HABERLER>EKONOMİ
20 Temmuz 2016 Çarşamba - 14:35

Kredi devlerinden peş peşe 'Türkiye' açıklaması

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, darbe girişimi sonrasında Türk bankaların risklerinin arttığına işaret etti.

Kredi devlerinden peş peşe  Türkiye  açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, darbe girişiminin ardından Türk bankalarının risklerinin arttığına dikkat çekti.

"Darbe girişiminin ardından Türk bankalarının riskleri yükseldi" başlıklı bir değerlendirme yayınlayan Fitch, darbe girişimi sonrası olayların ülke notuna baskı olarak yansıyıp yansımayacağının hükümetin darbe girişimine verdiği tepkilere bağlı olacağını vurguladı.

Hükümetin vereceği tepkilerin siyasi kutuplaşmaları ne derece artıracağı ve kurumların bağımsızlığını ne derece zayıflatacağının büyük önem taşıdığının altını çizan Fitch, gelişmelere bağlı olarak Türk bankalarının kredi profilleri ve kredilerin için aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

Fitch değerlendirmesinde, "Türk bankalarının kredi profilleri ülke riskine, dış kaynaklara ulaşımlarına ve liranın değerine duyarlıdır" denildi. Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notuyla derecelendiren iki şirketten biri olan Fitch, bankaların kredi notlarının başlıca hassas noktalarından birinin de "ülke kredi notu" olduğunea dikkat çekti.

"Hükümet tepkilerinin politik kutuplaşmayı ne kadar artıracağına bağlı olacak"

Bankacılık sektörü göstergelerinde yakın dönemde "keskin değişim" beklenmediği de vurgulanan Fitch değerlendirmesinde, "Son günlerdeki olayların ülke notuna baskı olarak yansıyıp yansımayacağı hükümet tepkilerinin politik kutuplaşmayı ne kadar artırıp, kurumların bağımsızlığı ne kadar zayıflatacağına bağlı olacak. Bankacılık sektörü temel olarak sağlam, ancak zor durumdaki turizm sektörü nedeniyle bazı bankaların aktif kalitesi baskılanabilir" denildi.

Fitch, darbe girişiminin ardından haftanın ilk günü yaptığı açıklamada da, darbe girişiminin Türkiye'nin kredi notuna olası etkilerinin, darbe sonrası politik ve ekonomik gelişmelere bağlı olduğu uyarısında bulundu. Fitch'in açıkladığı değerlendirme notunda, "Darbe girişiminin Türkiye'nin kredi notuna etkisi, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı" denildi.

Moody's derecelendirdiği 17 Türk bankasını da "negatif incelemeye" aldı

Dünyanın üç büyük kredi derecelendirme şirketinden Moody's de, ülke notuna bağlı olarak, derecelendirdiği 17 Türk bankasını da "negatif incelemeye" aldı. Moody's'den yapılan açıklamada, gelişen siyasi ve ekonomik durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkan risklerin değerlendirilmesi ihtiyacı nedeniyle notların izlemeye alındığı belirtildi.

Açıklamada, yatırımcı ve müşterilerin güveninde olası zayıflamaya bağlı olarak, faaliyet ortamında oluşabilecek bozulma risklerinin, bankalar ve müşterilerinin büyüme ve finansal performanslarında zayıflama yaratabileceğine dikkat çekilerek, bu gelişmenin negatif incelemeyi gerektiren unsurlardan biri olduğu vurgulandı.

Buna bağlı olarak, derecelendirdiği Türk bankalarının, yaşanan son gelişmelerin ekonomik ve finansal etkilerinden belirli bir derecede etkileneceklerine işaret eden Moody's, yapacakları gözden geçirmeden her kurumun durumunu ayrı ayrı değerlendireceklerini belirtti.

S&P: Darbe girişiminin Türkiye'ye etkilerini değerlendireceğiz

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's da (S&P), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, darbe girişimininTürkiye ekonomisine etkilerinin değerlendireceğini açıkladı. Açıklamada, orta ve uzun vadede siyasi gelişmeler, yabancı yatırımcıların tepkileri ve potansiyel makroekonomik etkilerin değerlendirileceği belirtildi.

Değerlendirmede, bankacılık sektöründe ve genel olarak finans saktörünün durumu ve transferlerdeki gelişmelerin de dikkate alınacağı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri grubu içinde "kısmi yüksek riske sahip" olduğunun da altı çizildi.

 
Flaş! AK Parti'de önemli isimden 'OHAL' açıklaması
 
Flaş! Tüm askeri hakim ve savcılara soruşturma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Dolar tarihi zirveye yaklaştı
Dolar/TL, darbe girişimi sonrası volatilite, Moody's kararı ve kurumlarda ...
Flaş! Dolar uçuyor: Kritik seviyeyi aştı
Dolar artan küresel satış baskısı, başarısız darbe girişimi sonrası artan ...
Turizm sektörü izin iptallerinden endişeli
Turizm sektörü temsilcileri ise darbe girişinin ardından yaşananlarla ...
 
Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı
Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde ...
Eşzamanlı açıklama: Odalardan darbeye karşı tek ses!
Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine karşı Türkiye Odalar ...
Turizm ağır yaralı!
Rusya ile yaşanan kriz, IŞİD ve terör örgütü PKK’nın saldırıları gibi ...
 
Dolar ve euro ikinci güne nasıl başladı?
Darbe girişiminin ardından gelen satışlara bağlı olarak, haftanın ikinci ...
İş dünyasından darbeye karşı ortak tavır!
TİM, ASKON, DEİK, Deniz Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul ...
TÜSİAD'tan ortak duruş vurgusu!
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 15 Temmuz darbe girişimi ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva