HABERLER>GÜNCEL
13 Ekim 2019 Pazar - 11:50

Lösemiyken anne oldu, ikinci kez hastalığı yendi

Batmanlı Fatma Çelik (36), lösemi hastalığını yendikten 3 yıl sonra 6 aylık hamileyken yeniden aynı hastalığa yakalandı. Hamileliğinde aldığı kemoterapinin ardından 4'üncü çocuğunu sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren Çelik, 8 ay sonra yapılan ilik nakli ile de ikinci kez kanseri yendi.

Lösemiyken anne oldu, ikinci kez hastalığı yendi

Batman'da yaşayan Fatma Çelik, 2011 yılında lösemiye yakalandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 7 ay boyunca kemoterapi tedavisi gören Çelik, kanseri yendi. Fatma Çelik, 2015 yılında 4'üncü çocuğuna 6 aylık hamileyken löseminin yeniden nüksettiğini öğrendi. Doktorlar, hastalığı ilerleyen Fatma Çelik'e, kemoterapi tedavisine başlanacağını, bu nedenle hamileliğin sonlandırılması gerektiğini söyledi. Ancak Fatma Çelik, çocuğunu dünyaya getirmek istediğini belirterek, kemoterapiyi reddettiğini söyledi. Bunun üzerine Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal başkanlığında konsey oluşturuldu. Konseyde doktorların büyük bölümü hamileliğin sonlandırılması yönünde oy kullandı. Ancak Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal, hamilelikte ilk 3 ay geçtiği için, gebeliğe uygun ve bebeğe zarar vermeyecek şekilde kemoterapi tedavisine başladı. Hamileliği döneminde iki seans kemoterapi alan Fatma Çelik, 8 aylıkken sezaryen ile kızını sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdi.

DOĞMUDAN 8 AY SONRA İLİK NAKLİ
Fatma Çelik, doğumun ardından tedavisini, doktoru Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal'ın tayin olduğu Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürdürdü. Fatma Çelik'e, doğumdan sonra ilik nakli yapılması kararlaştırıldı. Dünya İlik Nakli Bankası'nda bulunan ilk iliğin nakli, donörün yurt dışından gelmemesi nedeniyle yapılamadı. Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal'ın başvurusu ile Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nde (TÜRKÖK) bulunan ikinci iliğin nakli ise başarıyla gerçekleştirildi. Hamileyken aldığı kemoterapiye rağmen bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren Fatma Çelik, kendisi de doğumdan 8 ay sonra yapılan ilik nakli ile sağlığına kavuştu. (DHA)

'ÖLÜMÜ GÖZE ALARAK ÇOCUĞUMU ALDIRMADIM'
Fatma Çelik, doktoru Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal'ın annesinin ismini verdiği kızı 4 yaşındaki Fatma Zeren ile her yıl Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrollerini yaptırıyor. Fatma Çelik, kızı Fatma Zeren ve kendi hayatını doktoru Mehmet Sinan Dal’a borçlu olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"İkinci kez kansere yakalandığımı öğrenince doktorlar 'çocuğunuzu aldırmanız lazım, bebeği aldıktan sonra kemoterapi verebiliriz' dediler. İkimizin hayatının da riskli olabileceğini söylediler. Ama hayatımı kaybetme pahasına çocuğumu aldırmamayı tercih ettim. Bu sırada Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal ki o benim en büyük şansım oldu, hamileyken de kemoterapi alabileceğimi söyledi. Kızıma hamileyken kemoterapi tedavisi gördüm. Sonra 8 aylıkken sezaryenle kızımı doğurdum. Kemoterapi tedavisi devam etti. Dünya İlik Bankası'ndan uygun ilik bulundu; ancak donör gelemedi. Umudumu kaybetmek üzereyken Sinan Hocam TÜRKÖK’e başvurdu ve buradan uygun donör bulundu ve nakil oldum" diye konuştu.

 

 

'KIZIM BAĞIŞÇI OLACAK'
Kızıyla birlikte parklarda eğlenen Fatma Çelik, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ve kanseri yendikten sonra 3 yıldır doğum gününü kutladığını söyledi. Çelik, "Çünkü nakil sonrası yeniden doğmuş gibiyim. Kızıma 'Sen benden 8 ay büyüksün' diyorum. Çok şaşırıyor. Kızım hamileyken aldığım kemoterapinin yan etkilerini görmedi. Çok sağlıklı bir kız çocuğu. Özellikle hamileyken kansere yakalananlar lütfen ümidini kaybetmesin. Donör olmak çok önemli. Bir tüp kan veriyorsunuz sadece ve bir aile kurtuluyor. Biz 6 kişilik bir aileyiz. Bana ilik veren kişi sayesinde çocuklarım ve eşimle birlikteyim çok şükür. Fatma Zeren de 18 yaşına geldiğinde bağışçı olacak. Güzel bir duygu bir can yaşatmak. Korkulacak hiçbir şey yok. Bir hayat yaşatıyorlar" diye konuştu.

'BEBEĞE ZARAR VERMEYECEK KEMOTERAPİ BAŞLADIK'
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji ve Kök Hücre Nakil Ünitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal, Fatma Çelik’e hamilelikte ilk 3 ayı geçirdiği için bebeğe zarar vermeyecek şekilde kemoterapi tedavisi verildiğini söyledi. Dal, "Fatma Hanım'ın hastalığı ilerlemişti. Kadın doğum doktorları ve hematoloji doktorları birlikte konsey yaptık. Birçok hekim arkadaşımız annenin hayatının tehlikede olduğunu, bu nedenle gebeliğin sonlandırılması yönünde oy kullandı. Ancak hamilelikte ilk 3 ay geçtiği için gebeliğe uygun, bebeğe zarar vermeyecek bir kemoterapi başladık. Daha sonra sağlıklı bir bebeğimiz dünyaya geldi. Ona annesinin adını verdim. Fatma Zeren, anne karnındayken ciddi yan etkiler görmedi. Gayet sağlıklı, algıları açık bir çocuk" dedi.

'İLK 3 AY KEMOTERAPİLERİN TÜMÜ SAKINCALI'
Fatma Çelik'in bir gün kendisine "Uğraşmayın artık, iyileşemeyeceğim" dediğini anımsatan Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal "Sonuna kadar umudunu kaybetmemesini söyledim. Şimdi çok iyi. Hamile kadınlar belirli kemoterapileri, belirli dönemlerde alabilirler. Gebeliğin ilk 3 ayında kemoterapilerin tümü sakıncalıdır. Ama 3 ay sonrasında bebekte organ gelişimi bittikten sonra belirli kemoterapileri, bazı hastalıklarda kullanabiliyoruz. Mesela lösemi, lenf kanserinde kullanabiliyoruz. Gebelik ve hematolojik kanser olduğu zaman deneyimli bir merkez önemlidir" diye konuştu.

 
Altınordu'nun kayıp transferi
 
Göztepe'de Eren sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı ölümden döndü
Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı, Kuzey Marmara Otoyolu'nda Anadolu yakasında ...
Yıldırım düşmesi sonucu bir asker şehit oldu
Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde yıldırım düşmesi sonucu bir asker şehit oldu.
Bakan Selçuk'tan çalışan annelere destek açıklaması
Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "7 ilde 0-60 ...
 
Belediye binasına pompalı tüfekle böyle ateş açtı!
Kayseri'nin Sarız ilçesinde belediye binasına pompalı tüfekle 15 el ateş ...
İzmir - Arjantin arasında zehir operasyonu! İş makinesinin içinde bulundu
İzmir'de düzenlenen operasyonda Arjantin'den gönderilen iş makinesi parçasına ...
Tel Abyad'ın Suluk beldesi kurtarıldı
Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan Tel ...
 
Husumetli iki aile arasında silahlı kavga: 1 ölü, 4 yaralı
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, tarla sınırı ve köpek zehirlenmesi nedeniyle ...
Yüz nakli olan Recep Sert, silahlı saldırıdan gözaltına alındı
Türkiye'nin 5'inci yüz naklini olan Recep Sert, Bilecik’te bir işyerine ...
Harekatta 5. gün: 480 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığından, "Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva