HABERLER>SAĞLIK
15 Nisan 2019 Pazartesi - 17:13

Kritik açıklama: İlaç firmaları Türkiye’den çekiliyor mu?

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Euro kurunun artmasıyla birlikte ilaç fiyatları ile kur farkı arasındaki sıkıntının devam ettiğini söyleyerek,  ithal ürünleri üretenlerin Türkiye’den çekilme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Kritik açıklama: İlaç firmaları Türkiye’den çekiliyor mu?

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Şubat ayı ile birlikte gelen ilaç zammı piyasada bulunamayan ilaçların çözümü noktasında yeterli olmadı. Sağlık Bakanlığı’nın ithal ilaçlar için uyguladığı sabit kur tarifesi nedeniyle bir çok ilaç eczanelerde bulunamıyor.

Euro üzerinden belirlenen ilaçların alımının 3,40’tan sabitlenmesi nedeniyle bir çok firma Türkiye’de çekilme kararı almayı düşündüğü öğrenildi.

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Euro’nun 6,55 TL’nin üzerine çıkması nedeniyle sorunun giderilemediğini ve yabancı ilaç firmalarının Türkiye’de faaliyetlerini durdurabileceğini söyledi.  

Vatandaşların kapı kapı ilaç aradığını sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Sayılkan, “Şubat ayı itibariyle ilaç fiyatları 3.40’a sabitlendi. Bu zam geldiği halde kağıt üzerinde ithal ağırlıklı bir çok ilaç yine yok. Firmalar zam alınca ‘ilaçlar çıkar demiştik’ ama ithal ilaçlarda sıkıntı var. Euro 6.55, ilaç fiyatı 3.40 bu kolay bir şey değil. Yabancı firmalar Türkiye’de faaliyet yürütüp yürütmemeyi gözden geçiriyorlar. Bu çünkü herkesin kaldırabileceği şartlar değil. Neredeyse yarı yarıya Euro kurundan indirim yapacaksınız. Buna rağmen para kazanabiliyorsanız devam edeceksiniz. Para kazanamıyorsanız bırakıp gideceksiniz. Firmaların Türkiye’den gittiği takdirde bulunamayan ilaç skalası devamlı artar. İlaçların bulunamaması ve tedavilerin aksaması gibi bir risk var. Euro kuruyla ilgili önlem, devleti kara geçirmeyi ve harcamaları düşürmek için yaptığı bir önlem ama bunun pratikteki karşılığına bakmak lazım. Her sene belirli dönemler bulunmayan ilaçların sayısı artıyorsa, her yıl yabancı firmalarla ilgili sorun yaşanıyorsa, artık başka bir şey yapmak lazım. Doğrusu bu firmalarla ara yol bulmak lazım. Yoksa vatandaş kapı kapı ilaç aramaya devam edecek” dedi.

İNTERNET ALIŞVERİŞİ RİSKLİ
İnternetten alınan ilaçların ciddi sıkıntılar yaratabileceğini belirten Başkan Sayılkan, “Sağlık Bakanlığı ile görüştük. Bu çok büyük bir risk. Kaldı ki bakanlık bu ilaçların bir çoğunun sahte olduğunu kendisi söylüyor. 60 liralık ilacı 30 liraya satıyorlar. Bu da sahte olduğu ile ilgili iddianın gerçekliğini arttırıyor. Aksi halde başka türlü bu şartlarda ilacı verme ihtimaliniz yok. İnsanlar da kolay, ucuz diye oradan alıyor.

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz sene ‘6 bin siteyi kapattım’ diyor. Onlar için caydırıcı ceza değil, başka isimle tekrardan açıyorlar. Burada çok ağır cezalar olması lazım. İnsan sağlığı ile ilgili ‘her yol mubahtır’ anlayışıyla devam edilmemeli. İnternet ortamında hekim ve eczane tavsiyesi olmadan ilacı kullanmak çok ciddi bir risk. Bu işin şakası olmaz. İçinde ne olduğunu da bilmiyorsun. Sahte olma ihtimali yüksek. Hızlı kilo verme ve performans artırıcı diye yasaklı maddeleri koyuyorlar. Kalp hastası, diyaliz hastası onları kullanamaz. Eczacılar ve doktor tavsiyesi olmadan bu iş olmaz. Ayrıca ilaçlar kesinlikle eczaneden alınması gerekiyor” diye konuştu.

 
İzmir'den Çanakkale'ye kanoyla 'barış' yolculuğu
 
Savunma Bakanı Akar'dan 'F-35' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Plastiğin zararlı etkileri anne sütünde de tespit edildi
Plastik ürünlere maruziyet sonucunda, anne sütünde, plastik maddeye sertlik ...
Çocuğun gelişimi 6 yaşına kadar sıkı takip edilmeli
Çocukların, sağlıklı şekilde gelişimini sürdürmesi, hastalık ve sakatlıklarının ...
Türkiye’de kalp sağlığı alarm veriyor
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl kalp ve damar hastalıkları ...
 
Kanserin DNA'daki parmak izini arıyorlar
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'nden bir grup bilim insanı, ...
Sağlıkta şiddet mağduru kadın doktordan ilaç gibi kısa filmler
Meslek hayatında 2 kez saldırıya uğrayan İzmirli doktor Funda Müftüoğlu, ...
Ramazan'ın tekrar yürümesi için kampanya
İzmir'in Foça ilçesinde yaşayan ve omurilik tümörü nedeniyle yürüyemeyen ...
 
Nakil süreci başlayan Öykü Arin'e, Haluk Levent'ten moral
İzmir'de, geçen yıl Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi koyulan ...
'Bahar alerjisi' sezonu başladı
Uzmanlar alerjisi olanlar için "bahar nezlesi" sezonunun başladığını belirterek ...
Böbreklerinden 500 adet taş çıktı!
Çanakkale'nin Ezine İlçesi'nde, bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva