HABERLER>EKONOMİ
16 Ağustos 2018 Perşembe - 13:33

Kozak Yaylası'na altın madenine yargı hamlesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ovacık'taki işletmeye rezerv sağlamak amacıyla Kozak Yaylası'nda kurulmak istenen; altın, gümüş, bakır madeni açık ocak işletmesi projesine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verdi. Çevreciler ise ÇED raporunun iptali için dava açıyor.

Kozak Yaylası na altın madenine yargı hamlesi!

İzmir'in Bergama ilçesine bağlı kırsal Ovacık Mahallesi'nde bulunan ve faal olan altın madeni işletmesine rezerv sağlamak için, ilçenin kırsal mahallelerinden biri olan Yerlitahtacı'da altın madeni açık ocak işletmeciliği projesinin hayata geçirilmesi planlandı. Projeye 2009 yılında verilen 'ÇED olumlu' kararı geçen yıl iptal edildi. Karar, Danıştay tarafından da onanarak kesinleşmiş oldu. Mahkemenin kararının ardından, aynı proje için alan değişikliğine gidildi. İlçenin kırsal mahallelerinden biri olan Kapıkaya'da, Ovacık'taki altın madeni işletmesine rezerv sağlamak amacıyla; altın, gümüş, bakır madeni açık ocak işletmesi projesi için ÇED başvurusunda bulunuldu. Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı'na sunulan dosya, İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nda (İDK) görüşüldükten sonra, ÇED olumlu kararı verildi. Tarihi mirası ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çeken ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 'Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' olarak giren Bergama için verilen onay, çevrecileri şaşırttı.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, aynı projenin daha önce yine kırsal mahallelerden biri olan Yerliahtacı'da hayata geçirilmek istendiğini, açtıkları davalar sonucu iptal edildiğini söyledi. 110 bin nüfuslu Bergama'nın içme suyunun tehlike altında olduğuna dikkat çeken, ayrıca tesisin kurulmak istendiği alanın çam ormanları ile kaplı olduğuna değinen Erol Engel, "Kozak Yaylası'nda büyük bir talan başlayacak. Bergama'dan Ayvalık'a kadar bütün doğayı tahrip edecekler" dedi.

'630 KİLO ALTIN ALACAKLAR'
Doğayı tehdit eden projeleri her defasında durdurduklarını, ancak yargı kararına rağmen bu çalışmalara izin verildiğini savunan Erol Engel, şunları söyledi:

"Çalışmalar 3 yıl sürecek, 630 kilo altın alacaklar ama doğaya verecekleri zararın telafisi mümkün olmayacak. Burada büyük bir talan başlayacak. Bu nedenle öfkeliyiz. Yargıya rağmen bu kararlar siyasi irade tarafından veriliyor. Ülkenin doğası, insanı hep bir şekilde acımasızca harcanıyor. UNESCO Kültür Mirası listesine giren Bergama, doğadaki talana karşı çırpınıyor."

Tesisin kurulacağı Kapıkaya'da 2 bin yıl öncesine uzanan tarihi yapının bulunduğunu aktaran Engel, bunun da tesisin açılmaması için başlı başına bir neden olduğuna vurgu yaptı. Yargının kapatılması yönünde kararı bulunmasına rağmen, Ovacık'taki altın madeni için mühürleme işlemi yapılmadığını ve İDK toplantısında yeni bir ÇED olumlu kararının verildiğini belirtin Erol Engel, "Ovacık'taki tesis açık kaldığı müddetçe, en yakın cevherin olduğu Kozak Yaylası büyük bir tehdit altında olacak. Cevherin bittiği Ovacık'ın kapatılması gerekiyor. Böylece Kozak Yaylası ve çevresi rahat bir nefes alacak. Ama ne yazık ki defalarca alınan yargı kararlarına rağmen siyasi irade buraları tam bir miras yedi anlayışı ile bitiriyor. Bölge halkı, hakkını arayacak, bu durumu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

'AYNI RUHSAT SAHASI İÇİNDE'
Avukat Arif Ali Cangı ise Ovacık'taki altın madeninde rezervin bittiğini, maden işletmesini çalıştırmak için Kozak Yaylası'na göz dikildiğini ileri sürerek, "Şimdiye kadar Gelintepe, Uyuzkaya ve Yerlitahtacı mahallelerinde maden ocağı projeleri gündeme geldi, üç proje de açtığımız davalar sonunda mahkemeler tarafından verilen iptal kararları ve Kozaklıların tepkisi sayesinde gündemden çıktı. Bunlardan Yerlitahtacı ile Kapıkaya maden ocağı projeleri birbiriyle yakın ilişkili. Zira aynı ruhsat sahası içinde iki ayrı maden ocağı projesi" diye konuştu. Yerlitahtacı için verilen yargı kararını etkisiz hale getirilmek amacıyla aynı bölgede aynı ekosistem içinde başka adla yeni bir 'ÇED olumlu' kararı verildiğini söyleyen Cangı, "Kapıkaya maden projesi, Yerlitahtacı maden projesini iptal eden mahkemenin kararının arkasından dolanma girişimidir. Proje, Kozak ekosistemine çok büyük zarar verecek, Bergama'nın su kaynaklarını kirletecek. Bu nedenle bölge halkı, Kapıkaya altın madeni projesine de izin vermeyecek" diye konuştu. (DHA)

 
CHP'li Sertel'den Meclis'te e-ihale soruları: Yerel basın endişeli!
 
Kuru incirde rekolte tahmini belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'den Ankara'ya İnciraltı çağrısı!
İzmir'de yapılması planlanan Körfez Geçişi Projesi’ne verilen Çevresel ...
İzmir’de lokantacılardan ABD boykotu: Kola yerine ayran var!
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Cumhurbaşkanı ...
İzmir'den çağrı: Projelerde yerli doğaltaş kullanılsın!
İzmir'de yapımı devam eden büyük inşaat projelerinde Türk firmalara ait ...
 
Ekmeğe zam ile ilgili flaş açıklama!
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Endüstriyel ...
Nihal AŞKIN yazdı... Körfez Geçiş Projesi rafa kalkar mı?
Nihal AŞKIN yazdı... Körfez Geçiş Projesi rafa kalkar mı?
Sebze ve meyve satışında künye uyarısı
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle sebze ve meyvelerin ...
 
TEB Genel Müdürü Leblebici: Sistem çalışmaya başladı
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Bloomberg HT'ye oluşan kur seviyesinin ...
Bakan Soylu'dan önemli uyarı: Bir tane alan bile…
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotim Temel Eğitim Sertifika ...
Şekerci esnafı dertli: Kemeraltı'nı süper marketler vurdu!
Kemeraltı Çarşısı'ndaki şekerciler, satışların artmasını bekledikleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva