HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2021 Perşembe - 11:00

MB yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin sunum yapıyor. Yılsonu enflasyon tahmini yüzde 14,1 oldu.

MB yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında sunum yaptı.

İşte Kavcıoğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları:

-Küresel ekonomi aşılama faaliyetlerinin yanı sıra para ve maliye politikalarının desteğiyle toparlanmaya davam ediyor. Aşılamada ilerlemede kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü performans sergiliyorlar.
Hizmet sektörünün de imalat sektöründeki toparlanmaya eşlik ettiği görülüyor.

-Hizmetler PMI endekslerindeki güçlü, artışlar küresel ekonominin genele yayılan bir toparlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu gelişmeler Türkiye’nin dış talep görünümünün nisan enflasyon raporuna dönemine göre iyileştiğini ortaya koyuyor.

-Emtia fiyatlarında artış olmakla birlikte tarımsal emtia fiyatlarındaki düşüş, enerji ve enerji dışı fiyatların farklılaşmasına yol açtı.

-Uluslararası emtia fiyatlarındaki artışlar ile normalleşme etkisiyle ortaya çıkan ertelenmiş talep ve arz kısıtları nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hem maliyet hem talep kaynaklı olarak artıyor.

-Son dönemde ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın bir çok ülkede uzun dönem ortalamasının üzerine çıktığını görüyoruz. Küresel enflasyon oranlarındaki artışın kalıcılığına dair belirsizlikler uluslararası finansal piyasalarda oynaklığa neden olurken, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli faiz oranları dalgalı bir seyir izlemektedir.

-2021 yılı ilk çeyrekte milli gelir çeyreklik bazda yüzde 1.7, yıllık yüzde 7 arttı. İktisadi faaliyet bu dönemde geçmiş öngörülerimize paralel gücünü korudu.

'NET İHRACATIN BÜYÜMEYE KATKISI POZİTİF OLDU'
- İlk çeyrekteki büyümede sürükleyici iç talep oldu. Tüketim kaynaklı olarak çeyreklik büyüme sınırlandı, net ihracatın büyümeye katkısı pozitif oldu.

- Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde gücünü koruduğunu gösteriyor. Başta taşıt sektörü olmak üzere bazı sektörlerde yaşanan tedarik kısıtlarının da bu dönemde üretimi sınırladığını gözlemliyoruz. Yüksek frekanslı veriler tam kapanma sonrasında kısıtlamaların gevşetilmesi ile hareketler harcamaları artırdı.

-Aşılamanın toplum geneline yayılması ve vakalarındaki düşüşle birlikte tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması iktisadi faaliyetleri destekliyor. Aşılamanın hızlanması, turizm ve diğer hizmet sektörlerinin canlanmasıyla birlikte iktisadi faaliyette daha dengeli bir bileşime olanak tanıyor.

-Güven endeksleri açılmayla birlikte hem haziran hem temmuz ayında genele yayılan artışlar gösterirken bu toparlanmada hizmetler sektörü sürükleyici oldu.

2. ÇEYREKTE BAZ ETKİSİYLE YÜKSEK BÜYÜME
-Takip ettiğimiz yüksek frekanslı veriler 2. çeyrekte büyümenin baz etkisiyle oldukça yüksek bir oranda gerçekleşeceğini gösteriyor. Talepteki dengelenme cari denge, enflasyon ve istihdam üzerindeki olumlu etkilerin den dolayı önem arz ediyor.

-Salgın önlemlerinin etkisi 2. Çeyrekte de iş gücü piyasasında etkisini gösterdi. İktisadi faaliyetteki canlanmaya bağlı olarak istihdamda da toparlanma kaydedildi. Hizmetler istihdamdaki artışın sanayi ve inşaata göre daha ılımlı kaldığını görüyoruz. İstihdamdaki artışın devam etmesini bekliyoruz. İhracat yılın 2. Çeyreğinde ivmesini korudu.

-İthalat ise 2. çeyrekte daha ılımlı bir seyir izledi. Dış ticarette reel olarak dengelenme olduğunu görüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranının 2011 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde artarak yüzde 85-90 seviyesinde olduğunu görüyoruz.

-Cari işlemler dengesinde 2. Çeyrekte iyileşmenin başladığını görüyoruz. Sıkı para politikası cari işlemler dengesini olumlu etkiliyor. Yılın geri kalanında cari işlemler hesabında fazla verilmesini bekliyoruz.

İSTATİSTİKLERDE REVİZYON
-Uluslararası standartlarda yapılan değişikliklere uyum ve yeni veriye erişim kapsamında bazı temel istatistiklerimizde bir revizyon planlıyoruz. Bu revizyonla kısa vadeli dış borç istatistikleri başta olmak üzere Türkiye’nin brüt dış borcu, uluslararası yatırım pozisyonu, firmaların döviz varlık ve yükümlülükleriyle ödemeler dengesi istatistiklerindeki olası yanlılıkların düzeltilmesini amaçlıyoruz.

-Revizyon kapsamında en önemli geliştirme vadeli dış ticaret işlemleri kaynaklı ihracat alacakları ve ithalat borçlarının firmalardan doğrudan raporlama yoluyla derlenmesi olacak.

 
Bakan Kurum'a uluslararası mektup: Asbestli gemi Brezilya’dan ayrılmasın!
 
Bakanlık sus-pus... Aliağa ne soluyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lokantacıların başkanı '100 liralık lahmacun' için konuştu: Aylık kirası 100 bin liraya ahır var!
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, son ...
ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek ...
Ege'nin sanayi patronundan AK Partili o isme: Suriyeliler giderse sanayi çökmez!
Türkiye'de ülke gündemini son günlerde meşgul eden 'göçmen' tartışmalarına ...
 
Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 2 bin 903 lira!
Türk-İş'in araştırmasına göre, temmuzda 4 kişilik ailenin açlık sınırı ...
Bitcoin her şeye rağmen kritik seviyeyi aştı!
Bitcoin bu sabah yeniden 40.000 doların üzerini gördü
İzmir iş yerine asılan yazıyı konuşuyor: Destek de var küfür de!
Aşı karşıtlarına karşı aldığı kararla, aşı yaptırmayan müşterilerine hizmet ...
 
İzmirli turizmcilerde korona endişesi: Tir tir titriyoruz!
Bayramda, bugüne dek hiç görülmemiş bir şekilde tüm otellerin tamamen ...
Amazon yalanladı, kripto paralar düşüşe geçti!
Kripto para piyasalarında dalgalı seyir yerini koruyor. Amazon'un e-ticaret'te ...
İnternetten alışveriş yapanlara uyarı
Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, internet ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva