HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2020 Cuma - 12:55

Mahkemeden Demirtaş’a kötü haber: Planlar iptal edildi!

Ticaret Odası Yönetim Kurulu eski Başkanı Demirtaş’ın Bornova’da yapımına başladığı sanayi sitesi ile ilgili mahkemeden karar çıktı. Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonrasında iptal kararı verildi.

Mahkemeden Demirtaş’a kötü haber: Planlar iptal edildi!

EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş’ın 78 milyona satın aldığı Bornova’daki 135 bin metrekare askeri alanın planı 4. İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edildi. Kararda, “Yapılanlar şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırıdır” denildi.

Mahkeme daha önce projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Sonrasında iptal kararı çıkmıştı. Gelinen süreçte kooperatif mahkeme kararı sonrası inşaatı devam ettirmişti. Yapılan düzenlemeleri yeterli bulmayan mahkeme ikinci kez iptal kararı verdi. Böylece süreç kesin olarak noktalanmış oldu.  

'ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI'
Dosyayı inceleyen İzmir 4. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarını iptal etti.

Mahkeme dava konusu plan kararlarında; “İlgili düzenlemelerin yeterli ve gerekli teknik inceleme ve değerlendirmeye dayandırılmamış olması, planlama gerekçesinin teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılmamış olması herhangi bir sorunu çözme ya da aksaklığı giderme amacı yerine kaynak yaratma arayışına dayanması, ‘Askeri Alan’ olarak varlığını sürdürmüş bir alanın Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt +LPG Servis İstasyonu Alan gibi kullanımlarının dönüştürülmesi, dolayısıyla bir kamusal kullanımın ticari amaçlı bir özel kullanıma dönüştürülmesinin kamu yararı ilkesi ile çelişmesi, dava konusu planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, kamu yararı, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı kapsadığı alanın niteliklerine uygun olmadığı” yönünde tespit ve değerlendirmelere yer verdi.

Kararda;“Askeri alandan çıkarılan alanların ancak sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebileceği açık biçimde hükme bağlandığı halde dava konusu plan kapsamında bu alanda önerilen ‘Toplu İşyeri, Ticaret, Akaryakıt+LPG Servis İstasyonu Alanı’ şeklinde getirilen kullanım kararlarının mevzuatta tanımlanan sosyal altyapı alanları kapsamının dışında kalmakta olmasından ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı, Plan Hükümlerine ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırılık taşımasından dolayı dava konusu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Kararda yer verilen; "Askeri alandan çıkarılan alanların ancak sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebileceği açık biçimde hükme bağlandığı halde" ifadelerinin, askeri alan niteliğinden çıkarılan tüm alanların ancak sosyal donatı alanı olarak kullanılacağına yönelik emsal teşkil etmesi öngörülüyor.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı H. İbrahim Alpaslan, İzmir’in yeşil fakiri kentsel bir dokuya sahip olduğuna dikkat çekerek  “Kent içinde kalan askeri alanlar bugün kentin nadir yeşil alanlarının önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu nedenle bu alanların yeniden değerlendirmesinde bu yeşil dokunun kaybedilmemesi ve alanların kamusal mülkiyetleri ve kullanımları gözetilmek zorundadır. Mimarlar Odası olarak bu alanların mülkiyetlerinin ele geçirilip çeşitli yöntemlerle yapılaşmaya açılmalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

YÜZDE 80'İNE İNŞAAT YAPILACAKTI
Yapımı devam eden İzmir-İstanbul otoyolu bitişiğinde, Bornova Stadı yakınındaki 135 bin metrekarelik milyarlarca lira değerindeki arazini sadece 20’si yeşil alan olarak ayrılırken bölgeye ticaret merkezi, AVM, rezidans, akaryakıt istasyonu ve dini tesis yapılması planlanıyordu. Alanı TOKİ’den satın alan şirket ilk olarak bölgedeki ağaçları kesmişti.

MİMARLAR ODASI DUYURMUŞ OLDU
İzmir 4. İdare Mahkemesi Bornova Hacılarkırı’nda yer alan eski askeri alanın ‘Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt + LPG Servis İstasyonu gibi kullanımlarının dönüştürülmesine yönelik plan değişikliğini iptal etti.

Bornova Hacılarkırı'nda eski askeri alanın, ‘Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt, LPG Servis İstasyonu' gibi kullanımlarına dönüştürülmesini öngören imar planı değişikliği İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İzmir Bornova Doğanlar’da yer alan ve bir süre önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredilen ardından satışa çıkarılan 135 bin metrekarelik askeri alanın yeni nazım ve uygulama imar planlarına karşı açılan dava sonuçlandı.

TMMOB Mimarlar Odası’nın açmış olduğu davada mahkeme kararını verdi.

 
Trablus'ta havalimanına roket: Uçuşlar durdu
 
Petrol fiyatlarında sert yükseliş!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turgay Amca 4 Ocak 2020 Cumartesi 23:38

Orada bayağı iş yapıldı,Epey yol alındıktan sonra böyle kararlar alınması oldukça üzücü.

Yorumu oyla      4      5  
Mevlüt TAGAmakina yüksek mühendisi-sanayici. 4 Ocak 2020 Cumartesi 10:47

Kutluyorum , İzmir mimarlar odasını ve Mahkeme heyetini. Çok doğru bir karar. Halk için, halkla beraber. Ne mutlu Türküm diyene.

Yorumu oyla      4      7  
İzmirli 4 Ocak 2020 Cumartesi 03:00

Bütün sanayi siteleri dökülüyor.Hepsi plansız. Bir tane düzgün sanayi sitesi yapacaklar.İstihdam yaratılacak hemen takoz olur mimarlar odası. Mimarlar odasının dava açma yetkisi elinden alınmalı.

Yorumu oyla      5      5  
Sevil dokuzer 4 Ocak 2020 Cumartesi 00:36

Mimarlar odasını tebrik ediyorum milletin anası ağlıyor kişiler hala rant pesinde koşuyor. Su an konak belediyesinin uygulamaya koyduğu ihtisas sahiplerinden görüş alınması çok yerinde

Yorumu oyla      4      6  
3 Ocak 2020 Cuma 18:04

Kent içindeki yeşil alan mı? Burası kent içi mi?

Yorumu oyla      6      6  
Erdogan okurgan 3 Ocak 2020 Cuma 17:56

Ankara tic odayla demirtaşın düşunce benzerligi tesadüfmü GUZELBAHCEDEKİ OKÜL YERİDE İPTÂL OLSA YANLIŞLA? DU?ELMIS OLUR

Yorumu oyla      6      8  
Ali Ağzıtemiz 3 Ocak 2020 Cuma 17:04

Kutluyorum Mimarlar odasını

Yorumu oyla      6      8  
Şen Gül 3 Ocak 2020 Cuma 14:32

Doğayı ve ülkeyi bu kadar yağmalamalarına göz yuman kim varsa allah belasını versin. Kabirleri betonla dolsun inşallah.

Yorumu oyla      8      8  
Klasik İzmir Zihniyeti 3 Ocak 2020 Cuma 13:10

Dava açılmayan proje var mı ki? Sorsan istihdam yaratacak projelere dava açılmıyor.

Yorumu oyla      8      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trablus'ta havalimanına roket: Uçuşlar durdu
Libya’nın başkenti Trablus'taki tek sivil havalimanına düzenlenen roket ...
Terörist başı Öcalan'ın kuzeni etkisiz hale getirildi!
MİT, Kuzey Irak'ta düzenlediği operasyonda terörist başı Öcalan'ın kuzeni ...
İzmir’de 2 köy ortasına balık işleme tesisi!
Urla’da yapılması planlanan balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim ...
 
Yoldan geçen 2 kişinin öldüğü olay 'çete savaşı' çıktı!
Karabağlar ilçesinde, yol kenarında pusu kuran silahlı grup tarafından ...
KKTC'den tepki: Gasp projesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, ...
Eski Harp Okulu öğrencileri için müebbet hapis
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada, eski Hava Harp Okulu öğrencisi ...
 
Doğu Ekspresi treni Ankara'da raydan çıktı!
Ankara'da, Doğu Ekspresi treninin boş olan lokomotif ve jeneratör vagonu ...
Ege 2019’u zirvede kapattı
Ege Üniversitesi, 2019 yılında da medyada en fazla konuşulan üniversite ...
İzmirli kadına evlilik tuzağı... 95 bin lira uçtu, gitti!
İzmir'de yaşayan Derya Çiftçi (52), evlenme niyetiyle komşusunun tanıştırdığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva