HABERLER>GÜNCEL
25 Ekim 2021 Pazartesi - 10:33

Köylüler isyan bayrağı açtı... 'Köyümüze giriş yasaktır!'

Yarın yapılması planlanan mermer ocağı ÇED toplantısı öncesi köylüler maden şirketine karşı isyan bayrağı açtı. Köy girişine asılan pankartla madencileri köylerinde istemediklerini dile getirdiler.

Köylüler isyan bayrağı açtı...  Köyümüze giriş yasaktır!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir'in Tire ilçesindeki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için başlatılan ‘çevresel etki değerlendirme’ (ÇED) süreci devam ediyor.

Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nün yayınladığı duyuruya göre mermer ocağı projesi için 26 Ekim günü Küçükkale Mahalle Kahvesi'nde halkın katılımı toplantısı düzenlenecek.

Bölge halkı toplantı öncesi mahalle girişine astıkları pankartla maden ocağına karşı tepkilerini dile getirmeye devam etti. Pankartta “Madencilerin köyümüze girişi yasaktır” ifadeleri yer aldı.

Kartal Dağının eteklerinde yer alan Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı ve Akyurt Mahallelerini de (köylerini) içine alan ve orman alanı olan 194,60 hektar’lık ruhsat alanında 6 adet mermer ocağı açılması planlanıyor.

MİLLİ PARK VE SİT ÇAĞRISI
Maden ocağının ormana, tarım arazilerine, içme suyu kaynaklarına ve yaşam alanlarına zarar vereceğini belirterek projeye izin verilmemesi çağrısında bulunarak bölge halkı alanın acilen milli park ve doğal SİT alanı ilan edilmesini istiyor.

'HUZURSUZLUK VE ENDİŞE YARATTI'
Egedesonsöz’e konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın ÇED Raporu sürecinin tarımsal üretimlerle geçimini sağlamaya bölge halkında derin bir huzursuzluk ve endişe yarattığını ifade ederek “Bizler ekonomik getirisi olan, yerinde ve usulünce çevreye, ekosisteme zarar vermeden yapılacak yatırımlara değil, doğal alanları katledercesine, insan ve diğer canlı türlerinin yaşam haklarının elinden alındığı ekolojik dengeyi alt üst edecek, iklim ve yaşam koşullarını bozacak vahşi madenciliğe karşıyız.” dedi.

'ZEYTİN ALANLARI VE KÜLTÜR VARLIKLARI GÖRÜLMEDİ'
Maden ocağı ile birlikte tarımsal üretimde verimin ve kalitenin de düşeceğini dile getiren Aydın “sonuç olarak son yıllarda göç almaya başlayan bölgeden ilçe ve şehir merkezlerine göç zorunlu hale gelecek, işsizler ordusuna yenileri eklenecektir. Bunlar birer endişe değil yaşanan gerçeklerdir. Ayrıca, ÇED raporunda ruhsat sahası ve yakın çevresindeki zeytinlikler ve tarım alanları konusunda yanıltıcı bilgiler olup, ruhsat sahasında Arkeolojik Kültür varlıklarının olmadığı da yazmaktadır. Bu beyan dahi raporun saha çalışması yapılmadan hazırladığının açık bir kanıtıdır; eğer öyle olmasaydı Tire Müze Müdürlüğü’nün bölgede yaptıkları tespit ve tescil çalışmalarından ve Aydın Kültür varlıkları Koruma Kurulunun dağın güney yamacındaki Kültür varlıklarını 1.SİT olarak tescillediğinden haberdar olurlardı. Ayrıca saha içinde kısa bir yürüyüş dahi yapsalar dağın tamamını kaplayan kültür varlıklarının üstüne basmadan geçmeleri mümkün olmazdı” ifadelerini kullandı.

‘TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK’
Projenin iptal edilmesini isteyen Aydın şunları söyledi “Sonuç olarak Paris İklim Anlaşmasının TBMM de kabul edildiği, Cumhurbaşkanlığımızca “Yeşil Mutabakat” ve “Sıfır Atık” anlayışının hayata geçirildiği bugünlerde her boyutta telafisi mümkün olmayacak zararlar oluşturacak bu projenin derhal iptalini talep ediyoruz. Orman dokusunun tahribiyle birlikte Ekolojik çeşitliliğin bozulması sonucunda küresel ısınma ve iklim değişikliğinin İlk etapta birinci derecede etkilemesi kaçınılmaz olan köylerin halkı olarak, başta sağlıklı yaşam hakkımız olmak üzere Anayasa ve yasalarımızdan kaynaklanan her türlü hakkımızın sonuna kadar savunucu olmaya ve yılmadan, yorulmadan, demokratik ve evrensel hukuk kuralları içinde doğamızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve tarihi değerlerimizi, kendimizle birlikte Kartal Dağında yaşayan tüm canların yaşam haklarını da savunmaya ve korumaya kararlıyız.”

EGEÇEP’TEN DE ÇAĞRI
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ise ÇED toplantısı önce bölge halkı ile dayanışmasında çağrısında bulundu. Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda “26 Ekim 2021 Salı günü saat 13:30'da yapılması planlanan mermer ocaklarına ilişkin halkın katılımı toplantısı öncesinde saat 12:00'de Küçükkale Köyü meydanında bir araya geliyoruz.” ifadeleri kullanıldı. 

 

 
Bağışlar tamam... Rüzgar bebeğin tedavisi başladı!
 
Başkan Yardımcısı yolda kalan araca el attı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ABY 25 Ekim 2021 Pazartesi 20:33

Tarım alanlarına ve zeytinliklere zarar verilmesin. Orman ve ağaçlar yok edilmesin. Mermer ocağı ruhsatları iptal edilsin. İklim krizinin yaşandığı günümüzde su , çevre ve hava çok önemli. Gelecekte halk mermer ocaklarından çıkacak taş ve mermerleri mi yiyecek yoksa ormanın balını, ağacın zeytinini, toprağın tahıl ve sebzesini mi yiyecek? Orman yok olduğunda, toprak ve çevre kirlendiğinde mi bu taş ocaklarını açmak isteyenler mermerin ve paranın yenmeyeceğini anlayacak.

Yorumu oyla      2      3  
Ramazan Öztürk 25 Ekim 2021 Pazartesi 19:44

Yöre halkının, köylülerin talepleri, istekleri, gerçekleri göz ardı edilemez. O güzelim, yaşam kaynağı olan ormanlara dokunmasınlar. Oralarda yaşayan insanlarımız, hayvanlar, bitkiler, ne varsa böyle yaşamak ister. Ekolojik denge bozulamaz. Yöre halkının eylemini, protestosuna destekliyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir yeni haftada ısınıyor
İzmir’de yeni haftada yüksek sıcaklıkların kendini göstereceği bildirilirken ...
6 DEAŞ şüphelisine gözaltı kararı
Ankara merkezli 4 ilde DEAŞ silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma ...
Alt geçitte 'Aşkım öpeceğim' tacizine ceza
Alt geçitten geçerken "Aşkım hoş geldin, gel öpeceğim" diyerek kollarını ...
 
Uyuşturucu tacirlerine operasyon: 32 gözaltı
Küçükçekmece'de Torbacı olarak tabir edilen sokakta uyuşturucu satıcılarına ...
Kabine yoğun gündemiyle bugün toplanıyor!
Kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ...
Sel felaketinin yaşandığı yer yine sular altında
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sağanak nedeniyle sokaklar su altında kaldı.
 
Büyük tehlike kapıda! İzmir'de 3 derecelik bir artış neleri getirir?
İklim değişikliği ile eriyen buzullarla birlikte dünyada pek çok kent ...
CHP'li Belediye Başkanı'nın otomobili kaza yaptı: 1 ölü, 2 yaralı!
Konya'da, Tuzlukçu Belediye Başkanı CHP'li Nurettin Akbuğa'nın içinde ...
Rum Patriği Bartholomeos hastaneye kaldırıldı
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Washington DC’de rahatsızlandı. Bartholomeos, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva