HABERLER>EGE
19 Ocak 2017 Perşembe - 13:47

Manisa’da bulundu: 2 bin 200 yıllık ‘okul müdürü’ lahiti

Aigai Antik Kenti'nin Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin: Lahite ait bulunan parçalar birleştirildi. Yaklaşık yüzde 80'i tamamlanan mezarın, üç kez onurlandırılmış bir okul müdürüne, Gymnasiarkhos'a ait olduğu anlaşıldı…

Manisa’da bulundu: 2 bin 200 yıllık ‘okul müdürü’ lahiti

Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesindeki Aigai Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık lahitin bir okul müdürüne ait olduğu belirlendi.

Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Aiol kenti arasında yer alan Aigai'da, 2004'te başlayan kazılarında gün yüzüne çıkartılan on binlerce parça arasında 2 bin 200 yıl önce yaşayan insanların günlük hayatta kullandığı eserler de olduğunu söyledi.

2005'te buldukları lahit parçalarını biriktirdiklerini anlatan Sezgin, zamanla lahitin ana hatlarının ortaya çıktığını belirtti. Eldeki bulgulardan lahitin bir okul müdürüne ait olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Sezgin, arkeoloji tarihinde bugüne kadar bir okul müdürüne ait bulunan başka bir mezar örneği olmadığını vurguladı.

Sezgin, şöyle devam etti: "Lahite ait bulunan parçalar birleştirildi. Yaklaşık yüzde 80'i tamamlanan mezarın, üç kez onurlandırılmış bir okul müdürüne, Gymnasiarkhos'a ait olduğu anlaşıldı. Mezarın üzerindeki kalıntılar bize bir şey anlatıyor. Mezarın üzerinde üç tane çelenk var ve bu çelenklerin hepsinin ayrı ayrı anlamı var. Çelenkler bu mezarın içerisinde bulunan kişinin üç defa onurlandırıldığını gösteriyor. Çelenklerin içerisinde ise onurlandıran kişilerin isimleri yazıyor. Çelengin biri 'Neoi' yani gençler tarafından onurlandırıldığını, diğeri ise 'Aiollida' yani halk tarafından onurlandırıldığını gösteriyor. Bu da bizim için önemli. Mezarın üzerindeki üçüncü çelenk ise yontulmuş. Bu nedenle üçüncü onurlandırmanın kimin tarafından yapıldığı tespit edilemedi. Ayrıca lahitin üzerinde parşömen, papirüs ruloları ve yazı takımlarının olması bu mezarın içerisindeki kişinin bir öğretmen ve eğitmen olduğunu gösteriyor. Antik çağlarda kentlerde Neoi Gymnasion'un denilen gençlerin gittiği okullar var. Buradan da anladığımız kadarıyla bu mezarın içerisinde yatan aslında Neoi Gymnasion'un baş hocası. Antik çağda da buna 'Gymnasiarkhos' deniliyor. Gymnasiarkhosluk önemli bir görev. Bir yandan kamu kaynakları ile okullar çalıştırılıyor ama kamunun yetmediği yerde ise Gymnasiarkhoslar kendi servetlerinden para koyarak okul ile ilgili gerekli yatırımları gerçekleştiriyorlar. Zaten onurlandırılmasının nedeni de bu olsa gerek."

Sezgin, mezarlık alanında 2015'ten bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Fransa'nın başkenti Paris'ten bir grup arkeolog ile uluslararası bir çalışma yürüttüklerini, mezar ile ilgili bütün buluntuları bir araya getirip sergilemeyi düşündüklerini kaydetti. (AA)

 
Kalp yetmezliği çeken hastalar için yeni tedavi
 
Rusya ABD'yi Astana zirvesine davet etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polis tacizciyi 'iş başvurusu'yla yakaladı
Manisa’da 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunarak olay yerinden ...
Muğla'da AVM otoparkında fuhuş pazarlığı: 4 gözaltı
Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen fuhuş operasyonunda 3 yabancı uyruklu ...
Manisa'da iş kazası: 1 yaralı
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde sıva yaptığı inşaatın 5. katından düşen işçi ağır yaralandı
 
Aydın Emniyeti’nde rotasyon: 6 şube 2 müdüre emanet
Asayiş Şube Müdürü Hakan Aytuğan, Kaçakçılık ve Organize, Göçmen Kaçakçılığı ...
Ege ilinde ‘HIV’ alarmı!
Balıkesir’in Edremit İlçesi'nde yapılan fuhuş operasyonunda yakalanan ...
Kaymakam ve belediye başkanı kaza geçirdi
Manisa'da yoğun sis nedeniyle meydana gelen zincirleme trafik kazasında, ...
 
Manisa'da 4 bin 219 kişi şiddet mağduru
MANİSA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) verilerine göre, geçen ...
Balıkesir merkezli 7 ilde FETÖ/PDY operasyonu
Balıkesir merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na ...
Kaçak kazı yaparken suçüstü yakalandılar
Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki bir maden ocağında diaspor taşı çıkarmak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva