HABERLER>POLİTİKA
14 Kasım 2018 Çarşamba - 09:46

Meclis gündeminde Bergama soruları: Bu acele neden?

CHP’li Polat, İzmir’in Bergama ilçesi Koyuneli Mahallesi’nde kurulacak Ovacık Rüzgar Santrali (RES) için yapılan acil kamulaştırmayı TBMM gündemine taşıdı. Kurulacak RES nedeniyle bölgede çam fıstığı üretimi yapan halkın büyük tedirginlik yaşadığını ifade eden Polat, “Kurulacak RES için nasıl bir aciliyet yaşanmaktadır? Acil kamulaştırma yapılan parsellerde RES için çevre uyumuna bakılmış mıdır?” diye sordu.

Meclis gündeminde Bergama soruları: Bu acele neden?

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in Bergama İlçesi Koyuneli Mahallesi’nde kurulması planlanan ve bölge halkını tedirgin eden Ovacık Rüzgar Santrali için yapılan acil kamulaştırmayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. RES nedeniyle bölgede geçimini çam fıstığı üretiminden sağlayan halkın tedirgin olduğunu ifade eden Polat, “Kurulacak RES için nasıl bir aciliyet yaşanmaktadır? Acil kamulaştırma yapılan parsellerde RES için çevre uyumuna bakılmış mıdır? RES için ağaç kesimi yapılacak mıdır? İzmir’in rüzgar enerjisi üretiminde birinci sırada yer almasına neden olan kapasite artırımının bölge tarımına verdiği zarar ne kadardır?” sorularını yöneltti.

KOYUNELİ MAHALLESİ’NDEKİ HALK TEDİRGİN
CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle ilgili verdiği soru önergesinde, 23.10.2018 tarihli ve 222 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ekinde, İzmir’in Bergama ilçesi Koyuneli Mahallesi’nde, “İzmir ilinde tesis edilecek Ovacık Rüzgar Santralinin yapımı amacıyla ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildiğini anımsattı. Kamulaştırılacak yerlerin Koyuneli Mahallesi; Ada No: 138, Parsel No: 10,14 ve ayrıca Ada No: 242, Parsel No: 1,2 ile gösterildiğini ifade eden Polat, şöyle devam etti:

 “Koyuneli Mahallesi’nde yaşayan halk, hayata geçirilmek istenen RES nedeniyle büyük tedirginlik yaşamaktadır. Daha önce Bergama Atçılar Mahallesi’nde RES’e bağlı yüksek gerilim hattı kabloları nedeniyle çam fıstığı ağaçlarının kesilmesi nedeniyle çam fıstığı üretimi yapan halk büyük mağduriyet yaşamıştır. Bu durum, Koyuneli Mahallesi sakinlerini de tedirgin etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynağı olan RES’lerin doğa fizibiliteleri yeterince yapılmadığı için doğal yaşama zarar vermektedir. RES’ler kurulduğu birçok yerde yaşam alanlarına, tarım üretim alanlarına ve endemik bitki türlerine zarar vermektedir. Koyuneli Mahallesi’nde çam fıstığı, zeytin gibi tarımsal ürün üreticileri gelecek kaygısı yaşamaktadır. Daha önce İzmir ve başka bölgelerde yaşanan mağduriyetlerin yeniden yaşanması gündemdedir.”

“NASIL BİR ACİLİYET YAŞANIYOR?”
Acil kamulaştırma yapılan parsellerde RES için çevre uyumuna bakılıp bakılmadığını soran Polat, bakılmadıysa bunun gerekçesinin açıklanmasını istedi. Polat, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesinin “Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aciliyetine Cumhurbaşkanınca karar verilen hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasını” içerdiğini anımsatan Polat, “Bu kapsamda kurulacak RES için nasıl bir aciliyet yaşanmaktadır?” diye sordu.

“RES KURULUMU İÇİN ÇAM FISTIĞI AĞAÇLARI KESİLECEK Mİ?”
CHP’li Polat, Bergama RES Kapasite Artışı Projesi ile konutların 150 metre yakınına kadar türbin kurulumunun planlandığını hatırlatarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Yaşam alanlarının içinde kurulmakta olan RES türbinlerinin insan sağlığına etkileri araştırılmış mıdır?

-Çam fıstığı üretimiyle ünlü olan bölgede RES kurulumu sonucunda ağaç kesimi yapılması planlanmaktadır? Planlanıyorsa kaç ağacın kesilmesi öngörülmektedir? Bu nedenle üretimle uğraşan halkın zararı dikkate alınmış mıdır?

-Kurulacak RES için bölgede hangi önlemler alınmıştır? Tahrip edilecek tarım alanı ve doğal alanların büyüklüğü ne kadardır?

“BÖLGE TARIMINA ZARARI NE KADAR?”
-İzmir’in rüzgar enerjisi üretiminde birinci sırada yer almasına neden olan kapasite artırımının bölge tarımına verdiği zarar ne kadardır? Tarımsal alanları yok ederek elde edilen rüzgar enerjisinin, tarım alanlarından elde edilen girdi ile kıyaslandığında ülke ekonomisi için avantajları ve dezavantajları nelerdir?

-RES’lerin kurulduğu bölgede nesli tükenmekte olan hayvanlar ve endemik bitki türleri var mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Bu türlerin kurtarılması için yapılan çalışmalar nelerdir?

-İzmir’de yapılmış ya da yapılacak olan RES’lerden SİT ya da Özel Çevre Koruma Alanı içinde yer alan var mıdır? Eğer varsa, bu alanlarda RES yapılmasına izin veren ÇED raporları kimler tarafından hazırlanmıştır? RES’ler yapılırken doğa ve doğal hayatın korunması için yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?”

 
Büyükşehir düğmeye bastı: Taş ocağı orman oluyor
 
Başkan Bakıcı’dan Selçuklular’a doğalgaz çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'nin İstanbul formülü: Popüler adaylar!
CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan İstanbul sunumunda, AK Parti'nin ...
AK Parti'de 92 başkana 3 dönem engeli
AK Parti'de uygulanan 3 dönem kuralı yerel seçimlerde de işletilecek. ...
Kılıçdaroğlu ve Akşener görüşmesinden ayrıntılar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ...
 
Oda ve borsa başkanları için 'adaylık' düzenlemesi!
AK Parti Meclis'e yeni bir kanun teklifi sundu. Teklife göre, oda ve borsa ...
İYİ Partili Çıray'ın ağabeyi o partiden Büyükşehir aday adayı!
İzmir'de AK Parti'den Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için ilk ...
Türkiye, Libya konferansından çekildi!
Türkiye, İtalya'da düzenlenen Libya konferansından çekildi. Cumhurbaşkanı ...
 
CHP’li Özen’den iddialı çıkış: Tire’de iki kişiden birinin oyunu alırım!
Tire Belediyesi Başkan Aday Adayı olan Yücel Özen, 31 Mart 2019 tarihinde ...
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a tazminat ödeyecek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Man Adası iddiaları" nedeniyle ...
İYİ Parti İzmir’de Başkan Kırkpınar ilk toplantıda yetkiyi aldı!
İYİ Parti İzmir İl Teşkilatı’nda ilk yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva