HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2015 Pazartesi - 12:52

Kritik ‘Urla’ kararı: Villalara evet, kalana ret!

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen Urla’daki villalar için yapılan itirazı kısmen ret etti. 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı “yürütmeyi durdurma” kararını üst mahkemeye taşıyan Çevre Şehircilik Bakanlığı ile müdahil Oğuzhan Boyacı’nın talebi kabul edilmezken ‘kısmen’ vurgusu dikkat çekti. Kısmen kabul edilen itirazın olduğu bölgeler ise villaların olduğu alana denk geldi. Avukat Arif Ali Cangı, “Mahkemeye müdahale edilmez ise villalar da dahil tüm alan için ret kararı çıkacaktır” dedi.

Kritik ‘Urla’ kararı: Villalara evet, kalana ret!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen Urla Zeytineli’ndeki villalar ile ilgili yargı süreci devam ediyor. Bir yanda SİT derecesi değiştirilen diğer yanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni plan yapılan bölge ile ilgili geçtiğimiz ay mahkeme ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermişti.   İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 1. derece doğal SİT olan bölgeyi “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” statüsüne dönüştüren kararına hakkında karar veren 2. İdare Mahkemesi’nin kararına itiraz edilmişti.
 
İdare Mahkemesi’nin villaların yıkımının önünü açan kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duruma itiraz ederken villaların bulunduğu alanda hissesi bulunan Oğuzhan Boyacı da davaya müdahil oldu.  Bölge İdare Mahkemesi itirazı incelerken ayrıntılı bir şekilde bu zamana kadar ortaya konulan bilirkişi raporları ve tarafların sunduğu kurul kararlarını masaya yatırdı. Mahkeme, oy çokluğu ile itirazı kısmen ret etti. Mahkeme heyeti yürütmenin durdurulmasının kaldırılması konusunda yapılan itirazın dayanaklardan yoksun olduğunun da altını çizerken villaların bulunduğu alan ise ayrı tutuldu. 


 
AYRINTILI ŞEKİLDE GEREKÇE
Mahkeme heyeti oy çokluğu ile aldığı kararda, “bölgenin bir antropojenik etkilere yoğun bir şekilde maruz kalması nedeniyle floristik, faunistik ve ekolojik yönlerden geri döndürülmesi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıktığı, kesin korunacak hassas alanlar ve nitelikli doğal koruma alanları kapsamından çıktığı yolunda ortaya çıkan bilirkişi gözlem ve kanaatinin, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin anılan kararına dayanak alınan bilirkişi incelemesinin üzerinden geçen zaman da dikkate alındığında, iş bu davada verilecek karara esas alınabilecek nitelikte bilimsel gözlem ve verilere dayalı olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre, 1605, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1640 ve 1819 sayılı parseller yönünden yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi gerekirken, yürütmenin durdurulması yolunda verilen karar kısmında isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle; itirazın; 1606, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621 ve 1622 sayılı parseller yönünden kısmen reddine; 1605, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1640 ve 1819 sayılı parseller yönünden kısmen kabulüne, yürütmenin durdurulmasına dair mahkeme kararının bu parseller yönünden kaldırılmasına ve 2577 sayılı yasanın 27/2.maddesindeyer alan koşullar birlikte gerçekleşmediğinden 1605, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1640 ve 1819 sayılı parsellere dair yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 2577 sayılı Yasanın 27/7.maddesi uyarınca oyçokluğuyla karar verildi” denildi.
 
KISMEN NE DEMEK?
Mahkeme itirazı kısmen kabul ederken kısmen de ret etti. Bakanlık ve villaların sahipleri adına davaya müdahil olan Boyacı’nın itirazının kabul edildiği yerler ise villaların bulunduğu parseller olduğu öğrenildi. Yürütmenin durdurulması kararı villalar için uygulanmadı. Bölge İdare Mahkemesi, villaların alanına ilişkin çalışmayı da kabul etmiş oldu.


 
MÜDAHALE EDİLMESİN
Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu’nun aldığı kararı yorumlayan Avukat Arif Ali Cangı, “Koruma kurulu tüm vadinin SİT derecesini değiştirdi. Sonra bilirkişi raporu hazırlandı. Biz, tüm değişen SİT kararının yeniden eski haline dönmesini istedik. Fakat bilirkişiler villaların yapıldığı alanda artık bozulma olduğunu, geriye dönüşün olmayacağını ifade ettiler. 2. İdare Mahkemesi de bilirkişi raporunu inceledi fakat ‘mahkeme benim’ diyerek yürütmeyi tüm alan için durdurdu. Şimdi itiraz gündeme geldi. Bölge İdare Mahkemesi’nin ‘kısmen’ vurgusu önemlidir. Kısmen itirazların kabul edildiği alan villaların alanına denk geliyor. Yani villaları yapanlar için olumlu bir gelişme olabilir. Biz bu duruma da itiraz edeceğiz. Eğer dava günü verilir ve duruşma zamanı gelirse anlatırız. Eminim ki müdahale edilmez ise mahkeme ret eder” dedi.


 
KİMLER DAVA AÇTI?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen villalara karşı açılan davaları Avukat Şehrazat Mercan takip ederken sürece CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, önceki dönem İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İzmir İl Genel Meclisi eski Başkanı Serdar Değirmenci ile  Metin Gümüş, Ercüment Gürcay, Çeşme Belediye Meclis Üyesi Esen Fatma Kabadayı Whiting, Adnan Erdoğan, Alev Çağlar, İbrahim Saatlı ve Sedat Atalay gibi isimler müdahil olmuştu.

 
Çanakkale’de mülteci faciası: 3 ölü
 
Ailesini ziyarete giden polis PKK kurşunuyla şehit oldu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 25 Ağustos 2015 Salı 09:26

İZMİR KÖRFEZİNİN BÜTÜN KIYI ŞERİDİ. MORDOĞAN URLA KARABURUN VS MİLLET EV YAPAMIYOR. BUNLAR HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ DEĞİL, ÜSTÜNLERİN HUKUKU. OYSA ERDOĞAN, ÜSTÜNLERİN HUKUKU DEĞİL, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ EGEMEN KILACAĞIZ DİYORDU.

Yorumu oyla      12      5  
partili 24 Ağustos 2015 Pazartesi 23:42

allah sizi ıslah etsin chp li belediyelerin talanlarına bir bakın Marmaris çeşme kuşadası talanı görün daha nice sahil şehirlerindeki vurgunu görmeyenler bu dünyada göçüp gittiğinizde bu yalanların hangisine cevap vereceksiniz ama sizde o inanç olmadığı için işiniz gücünüz siyaset cumhurbaşkanımız siz silindir gibi 13 yıldır ezip geçiyor siz hla bu kafayla giderseniz çakılırsınız denize sıfır 4 kat imar veren chp li belediyeler var

Yorumu oyla      11      5  
Arif Ali Cangı 24 Ağustos 2015 Pazartesi 14:46

Bölge idare mahkemesi“insan eliyle bozulmuş artık korunması gerekmez” yaklaşımı ile Villaların bulunduğu parsellere ilişkin yd’yi kaldırmış. Bu yaklaşım, yıllardır yargı kararları ile oluşan koruma hukukuna tamamıyla aykırı. Davanın esas mahkemesi olan İzmir 2.İdare Mahkemesi'nin esas hakkında vereceği kararda bu hukuka aykırılığı düzelteceğini, tüm parseller için koruma derecesinin düşürülmesini iptal edeceğini umut ediyoruz. Şimdi kimse mahkemeye müdahale etmesin.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yarbay Alkan'ın sözlerine medya karartması
Şırnak'ta şehit olan Yüzbaşı Ali Alkan'ın dünkü cenazesinde ağabeyi Jandarma ...
Karşıyaka’nın fayton atları için gölgelik çağrısı
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Karşıya'da faytonların güneşte beklerken ...
PKK’dan Demirtaş'ın 'amasız silah bırak' çağrısına yanıt!
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'amasız silah bırak' çağrısına ...
 
İzmir’de dehşet: Evinde boğazı kesilmiş halde bulundu
İzmir’in Bayraklı İlçesi'nde 38 yaşındaki Akın Altun, evinde boğazı bıçakla ...
İzmir’de ehliyetsiz sürücü kaldırımdaki çocuğu ezdi
İzmir’in Bornova İlçesi'nde 17 yaşındaki O.K., yönetimindeki otomobilin ...
Askeri araca bombalı saldırı: 2 şehit
Hakkari'de yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında ...
 
PKK'nın 52 yöneticisi için kırmızı bülten
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü PKK’nın 52 üst düzey yöneticisi ...
11 işçi 40 binlik masraftan kaçıldığı için ölmüş!
12 Mart 2012'de Marmarapark AVM'nin inşaatında çalışanların kaldığı çadırlarda ...
Adana'da 5 PKK'lı vurularak yakalandı
Adana'da korsan gösteriler yapıp, polise silah, molotof kokteyli ve el ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva