HABERLER>ENERJİ
19 Aralık 2020 Cumartesi - 18:15

Maden analizleri için referans malzeme DEÜ'de üretilecek

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, maden analizleri için yerli referans malzeme (CRM) üretimi için çalışma başlattı. Cevher analizinde kullanılmak üzere, yerli cevherle tam uyumlu ve düşük maliyetli sertifikalı CRM üretecek olan DEÜ, ürünü kendi markasıyla pazarlayacak.

Maden analizleri için referans malzeme DEÜ de üretilecek

DEÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Kimya Laboratuvarı; hali hazırda endüstrinin analiz taleplerine cevap verirken, ağız ve diş sağlığı merkezlerine ait diş metali, porselen ve akrilik numunelerinin de analizlerini yapıyor. Diş Hekimliği alanında kullanılan 4 ana malzemenin analizin aynı anda yapıldığı Türkiye’deki tek merkez olan laboratuvarda, aynı zamanda Ar-Ge çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Laboratuvarda yapılan tüm testler için gerekli olan sertifikalı referans malzemeler (CRM) Türkiye’de üretimi olmadığı için yurt dışından temin ediliyor. Ancak ithal CRM, analizi yapılan yerli cevher ile mineralojik olarak tam uyumlu olmadığı için zaman zaman analiz sonuçlarında interferasyona neden oluyor. Bu noktadan hareketle DEÜ Maden Mühendisliği Bölümü Kimya Laboratuvarı, yerli cevherlerimizden CRM üretmek üzere Ar-Ge çalışmalarında önemli bir yol kat etti.

DEÜ LABORATUVARI TÜRKİYE’DE TEK
DEÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanrıverdi fakültede yer alan ve madencilik konusunda endüstriye yönelik birçok Ar-Ge faaliyetinin çıkış noktası olan laboratuvarın Türkiye’de dental analizlerin tamamının yapılabildiği ilk laboratuvar olduğunu söyledi. Tanrıverdi, “Türkiye’de diş protez analizleri konusunda analiz hizmeti veren çok sayıda laboratuvar var. Ancak bizim laboratuvarımız 4 ana analizin aynı anda yapılabildiği tek laboratuvardır. Ayrıca maden analizlerde kullanılan ve yurt dışından ithal edilen CRM adı verilen sertifikalı referans malzemelerin yerli üretimi konusunda da Ar-Ge çalışmalarımız yine bu laboratuvarda devam ediyor. 2021 yılı içerisinde yerli sertifikalı referans malzemeleri üniversitemizin adıyla, ülkemiz laboratuvarlarının hizmetine sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.

DOĞRU ANALİZ İÇİN YERLİ CRM
Türkiye’deki ağız ve diş sağlığı merkezlerinin tamamına yakınıyla çalıştıklarını belirten Öğr. Gör. Fatih Turan, “Ağız ve diş sağlığı merkezleri, kullanılan diş malzemelerini her yıl ihale yoluyla temin ediyor. Temin sırasında malzemelerin kimyasal analizleri yapılarak, standartlara uygun olup olmadığı kontrol ediliyor. Türkiye’de iskelet metali, kron protez metali, porselen ve akrilik örneklerinin analizinin tamamını gerçekleştiren tek laboratuvarız. Uygulama yapılan malzemelerin geliştirilmesi ve geliştirilen malzemelerin kontrolü de aynı şekilde laboratuvarımızda yapılabiliyor. Böylelikle, bilimsel yaklaşımla diş hekimliği konusunda Ar-Ge faaliyetlerine destek sağlanabiliyor” dedi.

Yerli CRM üretimi Ar-Ge projesini doktora çalışmaları kapsamında yürüten Turan, Türkiye’deki laboratuvarların sertifikalı referans malzeme temininde dışa bağımlı olduğunu hatırlatarak bu malzemelerin yerli üretimi konusunda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti. Turan, “Referans Malzeme Üreticisi ve Yeterlilik Test Sağlayıcısı unvanı ile akredite olmak için hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Bizim için en büyük gurur bu sertifikalı referans malzemenin Dokuz Eylül Üniversitesi markasıyla kullanıma sunulacak olmasıdır. Hazırlayacağımız referans malzeme ile maliyet düşürülecek, mineralojik yapı birbirine uygun olacak ve uygunluk sebebiyle analizlerin doğruluğu daha yüksek olacak” şeklinde konuştu.

 
RTÜK'ten yayıncı kuruluşlara 'konuk hassasiyeti' uyarısı
 
Menemenspor, Eskişehir'de 1 puanı son anda kaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'nin ham petrol stokları azaldı
ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre ...
Enerji Avcıları’na bir ödül daha
Gediz Elektrik 12. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi kapsamında verilen ...
Doğal gaz dağıtımında üst sınırlar belirlendi
Doğal gaz dağıtım şirketlerinin 2021 yılı için uygulayacağı abone bağlantı ...
 
Küresel petrol talebi 2021'de yüzde 6,6 artacak
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, bu yıl küresel petrol talebinin geçen ...
Küresel elektrik talebinde tarihi düşüş!
Uluslararası Enerji Ajansının raporuna göre, küresel elektrik talebinde ...
Salgın döneminde 3,2 milyon aboneye kesinti!
Covid-19 salgınında yılın ilk 9 ayında 2.6 milyon elektrik, 600 bin abonenin ...
 
EPDK'dan 'elektrik faturasına ek yük' açıklaması!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrik dağıtım şirketlerinin ...
Türkiye'de lityum üretimi başladı
ETİ Maden Tesisleri'nde batarya imalatında kullanılan ilk lityum karbonat ...
Kısıtlama gecesi akaryakıtta gizli zam!
Türkiye’nin pazar payı açısından önde gelen bazı akaryakıt dağıtım şirketleri, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva