HABERLER>EKONOMİ
21 Mart 2018 Çarşamba - 11:13

Kritik rapor geldi, 'Sakin Şehir' ayakta! Başkan Soyer: Yaptırmayacağız...

Ürkmez'deki halk plajına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü'nce yapılması planlanan yat limanına verilen ÇED olumlu kararının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde açılan davada, bilirkişi incelemesi yapıldı. Raporda çarpıcı detaylara yer verildi.

Kritik rapor geldi,  Sakin Şehir  ayakta! Başkan Soyer: Yaptırmayacağız...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından Seferihisar'a bağlı Ürkmez Mahallesi'nde yat limanı projesi için çalışma başlatıldı. Halk plajına yapılması planlanan yat limanına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.

Ürkmez'de yaşayan 50 kişi ile Seferihisar Belediyesi tarafından ÇED olumlu kararının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava kapsamında bölgede keşif yapan bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Heyet; ÇED raporunun, projenin Lebedos antik kenti ile 1. ve 3. derecede sit alanına komşu olmasına karşın kentin konumu, kuruluş amacı, topoğrafyası, üzerindeki kalıntılar ile olası yayılım alanının çevresiyle birlikte yapılması planlanan yat limanından nasıl etkileneceği konusunda değerlendirme içermediğine dikkat çekti. Ayrıca proje sahasında dağılım gösteren bentik omurgasız türlerin tespiti için yapılan örnekleme ve değerlendirmenin yetersiz olduğu belirtilen bilirkişi raporunda, koruma altındaki deniz çiçekli bitkisi türü 'posidonia' (deniz eriştesi) çayırlarının proje sahasındaki dağılım sınırlarının hatalı verildiği kaydedildi. Projenin çevresel etkilerinin bilimsel olarak ortaya konulmadığı savunulan raporda, Lebedos antik kentinin sıradan bir yer olmadığına ve 12 iyon kentinden biri olduğuna dikkat çekilerek, limanın çevresi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği görüşü paylaşıldı. Bilirkişi heyeti, ÇED raporunun yetersiz olduğunu da belirtti.

'LİMANI BURAYA YAPTIRMAYACAĞIZ'
Bilirkişi raporunu, davanın takipçileri Ürkmezlilerle birlikte değerlendiren Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, Türkiye'de hiçbir mahkemenin hazırlanan rapora rağmen söz konusu projeye izin veremeyeceğini söyledi. Raporun son derece bilimsel, detaylı ve net olduğunu savunan Soyer, proje için yetkililere yer gösterdiklerini; ancak alanın istenmediğini ileri sürdü. Başkan Soyer, "Üzerinde tartışılacak 'Aman şu şöyle olsa da böyle olsa da' denecek bir şey yok. Bizim diri durmamız, uyanık durmamız ve esnaf arkadaşlarımıza gerçekleri anlatmamız lazım. Biz 'İstemezük' demedik. 'Madem marinaya ihtiyaç var, o halde şuraya yapılabilir' diye yer gösterdik; ama çeşitli nedenlerle uygun görmediler. Şimdi nasıl bir yol izleyecekler onu bilmiyorum; ama şunu biliyorum ki burada o marinayı yaptırmayacağız" dedi.

'MİRASA İHANET EDİYORUZ'
Derya içinde olup, deryayı bilmeyen balıklar gibi bu topraklarda yaşandığını kaydeden Soyer, "Atalarımızdan devraldığımız mirasa ihanet ediyoruz. O nedenle bizim asli görevimiz, bu denizi, bu toprakları, ağaçları sonuna kadar korumaktır. Bundan daha değerli bir iş olamaz. Bizden sonraki nesillerin bizi yadetmesinin tek yolu budur. Bu bilinçle çalışıyoruz. O nedenle baştan beri karşı çıktık" diye konuştu.

'BURADA LİMAN YAPMAYIN'
Davanın avukatı Şehrazat Mercan ise ÇED raporunun taahhütlere dayalı olduğunu ileri sürdü. Raporun, bilimsel gerçeklik içermediğini savunan Mercan, "Çevreye olumsuz etkilerini irdeleyen bir rapor değil; ancak yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda hazırlanan rapora göre de bu yatırım burada yapılmamalı. Lebedos Antik Kenti açısından yapılmamalı. Yat limanının bu bölgeyi olumsuz yönde etkileyeceği çok açık. Ayrıca burada endemik türlerden posidonia çayırları da var. Dünyada ormanlardan önce en çok oksijen salgılayan, dünyayı temizleyen bitkiler var. Doldurulmak istenen alanda yer alıyor. Bu nedenle yatırım burada yapılmamalı. Olmaz, yapmayın" dedi. (DHA)

 
Konak Belediyesi'nden asansör semineri
 
Gaziemir’de 'Çanakkale Mektupları' sergisi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cengiz cansız 21 Mart 2018 Çarşamba 18:03

Yat limanı ürkmesin canına okur halkın %70 bölümü bu bölgeden denizden faydalanıyor yat limanı ürkmez için katliam olur buna izin vremeyız

Yorumu oyla      12      5  
Mustafa Can 21 Mart 2018 Çarşamba 13:54

Doğayı katletmekte üstümüze yok.

Yorumu oyla      14      5  
amaç başka 21 Mart 2018 Çarşamba 13:53

Amaç, yat limanı yapmak değil! AKP İzmirliyi biliyor, gündeme getirdiği yatırımların tümü İzmir'linin hayır diyeceği yatırımlar. Hayır densin, mahkemeye gidilsin, onlar da 'bunlar istemezükçü' desin ve yatırımı yapmasın! Kardeşim size gösterilen Bayraklı, Bostanlı, Mavişehir ne güne duruyor? Pasaporttan iyi marina mı olur, neden oralara değil de illa buraya?

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli kantinciler 81 ile nefes aldırdı
İzmir ve Ankara Kantinciler Odaları’nın ekip çalışması 81 ildeki binlerce ...
Ödemişli üreticiyi sevindiren haber!
Kasım ayında hizmete açılan Ödemiş Aktaş Barajı’nda yaklaşık 5 milyon ...
Benzinde ilk kez 6 lira görüldü!
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın (PÜİS) yaptığı açıklamaya göre ...
 
Doların ateşi düşmeye başladı
Dolarda 3.95'in üzerinde yaşanan hareketin ardından kurlar bu sabah 3.92 ...
İzmir'de 'Toprağın Kadınları' ödüllendirildi
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Toprağın Kadınları Projesi'nde 35 çiftçi kadına ödül verildi.
İstemiyorlar ama binlercesi Uber'e üyeymiş
İstanbul'da taksicilerin Uber şoförleriyle kavgaları gündemden düşmezken ...
 
EGİAD'tan İYİ Parti'ye ziyaret
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu, İYİ Parti İzmir İl ...
TÜİK açıkladı: İzmir’de hangi sektörler el yakıyor?
Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi’nin 2017 yılı rakamlarına göre giyim, ...
İZKA'dan dolandırıcılık uyarısı
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), bazı kişilerin, bakanlıklar ve kalkınma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva