HABERLER>EKONOMİ
17 Nisan 2013 Çarşamba - 11:30

Kuyumculardan kritik uyarı: Sakın çeyrek almayın!

Altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda sert düşüşünün ardından iç piyasada oluşan yoğun talep çeyrek ve cumhuriyet altınında 'yok satma' dönemini başlattı. Sektör temsilcileri yoğun talep nedeniyle işçilik maliyetlerinin çok arttığı bu dönemde tasarruf etmek isteyen yatırımcıların, makinede üretilen 22 ayar bilezik ile gram altını tercih edebileceği tavsiyesinde bulundu.

Kuyumculardan kritik uyarı: Sakın çeyrek almayın!

İSTANBUL - Geçen hafta cuma gününden beri yüzde 13'e yakın değer kaybeden altına geleneksel olarak bu enstrümanı tercih eden Türk halkının gösterdiği yüksek talep adeta karaborsa etkisi yarattı.
 
Bu dönemde iç piyasada 90 liraya alınan gram altın 78 liraya çeyrek altın 145 liradan 127 liraya ve cumhuriyet altını da 570 liradan 506 liraya geriledi.
 
Fiyatların düşmesini fırsat olarak değerlendiren tasarruf sahiplerinin çeyrek ve cumhuriyet altınına olan talebiyse normal dönemlerde 3 lira olan külçeden çeyrek altını işleme maliyetini 12 ile 15 lira aralığına yükseltti. Cumhuriyet altınında ise 10 liradan 35 liraya bir işçilik maliyeti artışı yaşandı.
 
İşçilik ücretindeki bu artış altının maliyetine doğrudan yansıdığı için fiyatlarda suni bir şişkinlik oluştu. Kuyumcular darphanenin talebe yetişemediğini kendilerinin de yüksek maliyetli bu altını satmayı doğru bulmadıklarını belirtirken, altının yükselmesini bekleyen vatandaşların makinede basılan ve işçilik maliyeti olmayan 22 ayar bilezik ve gram altını tercih edebileceğini söyledi.
 
Sektör temsilcileri çeyrek ya cumhuriyet altını almak isteyenlerin ise talebin normalleştiği zamanı beklemelerini tavsiye etti.
 
Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu şöyle konuştu: "Darphane sürekli altın alıyor. Normal şartlarda külçe altın salı günü alınıp perşembe günü işlenmiş olarak çıkıyor. Ancak yoğun talep nedeniyle bunları perşembe günü verip veremeyeceğini bilmiyoruz. Orada beklediğinde de fiyatlar artıyor. Bu dönemde işçilik maliyeti de artıyor. Normalde 3 lira olan çeyrek altın işçilik ücreti 15 liraya, 10 lira olan cumhuriyet altını işçilik ücreti de 35 liraya kadar çıkmış durumda. Bu nedenle biz de fiyatları ayarlamakta zorlanıyoruz. Vatandaş bu fiyatalara çeyrek altın alırsa pahalıya almış olacak. Durduk yerde 10 ile 12 lira arasında bir kayıpları oluşacak. Ben şahsen bu fiyattan satmaktan vicdan azabı duyarım."
 
"ALTINLARI SAKLAMIYORUZ"
Çavuşçulu, vatandaşın kendilerine 'altınları saklıyor musunuz' şeklinde şikayette bulunduğunu ancak bunun kendilerinden kaynaklanan bir durum olmadığının da altını çizdi.
 
Çavuşçulu, "Kuyumcu altının hareketinden para kazanır. Saklayınca para kazanmaz. Bu konuda yanlış bir algı oluşmuş durumda. Pahalı altını alıp satmanın bir anlamı yok" dedi.
 
ÇEYREK YERİNE GRAM ALTIN ALIN
Benzer bir değerlendirmede bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alattin Kameroğlu da talepte patlama olduğunu ifade ederek, tasarruf sahiplerinin bu dönemde çeyrek ve cumhuriyet altını almamasını tavsiye etti.
 
Kameroğlu, "Bu iki üründe işçilik bedeli oldukça fazla” diyen Kameroğlu “Gidip gram altın alsınlar, cumhuriyet ziynet lira alsınlar, 22 ayar bilezik alsınlar, hatta külçe altın alsınlar. Daha az işçilik maliyeti ödemiş olurlar. Piyasa sakinleşince ellerindeki altını gidip yine çeyrek altın ile değiştirebilirler. Burada haksız bir kazanç da oluşuyor" dedi
 
KUYUMCULAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Aşırı talep nedeni ile kuyumcuların da sürece hazırlıksız yakalandığını ifade eden Kameroğlu talep artışının altında yaklaşan düğün sezonunun da olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Düğün sezonu geliyor. İnsanlar, fiyatlar düşmüşken hediyemizi alalım diyorlar. Kuyumcular da hazırlıksız yakalandı. Yarın öbür gün talep düşürse piyasa yine normal konumuna gelir" dedi. (Hurriyet.com.tr)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdiloğlu Otomotiv’den Karşıyaka Rotary’ye destek
Uluslararası Rotary 2440. Bölge 2013-2014 Dönemi Başkanlar Eğitim Semineri ...
Başkan Eskinazi ‘LİYAKAT’ı Egedesonsöz’e anlattı
Kadın sanayici kimliği ile uzun yıllardır iş dünyasında çalışmalarını ...
Varlık barışı dönüyor: 130 milyar dolarlık davet
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türklerin yurtdışında kayıt altında 130 milyar ...
 
Bedelliden kasaya 2 milyar dolar
Son bedelli askerlik düzenlemesinden bugüne kadar kaç kişinin yararlandığına ...
BMC’de yeni kriz: İsrailli ortaktan dava
İzmir’de bir yılı aşkın süredir işçilerine maaş ödemediği için eylemlere ...
EÜ'de köylülük ve tarım tartışıldı
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu'nda düzenlenen ...
 
Faizde flaş gelişme: Yarım puanlık indirim
Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 5'e çekti. ...
‘Okul Üniformaları’nın umutlu bekleyişi…
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunca okul kıyafetiyle ...
Demirtaş muhalifleri hedeflerini Kocaoğlu'na anlattı
İzmir Ticaret Odası seçimlerine iddialı hazırlanan Ortak Akıl Grubu, İzmir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva