HABERLER>EKONOMİ
28 Mayıs 2016 Cumartesi - 08:03

Limanda angus trafiğine sektör bakışı: Kim/ne dedi?

Bakanlık hayvancılığın gelişmesi için Alsancak Limanı’na ithal damızlıkları getirmeye başladı. Uygulamayı değerlendiren sektör temsilcileri ithal damızlığın piyasalardaki kötü gidişi ortaya koyduğunu ifade ederken 6 aylık periyodun ardından piyasaların rahatlatacağını söyledi.

Limanda angus trafiğine sektör bakışı: Kim/ne dedi?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Et piyasasında yaşanan fiyat artışına önlem olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 400 bin baş damızlık büyükbaş hayvanın ithalatını gerçekleştirmeye başladı.

TEMMUZ SONUNA KADAR GELECEK
Geçtiğimiz günlerde Alsancak Limanı’na gelen hayvanlar kent gündeminde yankı uyandırırken Manisa, İzmir, Uşak, Diyarbakır, Urfa, Ankara gibi iller başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına gönderilen büyükbaşların hayvan varlığının arttırılması ve et piyasasının düzenlenmesini hedefleyen Bakanlık, Temmuz ayı sonuna kadar Uruguay’dan İzmir’e hayvan ithalatını gerçekleştirmeye devam edecek. 

400 bin baş, besi ve damızlık hayvan ithalatının piyasalara etkisini İzmirli sektör temsilcileri Egedesonsöz’e değerlendirdi.



TÜRKİYE İÇİN BİR UTANÇTIR

İthal hayvan getirilmesinin Türkiye için bir ayıp olduğunu ifade eden Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ülkenin kendi kaynaklarını değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Eskiyörük, “İzmir Limanı’na turist yerine angusların gelmesi bir ayıptır. Bu ülke hayvan ihracat etmesi gerekirken hala hayvan ithal ediyor. Şu an gerçekleşen hayvan ithalatı Türkiye’yi ilerleyen süreçte zor bir döneme sokacak. Türkiye bu gidişle hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelecek. Hayvancılıkta yanlış politikaların sonucunu yaşıyoruz. Doğu Anadolu’da meralarımız bomboşken, bizim kaynaklarımız varken, hala ithal angus getirmek utanç veridir” diye konuştu.

Bir an önce hayvancılık politikalarına yön verilmesi gerektiğini ifade eden Eskiyörük, “Şu an ülke piyasasında süt fazlalığı et eksikliği var. Havyan çiftliklerinde yanlış politikalar yürütülüyor. Bu politikalar devam ettiği sürece büyük kayıplar yaşanması kaçınılmazdır” dedi.

GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Bakanlığın ithal damızlık hamlesi ile ilgili Etçiler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, “Bakanlık 400 bin baş büyükbaş alınacağını açıklamıştı. Bu hayvanlar gelmeye başladı. Uruguay’dan getirilen anguslar Türkiye’nin iklim şartına uygun hayvanlar olduğu için tercih ediliyor.  Hayvanlar 6 aylık bir periyodun ardından piyasaya etki etmeye başlayacaktır. İthal hayvan alımı şu an için kaçınılmaz bir şey. Şu an Türkiye’de çok ciddi bir sıkıntı var. Eğer hayvan ithalatı gerçekleşmeseydi maliyetler çok artacaktı. Bu çok geç kalınmış bir uygulama. Et arzında ciddi sıkıntılar var. Biz ithal et getirilmesine karşıyız ama damızlık hayvan getirilmesi İçerideki üretimi etkileyecektir” diye konuştu.

6 AY SONRA FİYATLAR İNECEK
Angusların kırmızı et fiyatlarını önemli ölçüde düşüreceğini söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, “Bu büyükbaşların gelmesini bekliyorduk. İzmir’den gelen bu damızlıkların besiciliği teşvik etmesi lazım. Eğer bu damızlıklar küçük işletmelere verirlerse önemli bir etki sağlayacak. Et krizinin oluşmasında büyük firmaların tekelinde olması etken olmuştu. Eğer hayvancılığı teşvik etmek amacıyla küçük işletmelerde bu hayvanlar değerlendirilirse 6 ay içerisinde piyasalarda etki gösterecektir. Piyasada bir hayvan bolluğu oluşacak ve fiyatlar düşecektir” dedi.

 
İzmir’de elektronik küpe dönemi!
 
CHP İzmir Gezi’yi Nazım’la anacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Mayıs 2016 Cumartesi 09:32

6 ay sonra fiyatlar çok net düşmez. Ramazan da daha da artar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Becker ve 35 Albatros, yeni sezonda da el ele
Dünyanın önde gelen endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker ...
Turizme Rusya darbesi: Yüzde 79 azaldı!
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan'da yüzde 28.07 azalarak ...
Flaş! Altın 2 ayın en düşüğünde
Altının ons fiyatı bugün Asya piyasalarında 1.211,6 dolara kadar gerileyerek ...
 
Türkiye ile Yunanistan arasında yerli turist kapışması!
Yaşanan zor dönemin ardından yeni sezonda Egeli turizmcilerin tek ümidi ...
Peninsula Grubu'na bir tesis daha
Peninsula Grubu'nun konaklama alanındaki yatırımlarına bir yenisi daha ...
60 bin kişi robotlar yüzünden işsiz kaldı
Gelişen teknolojiyle birlikte robotlar, birçok iş alanında insanların ...
 
Sanayici eşleri öğrenciler için sahnede
Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Kadınlar Birliği, düzenledikleri etkinliklerle ...
İTO’da ‘Yıldırım’ ilanı krizi!
İzmir Ticaret Odası meclis toplantısında Binali Yıldırım’ın başbakan olmasının ...
Anguslar geldi, o tartışma hortladı: Yavuz’dan liman çağrısı!
Kruvaziyerde 2016 sezonunu başlamadan bitiren İzmir Alsancak Limanı’na ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva