, eski belediye başkanları, görevdeki ilçe başkanlarının bir bölümü kongreyi salonda takip etti.

MUHALEFETİN NEFESİ YETMEDİ
113 mahallesinin büyük çoğunluğunda tek listeyle seçimlerin gerçekleşmesi, her dönem kavga ve tartışmanın bol olduğu Konak’ta İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak’ın 3’üncü defa göreve gelmesi için elini güçlendiriyordu. Süreçte Başkan Başak rakipsiz görünüyordu. Delegasyonun oluşmasının ardından ilçe kongresine sayılı günler kala birçok gelişme yaşandı. Hüseyin Saygılı, Kazım Umdular, Muhsin Kurt ve Ahmet Yıldız’dan oluşan muhalif grup uzlaşı zemini talebinde bulundu. Bu yapının Başak’ın karşısına aday çıkarmada diretmediği ve kucaklayıcı bir liste oluşturulması talebini ilettikleri öğrenilmişti.  Fakat son anda yaşanan gelişmeyle İlçe eski Başkanı Ali Yılmaz’ın ve PM eski Üyesi Berrin Gürçay Dilekçi, Mustafa Düzyol gibi Başak muhaliflerinin adayı olarak Özgür Kaplan aniden yarışa dahil oldu.

SON ANDA ÜYELİK AİDATINI ÖDEDİĞİ İDDİA EDİLDİ!
Kaplan’ın adaylık için yeterli imza sayısı olan 42’yi bulup bulamayacağı kongre saatine kadar belirsizliğini korudu. Fakat divana iletilen adaylık başvurularında iki adayın yeterli imza sayısına ulaştığı belirtildi. Bu kez divan adaylardan listelerini istedi. Başkan Başak’ın listesi divana ulaştı fakat Kaplan tarafından ses çıkmadı. Ek süre istendi. Yaklaşık 2 saat bekleme yapıldı. Ama herhangi bir liste gelmeyince divan tek listeli seçimin ilanını gerçekleştirdi. Adaylık konuşmaları ise çok enteresandı. Kongre öncesindeki son Cuma gününe kadar stratejiler farklıydı. Son anda yaşanan gelişmeler Başak’ın daha yumuşak bir konuşma yapmasına Kaplan’ın ise kendini örgüte tanıtan bir söylem gerçekleştirmesine dönüştü. Partiye üyeliği bulunan ve kongrenin gerçekleştiği Pazar’dan hemen önce Cuma gününe kadar hiç üyelik aidatı ödemeyen Kaplan’ın çevik bir şekilde bu açığını kapattığı öğrenildi.

KARATAŞ’TAN BAŞAK’A: VEFA GÖSTERDİ, MİNNET DUYDUM!
Zafer pozu verdiği sırada, ‘Bugün burada Mustafa Kemal Atatürk olsaydı, bu listeyi yapardı’ cümlesini sarf eden Başak’ın yazdığı listelerde önemli ayrıntılar dikkat çekti. Yine Başkan Başak kendi tabiriyle ‘Hiçbir şekilde bir araya gelmeyecek isimler aynı listede buluştu’ dedi. Urla’dan delege yazılmayan ve İlçe Başkanı Ahmet Bahri Yalaz ile kavgalı olan İl eski Başkanı Kemal Karataş Konak’ta delege yazıldı. Karataş beklenmeyen gelişme sonrasında, “Sağ olsun. Teşekkür ederiz. Şakir Başak uzun yıllardan beri partide görülmeyen, eksik sayılan vefa örneğini gösterdi. Geçmiş dönemlerde görev yapmış bir il başkanına nezaket gösterdi. Büyük mutluluk ve minnet duydum” dedi.  Başak ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yakın olan partinin sembol ismi Alaattin Yüksel’i de listeye yazarak zaman zaman karşı karşıya gelmiş blokları aynı safta birleştirdi. İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a yakın olan Başak’ın bu tavrında mahalle delege seçimleri sırasında Alsancak Mahallesi’nde sandık başında verilen fotoğrafın etkisinin olduğu öne sürüldü.

PEKDAŞ- BAŞAK ARASINDA SOĞUK SAVAŞ MI VARDI?
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın Başak listesine tepki göstererek ve salonu terk etmesi kongrenin önemli ayrıntıları arasında yerini aldı. Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Zeki Günen’in listede yer almasına sinirlenen Pekdaş’ın ‘Böyle liste olmaz’ dediği ve beraberindeki partililer ile kongreden oy atmadan ayrıldığı öğrenilmişti.  Başkan Pekdaş ve Başak’ın arasındaki buzlar son dönemde erimişti. İlk döneminde Pekdaş ile sıkıntılar yaşayan fakat ikinci görev süresinde ise uyumlu çalışan Başak kongreden birkaç günce önce, ‘Tüm samimiyetimle söylüyorum Sema Hanım’a teşekkür ediyorum. Hiç işimize karışmadı. Birbirimizi tanıdık. Belediye ve örgüt ilişkisi Konak’taki gibi olmalı. Konak’ta belediye kendi işini örgüt kendi işini yapıyor’ açıklamasını yapmıştı. Fakat seçim günü salonda yaşanan gelişme şok etkisi yarattı. Pekdaş’ın listeye iki isim önerdiği fakat Başak’ın yazmadığı öne sürüldü.

BAŞAK, PRENSİ GRUŞÇU’DAN VAZGEÇMİYOR!
Başak’ın ilçe yönetim kurulu listesinde değişmeyen isimler Füsun Çetin, Altay Mol, Gülçin Şanlı, İrfan Yelis ve ‘ilçe başkanlığını ona bırakacağım’ dediği Çağrı Gruşçu oldu. Önceki yönetimde yer alan Cumhur Ter, Nefise Dalaman, Ozan Ali İlgazi, Taşkın Kaygusuz, Doğan Kılıç, Yasemin Menokan, Mimar Sinan Mahalle Muhtarı Gülay Pekcan, Yılmaz Sunan Başak’ın yeni dönemde il kongresi delegeliğine yazdığı isimlerden… İlçe Yönetim Kurulunda bulunan Parti Okulu 2’nci Bölge Koordinatörü olan Cahit Kişioğlu ise liste dışında kaldı.

LİSTELERDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER!
Yeni listede ise bazı isimler göze çarptı. Oluşturulan ilçe yönetim kurulunda İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın basın danışmanı Orkun Kalonya ile İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın basın danışmanı Semra İğtaç yer aldı.

İl delege listesinde ise kamuoyunda ‘Yalı Grubu’ olarak bilinen meclis üyelerinin etkisi görülüyor. Cem Aksan, Çetin Altun, Konak İlçe eski Başkanı Sinan Karamustafaoğlu’nun oğlu Emrah Karamustafaoğlu, eski meclis üyesi ve ilçede ağırlığı hissedilen Mustafa Kocaoğlu’nun kızı ve Buca Belediyesi Meclis Üyesi, ismi ilçe başkanlığı için anılan fakat adaylığını ilan eden Kasım Akdağ ile birlikte muhalefet blokunda yer alan Serkan Kalmaz’ın eşi Helen Beren Kocaoğlu Kalmaz yer aldı.

4 TANE ESKİ İL BAŞKANI VAR!
Ayrıca il delege listesinde; kayyum döneminde ilçe başkanlığını yürütmüş Mahmut Esat Aslan, Başak’a iki kez rakip olmuş ve kaybetmiş meclis üyesi Murat Erginci, Urla’da İlçe Başkanı Yalaz ile delege yazılmadığı için kavga eden İl eski Başkanı Kemal Karataş, partinin sembol ismi Alaattin Yüksel, İl eski Başkanı Bedri Serter, Konak Belediyesi eski Başkanı Ahmet Sarışın, İl eski Başkanı ve yeni dönem için ismi il başkanlığı ile yeniden anılan Rıfat Nalbantoğlu, dörtlü kongrede rakibi olan Mehmet Öncel yer aldı.

Kongre öncesinde uzlaşı masası kurulan Muhsin Kurt, Hüseyin Saygılı, Ahmet Yıldız ve Kazım Umdular’dan ise sadece iki isim listede kendine yer bulabildi. Kurt ve Saygılı il delege listesinde yer alırken Umdular ile İl Disiplin Kurulu Üyesi Yıldız listede yer almadı.

YAKLAŞIK 140 KİŞİ SANDIĞA GİTMEDİ
Divanın seçimin tek listeyle gerçekleşeceğini ilan etmesinin ardından aralarında Alaattin Yüksel ve yakın çizgide olan isimlerin bulunduğu bir kısım partili salonu terk etti. Kaplan’ı destekleyen ekip oy verme işlemine zaten blok halinde tepki gösterdi. Katılımın yoğun olduğu Konak İlçe Kongresi’nde sandık durumu kafalarda soru işareti yarattı.

Doğal delegelerle birlikte 418 kişinin oy kullanması gereken Konak’ta 280 kişi tercihini sandığa yansıttı. Sandıktan 33 geçersiz, 25 boş oy çıktı. Geçerli 222 oyun ise 214'ünü alan Başak, seçimden galip çıktı. Fakat dikkat edilmesi gereken ve Başak’ın zaferini buruklaştıran nokta geçersiz oyların bir kısmının üstünün çizilmesi ve bazılarının üzerinde ise ‘adalet’ yazılmış olmasıydı. Yaklaşık 140 kişi sandığa gitmedi.

KAPLAN’IN LİSTESİNDE KİMLER VARDI?
Öte yandan Özgür Kaplan’ın 2 saatlik sürede divana ulaştıramadığı listesinde kimlerin yer aldığı merak konusu oldu. İl delege listesinde öne çıkan bazı isimler şu şekilde:

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Alaattin Yüksel, Rıfat Nalbantoğlu, Alaattin Yüksel’e yakın isimler arasında bulunan İl eski Başkan Yardımcısı Yekta Varnalı, Ege Bölgesi Kars Demokrat Dernekler Federasyonu Başkanı olan önceli kongrede de Murat Erginci’nin yönetim kurulu listesinde yer alan Tarkan Eladağ, Başak’ın listesine yazmadığı Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi Şehrazat Mercan, Romanların temsilcisi olarak Başak’ın ilk görev süresinde ilçe yönetiminde yer alan Cumhur Yetişir, Berrin Gürçay Dilekçi, Mustafa Düzyol, Ali Yılmaz, Başak’ın ilk yönetim kurulunda bulunan Mustafa Dal, Konak Belediyesi Meclis eski üyesi Şener Uyma. 

 
Mide yanmasına iyi gelen şeyler
 
Bornova Belediyesi'nden kadınlara 'öz savunma' eğitimi
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muhalif 3 Aralık 2017 Pazar 17:11

Ahmet sarışın liste de olmasından utanıyormuş. Ben de sizin gibiler yüzünden CHP li olmaktan utanıyorum. Ekmeklettin amcana oy kullandın değil mi tıpış tıpış. Atatürkün partisinden böyle bir zihniyeteki adamı aday yapanlardan utandın mı ? peki. Bırakın bu işleri kardeşim. Bu zihniyet yüzünden başımız da bu kan emici işe yaramaz başkanlar. Sırf nemalandığı için CHP de coğu. 1 günlük CHP li cok iyimiş ya öncesin de başkanlığını yaptığı kurum da arkasın daki ATATÜRK resmini neden yoktu sotguladın mı ? Yada Karşıyakaya aday gösterildiğin de ilçe başkanlığını karşıyakalılar neden bastı sordun mu ? Apar topar konağa nasıl aday yapıldı bilirmisin ? Bilmezsin sen ve senin gibiler yüzünden CHP bu hal de bırakın şu partinin yakasını artık.

Yorumu oyla      11      5  
Kafkaf 27 Kasım 2017 Pazartesi 23:01

Rıfat mı, bu adamlar hiç ortada yok. Parti emekçileri heryerde ama kongrede ortaya çıkmış Rıfat bey. Yok böyle bir anlayış. Önce dönemindeki yediği, harcadığı ve giderken borç olarak bıraktığı paraların hesabını versin. Bu paralar partililerin bağışlarıyla ödendi, genel merkez yardımıyla ödendi. Bunlar bilinmeli.

Yorumu oyla      11      5  
utanıyorum 27 Kasım 2017 Pazartesi 21:17

birgünlük chpli chpye karşı akpden belediye başkanı adayı olan kişiden bin at iyidir. Bu Ahmet şarışının listede olmasından utanıyorum.

Yorumu oyla      11      5  
Konak üyesi 27 Kasım 2017 Pazartesi 17:41

Delegelerin yarıya yakınının protesto ederek oylamaya katılmadığı, geçersiz ve boş oy verdiği kongrede başarı varmı. Tek aday girdiğin oylamada delegenin ancak yarısına yakın oy almayı nasıl izah edeceksin.

Yorumu oyla      11      5  
Muhalif 27 Kasım 2017 Pazartesi 17:21

Altta Ahmet sarışının ben işi var denilmiş. Birgünlük CHP liyi konağa başkan yaparken ses çıkarmazsınız ancak 13 yaşından beri CHP ve sola hizmet etmiş, partinin her kademesin de görev almış ve başarılı belediyecilik yapmış Ahmet sarışın mı ? Dokundu. Bırakın bu işleri O kadar emek veren bir siyaset adamını aday yapmayıp basiretsiz Aziz’in yavrucaklarını başkan diye başımıza koyarsanız adam gider iktidar partisinden ismiyle aday yapılır. Ekmelettin aday gösterildiğin de nerdeydin. Tıpış tıpış sandığa mı koşmuştun. Bilmediğiniz işlere karışmayın.

Yorumu oyla      11      5  
Ahmet Sarışın'ın ne işi var? 27 Kasım 2017 Pazartesi 16:38

Döne döne başı dönmüş AKP^'den bile aday olmuş Ahmet Sarışın bu listede ne arıyor?

Yorumu oyla      13      6  
Hep Problem 27 Kasım 2017 Pazartesi 14:41

Her seferinde birlikten bahseden Şakir Başak, Sema Pekdaş'a kazık atmış görülüyor. Konak Belediyesi Bşk Yrd. Zeki Gönen ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcuyu listesine almayışı bir kaç hafta önce konuşulan Uzlaşıdan büyük bir problem ortaya çıktığı görülüyor. Şakir Başak, Sema Pekdaş Aday gösterildiğinde Konak İlçe önünde 3-5 kişiyle ilk protesto eden kişidir. Sema Pekdaş hiç bir zaman yapılanı unutmaz. İl Kongresinde yine Aziz Kocaoğlu - Tuncay Özkan gerginliği yaşanacağı gibi Yeniden adayım diyen Sema Pekdaş ile Meclis üyesi seçimlerine dek hırlı bir süreç geçecektir.

Yorumu oyla      11      5  
Zafer Zafer 27 Kasım 2017 Pazartesi 13:14

Atatürk olsaymış, bu listeyi yaparmış.. Ne alaka yahu?!.. Allahınızı severseniz komikleşmeyin.. Sizler sosyal demokratsınız; “Atatürk yaşasaydı Refah Partili olurdu” yavesini yumurtlayan Necmettin Erbakan'dan bir farkınız olsun.. Gerçi bilinçli seçmen yutmaz ama siz yine de O BÜYÜK İNSANI politik ihtiraslarınıza alet etmeye kalkışmayın. (NOT: Bu yorumu, CHP'ye -çaresiz- oy vermiş ve -yine çaresiz- vermeye devam edecek bir yurttaş olarak yapıyorum.)

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İttifak önerisine AK Parti'den yanıt
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Habertürk TV'de katıldığı ...
CHP'li Sındır'dan hükümete eğitim eleştirisi
CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Yeni Kuşak ...
İsim vermeden İyi Parti mesajı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, amblemi güneşten yola çıkarak, isim ...
 
CHP'li Çam'dan bütçe çıkışı: İstihdama, atamaya, indirime ret!
Plan Bütçe Komisyonu CHP üyesi ve İzmir Milletvekili Musa Çam, sona eren ...
AK Partili Delican avladı... Kimsesizlerle paylaştı...
Denize ve balık avına ilgisi ile bilinen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent ...
'İspatlarsan makamımı bırakacağım...'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde ...
 
Trump'ın 'YPG çıkışı'na Başbakan'dan cevap
İngiltere'ye hareketinden önce ABD'nin YPG'ye silah vermeyeceği sözüyle ...
CHP Urla'da sandık sonucu... İlçe Başkanı Özbadur oldu
CHP’de kongre mesaisinin olduğu ilçeler arasında Urla da yer aldı. Urla’da ...
CHP'li Karlıdağ: Kılıçdaroğlu'nun İzmir'i örnek göstermesi doğal
CHP İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ, CHP’de yaklaşan ilçe kongreleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva