HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2020 Salı - 17:23

MEB talimatı verdi: İzmir’de 663 kantinci kepenk açtı

19 Ekim tarihi ile açılan kantinler hakkında bilgi veren Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası (KANTİN-İŞ SEN) İzmir Şube Başkanı Aydın Esnafoğlu, "Maske, sosyal mesafe, hijyen, el dezenfektanı koyulması, yerlere sosyal mesafeyi belirten çıkartmaların yerleştirilmesi, alıcı ile satıcı arasında mesafenin belli olması, satıcının kafasına maske takmakla beraber birde yüz maskesi takma zorunluluğu bulunuyor. Kantincilere test yapılması ile ilgili şuan kantincilerin eline gelen herhangi bir bilgi bulunmamakta" ifadelerini kullandı.

MEB talimatı verdi: İzmir’de 663 kantinci kepenk açtı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen kantin işletmecileri yeniden kepenk açtı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan talimat sonrası yeniden faaliyete başlayan kantinciler, bir yandan açılma heyecanı yaşarken, diğer yandan ise işlerin durgunluğundan yakınıyor.

Pandemi koşulları nedeniyle tüm sınıfların açılmadığı okullarda, öğrenci azlığı ile mücadele etmeye çalışan kantinciler, ertelenen borçların kapıya dayanması ile yardım bekliyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası (KANTİN-İŞ SEN) İzmir Şube Başkanı Aydın Esnafoğlu, kantincilerin içinde bulunduğu durumu anlattı.

Birçok kantincinin vatandaşlık görevi olan vergileri bile ödeyemediğinin altını çizen Esnafoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’na içinde bulunulan dönem için kira alınmaması çağrısında bulundu.

Kantinlerin hangi koşullar altında açıldığına da dikkat çeken Esnafoğlu, pandemi öncesinde gerekli sağlık sertifikalarını aldıklarını söyledi. Esnafoğlu, "Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu protokol var. Okulun temiz olduğuna dair bir belge. İlaveten Milli Eğitim bakanlığının yayınlamış olduğu rehberleri var. İlave olarak daha önceden yayınlanan sağlık bakanlığının yayınlamış olduğu kantinlerin çalışma yönetmeliği var. Kantinlerde alınması gereken önlemler belirtildi. Maske, sosyal mesafe, hijyen, el dezenfektanı koyulması, yerlere sosyal mesafeyi belirten çıkartmaların yerleştirilmesi, alıcı ile satıcı arasında mesafenin belli olması, satıcının kafasına maske takmakla beraber birde yüz maskesi takma zorunluluğu bulunuyor. Kantincilere test yapılması ile ilgili şu an kantincilerin eline gelen herhangi bir bilgi bulunmamakta. Bu testlerin yapılması ile ilgili herhangi bir yazı bulunmuyor. Ancak biz pandemiden önce, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu 'Pandemi süreci Hijyen Eğitimi Sertifikası'nı aldık. Neler yapacağımız, hangi önlemleri alacağımız konusunda gerekli olan eğitimleri almış durumdayız" dedi.

Kantin kiralarında gidilen düzenlemeye de değinen Esnafoğlu; "Kantinlerin yeniden açılması ile birlikte İzmir'de 2019 verilerine göre 663 kantinci yeniden aktif hale geldi diyebiliriz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 16 Ekim'de yayımlamış olduğu, stratejik geliştirme dairesi olarak yayınlanan yazıda kira için; İlkokullar için kiranın yaklaşık yüzde 20'si, orta okullar ve liseler içinde kiranın yaklaşık yüzde 5'i… Yani bunlar şuan ki sistem içerisinde gerçekleşecek kira ödemeleri bunlar."

KANTİNCİLERİN HİZMET ETMESİ DAHA SAĞLIKLI OLUR
Kantinciler tarafından gündeme getirilen 'gıdalar öğrencilerin sınıfına kadar götürülsün' tartışmalarına da değinen Esnafoğlu; "Kapılara kadar götürülsün deniyor ancak, okullarda buna müsaade etmiyor. Şuan ki sistemde yine öğrenci geliyor istediğini alıyor. Zaten şu an devam zorunluluğu olmayan sistemde öğrencilerin büyük bir çoğunluğu okullara gelmiyor. Öğrencilerin okullara gelebilmesi için ailelerin bir kâğıt imzalaması gerekiyor. Bu kâğıdı ailelerin imzalamaması durumunda, öğrenci okulda olursa, okul yönetimi problem yaşayacak. Kantincinin kendi yerinden çıkıp hizmet etmesi bize göre de sağlıklı gibi duruyor. Öğrenci en azından dışarı çıkıp daha fazla öğrenci ile temas etmemiş olur" dedi.

BU YIL İÇİN KİRA ALINMASIN
Kantinlerin 8 aydır kapalı kaldığını belirten Esnafoğlu, kantin kiralarının alınmaması gerektiğini söyledi. Akpulat "Kantinci 8 aydır çalışmıyor. Kantincilerin 8 aydır birikmiş, sigorta, vergi borcu var. Pandemi sürecinde çektiği kredileri var. Kantincinin durumu şu an çok kötü… Vatandaşlık görevi olan vergilerini bile ödeyememiş durumda. Şu an yapılandırma çıkıyor ancak zaten okula öğrenci gelmediği için kantinci zor durumda para kazanamıyor. Günlük 5 liradan 25-50 liraya kadar para kazanabiliyor. Bunla ev kirasını mı ödeyecek, evi mi geçindirecek yoksa kantin kirasını mı verecek? Kantinciler şu an yine kendi yağında kavrulacak. Biz kantinciler olarak, özellikle sendika olarak, bunu çok söyledik. Hibe yardımı yapılsın. Hibe yardımı yapmadan kantinci esnafının tekrar eski düzenine geçmesi çok zor. Çünkü birikmiş olduğu yükünü, okullar açıldı diye 25 liralık paralarla kapatacak gücü yok. Biz devletten bir destek görmedik. Sadece 25 bin liralık karta ve25 bin liralık nakit kredi verdiler. Ancak onun ödemeleri de geldi ve başladı. İnanın durumumuz içler acısı. Bu sene hiç değilse kira almasınlar. Biz bunu istiyoruz.  Milli Eğitim Bakanlığına diyoruz ki, 25-30 lira kazanan bir yerden kira almanızın bir mantığı yok" dedi.

 
İzmir'de internetten uyuşturucu satıcısına gözaltı!
 
Altay'da korona şoku: 15 pozitif vaka!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİSK Genel-İş'ten sert çıkış: SODEMSEN'i muhatap almıyoruz!
1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ve 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, "Aralık'ta ...
Koyunlarına kurtlar saldırmıştı... Bakan Pakdemirli'den yardım eli
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bolu'nun Mudurnu ilçesinde koyunları ...
'Batarya' açıklaması: Türkiye'de üretilecek
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, yerli ...
 
Yerli traktörde çiftçinin yüzünü güldürecek özellik!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dokuz Eylül Üniversitesinin (DEÜ) ...
Hilton İzmir Çarşısı'nda hüzün... 29 yıllık rüya bitti!
Eskiden insan trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden biriydi, Hilton İzmir... ...
Piyasalar haftaya pozitif başladı
Kovid-19 vaka sayılarının artması karşısında Avrupa'da tedbirlerin sıkılaştırılması ...
 
Hasadına başlandı... Kilosu 40 bin lira!
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan, ...
Foça Yat Limanı için 'Yap-İşlet-Devret' modeli ihale!
Türkiye'nin önemli liman kentlerinden biri olan İzmir'e, yeni bir yat ...
Rahmi Koç'un koronavirüs testi pozitif çıktı
Koç Holding A.Ş. Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Koç’un yeni ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva