HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Mart 2017 Cuma - 10:25

Kültürpark Projesi’nde top bakanlıkta!

Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'nin vaziyet planındaki değişiklikle gündeme getirdiği, meslek odalarının ise koruma amaçlı imar planlı değişikliği gerektiğini iddia ettiği projeyle ilgili bir karar verebilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan görüş istedi.

Kültürpark Projesi’nde top bakanlıkta!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuar İzmir'e aldıktan sonra 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak tescilli Kültürpark'ı yeniden tasarladı. Kültürpark'ın yarışmayla 1991 yılında elde edilen projede vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklik için Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2016'da Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yapıldı. Proje Mayıs ayında da kamuoyuna açıklandı. Projeye sosyal medyada 'Kültürparkıma Dokunma' adıyla bir araya gelen İzmirliler, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tepki gösterdi. Tepki daha çok alanda yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi konulara yönelik oldu. Belediye ise Pakistan Pavyonu'nda görsel materyallerin de yeraldığı sergiyle projeyi İzmirliler'in beğenisine sundu. Sosyal medyada projeyi anlatan sayfa açan belediye, bazı sivil toplum kuruluşlarına da brifing verdi. İzmirlilerin bir kısmı projeyi beğenirken bir kısmı da eleştirdi. Vaziyet planındaki en büyük değişiklik Fuar İzmir açılına kadar ihtisas fuarlarının düzenlendiği hangarların yıkılıp yerine kültür-sergi-kongre düzenlenecek bir tesis tasarlanması oldu.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu eylül ayı gündemine Kültürpark projesini aldı. Kurul'da Belediye projeyi, meslek odaları da eleştirilerini açıkladı. Kurul İzmir için önemli bu alanla ilgili bir karar vermeden önce Kültürpark'taki projeyi yerinde incelemeye kararı verdi. Öte yandan Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kültüpark'la ilgili projenin değerlendirilmesi için önce koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Koruma Bölge Kurulu, Kültürpark'ta Aralık ayında yerinde inceleme yaptı. Kültürpark'ın kentin tümünü ilgilendiren ve İzmir kentinin simgelerinden biri olma özelliklerinin göz önünde bulundurulacağını belirten Kurul, konunun koruma mevzuatı, planlama, sosyo kültürel, ekonomik, peysaj başta olmak üzere pek çok boyutta değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle kararı sonraki toplantıya bıraktı.

Kurul, 2017 ilk toplantısını 22-23 Mart tarihlerinde yaptı. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin projeyi savunduğu, meslek odalarını ise eleştirilerini yinelediği toplantıda Kurul yine nihai kararı vermedi. Geçmişte vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklere onay veren (hangarlar) Kurul, bu kez Kültürpark'la ilgili yarışma birincisi proje ve ardından gelen tüm değişikliklerle ilgili kronolojik bilgilerin yeraldığı yazıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'dan görüş istedi. Bakanlık, Koruma Kurulu'na mevcut vaziyet planı başvurusuyla karar verebileceği veya veremeyeceği yönünde bir görüş verecek. Bakanlık'tan gelen yanıta göre vaziyet planı değişikliğiyle ilgili bir karar verilebilecek. Meslek odalarının iddia ettiği gibi koruma amaçlı imar planı değişikliği gerekirse projeyle ilgili yeni planlama süreci gerekecek. (DHA)

 
ABD YPG'yi helikopterlerle taşıdı!
 
Marble Fuarı’nın gözdesi MICETE!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Mart 2017 Cuma 12:51

O görüş 3-5 seneye gelir.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Pekdaş'tan Kiraz'a referandum çıkarması!
Başkan Pekdaş, CHP İl Kadın Kolları üyeleri ile birlikte Kiraz’a çıkarma yaptı.
Kaymakçı-Ödemiş arası bölünmüş yol çalışmaları başladı
Torbalı- Bayındır- Ödemiş- Kiraz bölünmüş yol çalışmaları hızla devam ...
Karşıyaka'da anne ve babalar kep attı
Karşıyaka Belediyesi, Ege İş Kadınları Derneği ve Dokuz Eylül Üniversitesi ...
 
Bornova’nın çınarlarına özel gezi
Bornova Nevvar Salih İşgören Huzurevi sakinleri, Bornova Belediyesi’nin ...
Piriştina'dan Buca'nın asırlık çınarına nazar boncuğu
Yaşlılara Saygı Haftası’na “ücretsiz çay” sürprizi ile start veren Başkan ...
İzmir’de belediyeden satılık lüks daireler!
Mülkiyeti Karabağlar Belediyesi’ne ait olan Maliyeciler Mahallesi’ndeki ...
 
Bornova’da şiir gibi etkinlik
Bornova Belediyesi 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü Küçükpark’ta düzenlediği etkinlikle kutladı.
Başkan’dan 2 ilçede ‘dönüşüm’ mesaisi: Kimseyi…
Başkan Aziz Kocaoğlu, Gaziemir ve Karabağlar’ın 8 mahallesini ziyaret ...
TİS’te son durum: İZENERJİ’de halay, İZELMAN’da grev kapıda!
Büyükşehir Belediyesi ve Genel İş Sendikası arasında İZENERJİ işçileri ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva